23.07.2023 13:05
21. etapa
Saint-Quentin-En-Yvelines > Paris Champs-Élysées
115 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jordi Meeus
Bora - Hansgrohe

Z baliča rýb je dvojnásobný víťaz. Chýba mu však to, čo potrebuje moderná cyklistika

Jonas Vingegaard sa stal víťazom Tour de France 2023.
Jonas Vingegaard sa stal víťazom Tour de France 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. júl 2023 o 12:45

Svetové média reagujú na triumf Jonasa Vingegaarda.

PARÍŽ. S cyklistikou začal pomerne neskoro a v mládežníckych kategóriách nevynikal. Nedosiahol žiadne prenikavé úspechy.

Keď sa Jonasovho otca počas tohtoročnej Tour de France opýtali, či si myslel, že by jeho syn niekedy dosiahol veľké úspechy, bez váhania povedal nie. 

„Jonas bol ako mláďa, ktoré predčasne vypadne z hniezda,“ spomína si predseda cyklistického klubu Thy Cykle Ring club Ole Iversen. 

Dnes je však 26-ročný jazdec holandského tímu Jumbo-Visma dvojnásobným víťazom najslávnejších cyklistických pretekov na svete.

V poradí 110. ročník vyhral o priepastných sedem a pol minúty, hoci ešte pred záverečným týždňom viedol len o 10 sekúnd pred Tadejom Pogačarom.

Prečítajte si ohlasy svetových médií na triumf dánskeho cyklistu:

Ohlasy svetových médií

Ekstra Bladet (Dán.): "Jonas Vingegaard znovu zdôrazňuje, že jeho úspech je založený na skvelom tímovom úsilí. Kapitána opäť famózne podporovali kolegovia z tímu Jumbo-Visma. Bravo! Tento rok vyhral ešte dominantnejšie ako vlani."

Le Figaro (Fr.): "Rovnako ako minulý rok, aj teraz to bol boj medzi Vingegaardom a Pogačarom. Dánov náskok 7:29 min svedčí o tom, že sa rodil ľahšie ako vlani. Otázkam na doping čelili asi všetci víťazi Tour v tomto miléniu a nevyhol sa im ani Vingegaard. Kategoricky však odmietol užívanie zakázaných látok."

The Sun (V. Brit.): "Jonas Vingegaard vyhral Tour de France len päť rokov po tom, ako pracoval ako balič rýb v továrni. Obdivuhodný príbeh 25-ročného Dána, ktorý zvíťazil suverénnym spôsobom."

The Guardian (V. Brit.): "Druhé víťazstvo Jonasa Vingegaarda na Tour de France sa zrodilo vďaka efektivite, tímovej práci, príprave a dôslednosti. Žiaľ, Dánovi chýbali vlastnosti, ktoré moderná cyklistika potrebuje najviac: teplo, šarm a ľudskosť. Zatiaľ sa nedokázal dostať hlbšie do sŕdc francúzskych divákov."

Marca (Šp.): "Vingegaardova éra. Pogačar sa ho pokúšal zlomiť, definitívne k.o. však utrpel v časovke."

Mundo Deportivo (Šp.): "Vingegaardova nadvláda nad Pogačarom. Dán už teraz rozmýšľa, ako ju predĺži aj budúci rok. Na pódiu ho sprevádzali Pogačar a Brit Adam Yates. Prekvapením bolo piate miesto Carlosa Rodrigueza v jeho premiére na Tour."

Kurier (Rak.): "Mimozemšťan Vingegaard. Po dominantnom výkone dánskeho fenoména sa opäť objavili pochybnosti o čistote v tomto športe."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Z baliča rýb je dvojnásobný víťaz. Chýba mu však to, čo potrebuje moderná cyklistika