Slováci s Talianom na EURO, múmia Djokovič, ale i sklamanie zo Sagana. Aký bol rok 2023?

Slovenská futbalová reprezentácia si víťazstvom proti Islandu zabezpečila postup na EURO 2024.
Slovenská futbalová reprezentácia si víťazstvom proti Islandu zabezpečila postup na EURO 2024. (Autor: TASR / Jaroslav Novák)
Sportnet|31. dec 2023 o 08:00

Sportnet hodnotí športový rok.

V končiacom sa roku síce nekonali olympijské hry ani veľký mužský futbalový šampionát, no aj rok 2023 priniesol mnoho nezabudnuteľných momentov.

Redaktori Sportnetu si vybrali udalosť, osobnosť, prekvapenie či sklamanie roka.

Zaujali futbalisti, srbský tenista Novak Djokovič, ale aj krasokorčuliar Adam Hagara. Naopak, sklamanie zažili členovia štvorkajaku, menej sa darilo Petrovi Saganovi či hokejovému Slovanu.

Boris Vanya

Udalosť roka: Saudi nakupujú šport

Saudská Arábia už roky nalieva do športu obrovské finančné obnosy, ale rok 2023 sa niesol v znamení razantného nástupu tohto kráľovstva na globálnu športovú scénu. Táto stratégia je kľúčovou súčasťou projektu Vízia 2030, ktorý ohlásil pred siedmimi rokmi korunný princ Mohammed bin Salman.

Oficiálne je jeho cieľom transformovať ekonomiku, poskytnúť obyvateľom lepšie životné podmienky a posilniť pozíciu krajiny vo svetovej politike. Miliardové investície do športu majú prioritne zlepšiť imidž Saudskej Arábie v zahraničí. Kritici to označujú za snahu odvrátiť pozornosť od stavu ľudských práv v krajine.

Na sklonku minulého roka prestúpil do saudskoarabského klubu Al Nassr Cristiano Ronaldo. Za ním nasledovali ďalšie (niekdajšie) futbalové superstar, Brazílčan Neymar či Francúz Benzema. Saudskoarabská futbalová liga už je vo výdajoch na hráčov druhá za anglickou Premier League – najmä vďaka štedrým dotáciám Saudskoarabského investičného fondu do štyroch miestnych klubov.

V októbri 2021 investovali Saudi približne dve miliardy dolárov do vytvorenia celkom novej golfovej súťaže LIV Golf, ktorá začala okamžite konkurovať zabehnutej celoročnej turnajovej sérii PGA Tour. Tá chvíľu odolávala, ale po dvoch rokoch sporov „došlo k dohode o spojení“ a vzniku spoločného globálneho projektu, do ktorého finančne vstúpi práve Saudskoarabský investičný fond.

Aby toho nebolo málo, v prvý novembrový deň tohto roka potvrdil prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Gianni Infantino, že v Saudskej Arábii sa uskutočnia majstrovstvá sveta v roku 2034. Kráľovstvo bolo po odstúpení Austrálie jediný kandidát.

V Saudskej Arábii sa už hrá o Taliansky aj Španielsky futbalový superpohár, obrovské čiastky investovala krajina aj do motoristického športu (F1, Rely Dakar) a e-športov. Arabská monarchia má ďalšie plány. Chce usporiadať aj olympijské hry, rovno letné aj zimné. Pochybuje niekto, že sa jej to podarí?

Osobnosť roka: Novak Djokovič

Nie každý ho miluje a mimo kurtu (a občas aj na ňom) je Novak Djokovič rozporuplná a trochu kontroverzná postava. Ale za to, čo v tenise dokázal (a ešte určite dokáže) si zaslúži miesto v športovej sieni slávy.

Kým väčšina tenistov (ale aj ďalších športovcov) v 36 rokoch už len spomína na aktívnu kariéru, v tom lepšom prípade sa zažívajú jej súmrak, Novak Djokovič stále potvrdzuje, že vek je iba číslo.

Aj v roku roku 2023 zvádzal Srb na kurtoch (zväčša) úspešné súboje s oveľa mladšími súpermi, vrcholom boli duely s 20-ročným Španielom Carlosom Alcarazom. Djokovič vyhral tri zo štyroch grandslamových turnajov (v Melbourne, v Paríži, aj v New Yorku), iba vo Wimbledone sa vo finále sklonil pred umením mladého Španiela.

Za 12 rokov, ktoré delia Djokovičove najúspešnejšie sezóny, sa obmenila celá elitná päťdesiatka svetového rebríčka. Len on v nej stále zostáva ako múmia, ktorej sa ostatní nemôžu zbaviť – napísal o Srbovi tenisový novinár Dan Vařílek. Už teraz sa teším (a určite nie som sám) na ďalší diel tohto atraktívneho seriálu s názvom Australian Open 2024.

Miloslav Šebela

Udalosť roka: Tour de France

Bol to rok plný prekvapení, zvratov a nečakaných výsledkov. Dokonca aj návratov ku kariére. Jeden ohlásil tenista Martin Kližan, ďalší trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.

Vybrať pinzetou jedno vlákno z tohto roka je náročné. Vedel by som vymenovať desať silných, ktoré si zapamätám a ťažko z nich vyzdvihnúť jeden. Ako priaznivec cyklistiky by som však túto poctu prisúdil Tour de France, ktorá bola strhujúca a každý deň priniesla silný príbeh. Nebolo to len o súboji o žltý dres. Naopak odohralo sa to veľa silných príbehov. Štyri víťazstvá pre Jaspera Philipsena, zlomená kľúčna kosť Marka Cavendisha, zlomený Tadej Pogačar a ďalšie.

Nezabudnem na emotívnu reč Mateja Mohoriča, ktorý vyhral etapu, ale v cieli mu bolo až ľúto, že o víťazstvo obral svojich kolegov, ktorí s ním celý deň šliapali. Mal slzy v očiach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Slováci s Talianom na EURO, múmia Djokovič, ale i sklamanie zo Sagana. Aký bol rok 2023?