21.07.2023 13:15
19. etapa
Moirans-en-Montagne > Poligny
173 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Matej Mohorič
Bahrain Victorious

Mohorič mal pocit, akoby súpera zradil. Sagan to skúsil, hoci Valach s ním nerátal

Kasper Asgreen (vľavo) a Matej Mohorič.
Kasper Asgreen (vľavo) a Matej Mohorič. (Autor: TASR/Pool Photo via AP)
Miroslav Kováčik|21. júl 2023 o 19:40

Slovinec vyhral piatu najrýchlejšiu etapu v histórii Tour.

POLIGNY, BRATISLAVA. "Kasper Asgreen je 24 hodín po svojom prvom víťazstve stále na prvom mieste. Krásny súboj a Matej Mohorič to nestihol," komentoval záver 19. etapy Tour de France Tomáš Jílek z Českej televízie.

Dánsky cyklista bojoval o unikátne double.

V prípade šprintérov sa pomerne často stáva, že vyhrajú dve etapy po sebe, no vyhrať dvakrát za dva dni z úniku je niečo, čo sa na Grand Tour len tak nevidí. A na prvý pohľad sa skutočne zdalo, že to Asgreen dokázal.

Keď ho však zaberala kamera, nebol si istý. Netešil sa. Zrejme tušil, že to bolo veľmi tesné a že v posledných decimetroch prichádzal o svoj náskok.

Napokon rozhodla až cieľová fotografia, ktorá prisúdila víťazstvo Mohoričovi. Toho okamžite premohli emócie, tvár si skrýval v dlaniach.

"Znamená to pre mňa veľa, pretože byť profesionálnym cyklistom je ťažké a obetujete tomu mnoho," povedal Slovinec po zisku 19. víťazstva v kariére.

Sagan sa pokúšal ísť do úniku

Kým vo štvrtkovej etape bolo víťazstvo úniku veľkým prekvapením, tentokrát bolo veľmi pravdepodobné, že sa tak stane.

Šprintérske tímy boli už jednoducho natoľko vysilené, že nedokázali odtiahnuť etapu, ktorá mala síce len dve krátke kategorizované stúpania, ale cyklisti museli zdolať takmer dvetisíc výškových metrov.

Boj o únik bol veľký, jeden z nástupov inicioval aj Peter Sagan. Nepodarilo sa mu však zostať vpredu a napokon nestačil tempu pelotónu.

To bolo opäť raz veľmi ostré. Svedčí o tom fakt, že etapa bola s priemernou rýchlosťou 49,13 ​km/h piatou najrýchlejšou v histórii Tour de France.

Bola to etapa, ktorá skôr pripomínala jarnú klasiku.

Rozhodujúci útok sa udial 32 kilometrov pred cieľom. Kasper Agreen zaútočil a jeho nástup dokázal zachytiť okrem Mohoriča už len Ben O'Connor.

Bolo prekvapením, že útočil práve Dán, keďže deň predtým si siahol na dno síl. Potvrdil však dobrú formu a od víťazstva ho delili len centimetre.

Mohorič v poslednej chvíli hodil koleso pred neho ako to často robieval Peter Sagan v šprintérskych dojazdoch. Najlepším príkladom je snáď zisk jeho tretieho titulu majstra sveta v súboji s Alexandrom Kristoffom.

VIDEO: Zostrih 19. etapy na Tour de France 2023

"Kasper bol neuveriteľne silný. Včera útočil, vyhral etapu a dnes mal odvahu skúsiť to znova. Niekedy máte pocit, že sem nepatríte.

Snažil som sa ho nasledovať, urobiť všetko správne a dať zo seba to najlepšie. Nerobil som to len pre mňa, ale aj pre Gina (Mädera, pozn.) a celý tím.

Cítim sa, akoby som ho trochu zradil. Vedel som, že ak chcem vyhrať, musím byť za jeho zadným kolesom a zdolať ho v posledných 50 metroch. Ale taký je profesionálny šport, každý chce vyhrať," povedal Mohorič.

Philipsen bol poriadne naštvaný

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Mohorič mal pocit, akoby súpera zradil. Sagan to skúsil, hoci Valach s ním nerátal