Znovu bojuje o prvé priečky. Sagan ukázal veľkú chuť aj nasadenie

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|22. máj 2023 o 15:15

Približuje sa k víťaznej forme.

BRATISLAVA. Keď vo februári ohlásil, že aktuálna sezóna bude jeho poslednou vo WorldTour, chcel si užiť kontakt s fanúšikmi. Lenže pripomenul, že ju nechce len odjazdiť. Má v nej aj športové ciele. 

„V tejto sezóne sa chcem ukázať v najlepšej forme. Čo je ešte mojím snom? Užiť si to. A ak sa mi podarí vybojovať veľké víťazstvo, budem veľmi rád,“ hovoril Sagan v januári. 

Na petekoch Vuelta San Juan o víťazstvo šprintoval. No na jarných klasikách sa k forme z predchádzajúcich okov nepriblížil. Mal aj smolu. Na Okolo Flámska aj na Paríž – Roubaix mal ťažké pády. Vo Francúzsku skončil v nemocnici s otrasom mozgu. 

Takto si svoj koniec na slávnych pretekoch nepredstavoval. Nedostal sa ani do cieľa v Oudenaarde ani v Roubaix, kde ho čakali desiatky fanúšikov. Aj bez boja o výsledok by to bola pekná rozlúčka. No Sagan sa tam ani len nedostal. 

Ukázal sa v plnej sile

Po zotavení sa však s tímom rozhodli pre netradičnú zmenu súťažného programu. Sagan sa predstavil na etapových pretekoch 4 dni Dunkerque. 

Bol to výborný krok. Preteky patria medzi silno obsadené, všetky etapy majú klasikársky charakter, Sagan tak má za sebou šesť dní intenzívnych súťaží a každý deň bol v hre o víťazstvo.

Najlepším výsledkom bolo 4. miesto v druhej etape, no veľa mu k najlepším nechýbalo ani v iných dojazdoch.

O jeho nastavení svedčí, že naplno odjazdil aj časovku, v ktorej na konci šprintoval zo všetkých síl. Záležalo mu na čo najlepšom výsledku.

V celkovom poradí obsadil solídne 8. miesto. Nebyť straty v predposlednej etape, mohol skončiť do 5. priečky. Celkovým víťazom sa stal vychádzajúci francúzsky talent 20-ročný Romain Gregoire. 

„Dnešná etapa skončila ďalším rýchlym šprintom. Bola to moja vôbec prvá účasť na týchto pretekoch a odniesol som si z nich skvelý zážitok.

Organizátori odviedli vynikajúcu prácu a zabezpečili týždeň vzrušujúcich pretekov a tisíce fanúšikov a divákov lemovali trať a povzbudzovali nás od štartu až do cieľa. Veľká vďaka patrí mojim kolegom z tímu TotalEnergies za ich prácu a podporu,“ napísal Sagan na sociálnych sieťach. 

Na pretekoch mal aj šťastie, keď sa v dojazde prvej etapy tesne za ním prišlo k hromadnému pádu, pri ktorom sa vážne zranilo viacero cyklistov.

Sganov výkon na francúzskych pretekoch bol najlepší za dlhé obdobie. S podobným nasadením absolvoval pred dvomi rokmi preteky Okolo Slovenska, ktoré nakoniec celkovo vyhral. 

Slovákov predbehol aj Uzbekistan a Mongolsko

Sagan na pretekoch vybojoval aj 55 bodov UCI. Je to dôležité vzhľadom na postavenie Slovenska vo svetovom rebríčku. Stále totiž platí, že postavenie Slovenska je závislé od formy Petra Sagana. A jarné klasiky slovenskému majstrovi nevyšli podľa predstáv. Na nich získal do rebríčka len 17 bodov.

V rebríčku UCI v cestnej cyklistike je Slovensko až na 35. priečke. Za Mongolskom, Alžírskom, Marokom či Uzbekistanom. 

V utorok vyjde nové poradie rebríčka. Teoreticky by sa vďaka Saganovým bodom mohlo Slovensko v rebríčku mierne posunúť. Nové poradie zverejní UCI v utorok 23. mája. 

Poradie je kľúčové pre kvalifikovanie na majstrovstvá sveta či olympijské hry. Na MS má zatiaľ Slovensko len jednu miestenku. 

V minulých rokoch si vybojovali cyklisti minimálne tri miestenky. Rekordná účasť bola na MS 2018, kde štartovalo až 7 pretekárov. 

Jeden Slovák bol na šampionáte naposledy v roku 2004 - Matej Jurčo. Teraz hrozí, že v Glasgowe bude tiež Sagan štartovať v kategórii elite ako jediný Slovák.

Kľúčové bude poradie svetového rebríčka UCI 20. júna. Ak sa Slovensko dovtedy posunie aspoň do tretej desiatky (od 21. do 30. miesta), získa 4 miestenky, inak bude mať len jedno miesto. 

Sagana čaká v najbližších dňoch vysokohorské sústredenie v Utahu. Od polovice júna by mal štartovať na pretekoch Okolo Švajčiarska. 25. júna bude posledný raz v kariére obhajovať titul majstra Slovenska. Spoločné majstrovstvá ČR a SR sa tento rok budú konať v Tlmačoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Znovu bojuje o prvé priečky. Sagan ukázal veľkú chuť aj nasadenie