Spadol, vstal a vyhral. Van der Poel korunoval na MS famóznu sezónu

Holandský cyklista Mathieu van der Poel sa stal majstrom sveta.
Holandský cyklista Mathieu van der Poel sa stal majstrom sveta. (Autor: TASR/ PA via AP)
Sportnet, TASR|6. aug 2023 o 17:40 (aktualizované 6. aug 2023 o 18:45)

Slováci náročné preteky nedokončili.

MS v cyklistike 2023

Elite - muži (Edinburgh - Glasgow, 271,1 km):

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

6:07:27 h

2.

Wout van Aert

Belgicko

+ 1:37 min

3.

Tadej Pogačar

Slovinsko

+ 1:45 min

4.

Mads Pedersen

Dánsko

+ 1:45 min

5. 

Stefan Küng

Švajčiarsko

+ 3:48 min

6.

Jasper Stuyven

Belgicko

+ 3:48 min

7.

Matthew Dinham

Austrália

+ 3:48 min

8.

Toms Skujinš

Lotyšsko

+ 3:48 min

9.

Tiesj Benoot

Belgicko

+ 3:48 min

10.

Alberto Bettiol

Taliansko

+ 4:03 min


Peter Sagan

Slovensko

nedokončil

Matúš Štoček

Slovensko 

nedokončil

GLASGOW. Holandsko sa po dlhých 38 rokoch dočkalo víťaza v cestných pretekoch jednotlivcov na svetovom šampionáte v cyklistike.

Mathieu van der Poel sa v Glasgowe odhodlal k rozhodujúcemu útoku 23 kilometrov pred cieľom a osamotene prišiel do cieľa s rukami na hlavou.

Pri svojom útoku prežil aj nepríjemný moment, keď spadol na mokrej vozovke.

Rýchlo však nasadol späť na nepoškodený bicykel a na pódiu si tak mohol vymeniť svoj roztrhnutý holandský dres za ten dúhový pre majstra sveta. Predtým sa päťkrát tešil z tohto dresu aj v rámci cyklokrosu.

Korunoval tým výnimočnú sezónu, v ktorej vyhral monumentálne klasiky Miláno - San Remo, Paríž-Roubaix či celkové poradie na Okolo Belgicka.

Mathieu van der Poel sa teší z víťazstva na MS v Glasgowe 2023.
Mathieu van der Poel sa teší z víťazstva na MS v Glasgowe 2023. (Autor: TASR/ PA via AP)

Na cestárskom tróne vystriedal Belgičana Remca Evenepoela.

Van der Poel si nastúpil zo skupiny, v ktorej boli okrem neho Wout van Aert, Mads Pedersen a dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar.

Ďalšie druhé miesto vo svojej kariére si napokon vybojoval van Aert a v šprinte o bronzovú medailu sa trochu prekvapivo tešil Pogačar.

Dvojica slovenských cyklistov Peter Sagan a Matúš Štoček preteky nedokončila. Sagan odstúpil približne už 110 kilometrov pred cieľom.

Pre 33-ročného Sagana to bol trinásty a zároveň posledný šampionát na ceste, keďže v ďalšom priebehu kariéry sa chce venovať horskej cyklistike.

Po príjazde do ulíc najväčšieho škótskeho mesta stratil kontakt s pelotónom v treťom z desiatich kôl okruhu a napokon sa rozhodol odstúpiť.

"Na okruhoch sa už išlo veľmi rýchlo, nakoplo sa to a vpredu nezostalo veľa ľudí, ktorí mohli bojovať o titul," komentoval priebeh pretekov Sagan.

Priebeh pretekov elite na MS v cyklistike 2023

Jazdcov čakala zvlnená trať so štartom v hlavnom meste Edinburghu. Odtiaľ pelotón zamieril na 120 km dlhú trasu do Glasgowa, kde ešte na cyklistov čakal viac ako 14-kilometrový hektický okruh s takmer 50 zákrutami.

Technický úsek museli absolvovať celkovo desaťkrát. V intinerári figurovalo celkovo viac ako 3,5-tisíc výškových metrov a viacero krátkych, no prudkých stúpaní. Trasa mala vyhovovať najmä klasikárom.

Po dvadsiatich kilometroch sa vpredu vytvoril vážny únik, bolo v ňom deväť jazdcov vrátane českého reprezentanta Petra Kelemena.

Figurovali tam aj Rakúšan Patrick Gamper, Ír Rory Townsend, domáci Brit Owain Doull, Austrálčan Matthew Dinham, Kolumbijčan Harold Tejada, Kevin Vermaerke z USA, Novozélanďan Ryan Christensen i Lotyš Krists Neilands.

Náskok na hlavný pelotón svižne narastal a únik získal k dobru viac ako deväť minút. Ešte pred stúpaním na najťažší kopec pretekov Crow Road (3,7km/5,5%) preteky prerušila skupina ekologických demonštrantov.

Po reštarte sa odstup "balíka" začal postupne zmenšovať. Asi 160 km pred cieľom skončil so zakrvavenou tvárou Fernando Gaviria po páde v ľavotočivej zákrute.

Na okruh v Glasgowe vstúpil únik s približne päťminútovým náskokom, v ktorom okamžite odštartoval v uliciach metropoly tuhý pozičný boj.

"Nekonečné" mestské kritérium postupne selektovalo pretekárov, o rýchle tempo na špici balíka sa starali najmä tímy Belgicka, Austrálie, Dánska, či Talianska a nevydržal ho Štoček, ktorý vypadol z čoraz užšej hlavnej skupiny.

Sagan ešte v tom čase držal krok s favoritmi. Na ťažkom profile so zákrutami nebola núdza ani o pády, v jednom z nich sa ocitol Holanďan Dylan van Baarle a jeho krajan Mick van Dijke musel so šrámami preteky predčasne ukončiť.

V meste cyklisti viacnásobne absolvovali krátke prudké stúpanie na Montrose Street (200 metrov/10,8%), práve tam sa jazdci najčastejšie pokúšali o "trhák".

Približne 120 km pred cieľom sa za pelotónom ocitol už aj Peter Sagan a o chvíľu neskôr odstúpil, súťaž sa v približne rovnakom čase skončila aj pre Štočeka.

Z pelotónu postupne odpadli ďalší spolufavoriti Julian Alaphilippe či Jasper Philipsen, 100 km pred cieľom bolo v hlavnom balíku už iba niečo viac ako 30 pretekárov. Únik bol postupne dostihnutý, vpredu zostal už iba Vermaerke.

V kopci potom útočil Van der Poel, kolízia s bariérami naopak vyradila z hry Taliana Mattea Trentina a preteky opustil aj Dán Kasper Asgreen.

Únik dňa definitívne skončil necelých 80 km pred cieľom, keď Vermaerkea dostihla silná skupina šiestich jazdcov, v ktorej boli Van der Poel, Pogačar, Van Aert, Mads Pedersen, Talian Alberto Bettiol i Austrálčan Matthew Dinham.

Na chvíľu síce zaostal obhajca Evenepoel, ale pole favoritov sa o chvíľu opäť zišlo a štyri okruhy pred cieľom išlo vpredu spoločne 18 jazdcov. Prevahu mali Belgičania so štyrmi zástupcami.

Situáciu na úzkom profile potom skomplikoval dážď, v ňom sa 50 km pred páskou rozhodol ísť do sólo jazdy Bettiol a vypracoval si náskok 40 sekúnd.

Na mokrej trati spadol v hlavnej skupine Jhonatan Narvaez z Ekvádoru, za Bettiolom sa sformovalo kvarteto Van der Poel, Pogačar, Van Aert a Pedersen. Náskok Bettiola sa stal minulosťou 23 km pred cieľom.

Vzápätí sa do rozhodujúceho úniku dostal Van der Poel, ktorý rýchlo ukázal chrbát všetkým konkurentom. O chvíľu neskôr síce nepríjemne spadol, napriek tomu mal pri nájazde do posledného kola k dobru 30 sekúnd.

V závere svoj náskok ešte zvýšil a suverénne si prišiel po titul. Van Aert zvládol jasne boj o druhú priečku a Pogačar v špurte o bronz tesne zdolal Pedersena.

"Je to niečo fantastické, moje najväčšie víťazstvo na ceste. Vždy som túžil vyhrať tento šampionát a teším sa, že budem rok jazdiť v dúhovom drese.

Pád bol nepríjemný, zrazu som sa ocitol na zemi a radšej by som zostal na bicykli, ale triumf je možno ešte o to cennejší," povedal Holanďan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Spadol, vstal a vyhral. Van der Poel korunoval na MS famóznu sezónu