Takmer polovici Slovákov v NHL sa končí zmluva, nemajú istú budúcnosť

Richard Pánik sa ocitol na trhu s voľnými hráčmi.
Richard Pánik sa ocitol na trhu s voľnými hráčmi. (Autor: TASR/František Iván)
Jakub Benko|28. jún 2019 o 14:00

Viacerým reprezentantom z domácich MS sa končí kontrakt.

BRATISLAVA. Počas uplynulej sezóny sa na súpiskách tímov NHL objavilo jedenásť slovenských hokejistov. Dvaja brankári, piati obrancovia a štyria útočníci.

Viacerým z nich sa končia zmluvy a čaká ich rozhodovanie o svojej budúcnosti. V pondelok 1. júla sa v NHL otvára trh s voľnými hráčmi.

Zmluvu na nasledujúcu sezónu majú momentálne len šiesti Slováci – obrancovia. Zdeno Chára, Erik Černák, Christián Jaroš a Andrej Sekera, útočník Tomáš Tatar a Jaroslav Halák.

Až piati Slováci, ktorí sa v tejto sezóne objavili na klziskách NHL, sú momentálne bez tímu.

Peter Budaj (36 rokov)

  • Pozícia: brankár
  • Status: neobmedzený voľný hráč
<>

Budaj takmer celú minulú sezónu odchytal na farme Los Angeles Kings v Ontariu Reign. V NHL nastúpil len v troch zápasoch, pričom inkasoval priemerne 5,02 gólu na zápas a mal úspešnosť zákrokov 81,82 percenta. Budajovi sa skončila zmluva a v Reign mu už pripravili aj rozlúčkový zápas. V aktívnej kariére už zrejme pokračovať nebude.

Martin Marinčin (27 rokov)

  • Pozícia: obranca
  • Status: neobmedzený voľný hráč
<>

Marinčin odohral v uplynulej sezóne 24 za Toronto Maple Leafs a ďalších osem za jeho farmársky tím. Väčšinu ročníka bol v pozícii zdravého náhradníka a v NHL nazbieral päť bodov za jeden gól a štyri asistencie. Viac sa mu darilo na domácich MS v hokeji, kde bol s troma gólmi a štyrmi asistenciami k najproduktívnejším hráčom slovenskej reprezentácie. Toronto s Marinčinom nepredĺžilo zmluvu a čaká ho trh s voľnými hráčmi.

Richard Pánik (28 rokov)

  • Pozícia: útočník
  • Status: neobmedzený voľný hráč
<>

Pánik v poslednej sezóne odohral za Arizonu Coyotes 77 zápasov, pričom na ľade strávil v priemere viac ako 16 minút. Získal 33 bodov za 14 gólov a 19 asistencií. Aj Pánik hral na majstrovstvách sveta, kde získal 7 bodov za jeden gól a šesť prihrávok. Arizona s ním nepredĺžila zmluvu, takže bude čakať na ponuky od iných tímov.

Marko Daňo (24 rokov)

  • Pozícia: útočník
  • Status: neobmedzený voľný hráč
<>

Bez klubu je aj Marko Daňo. Poslednú sezónu začal na farme Winnipegu, potom ho vymenili do Colorada. Tam odohral len osem zápasov, v ktorých nezaznamenal ani jeden bod, a Colorado ho poslalo späť do Winnipegu. Na farme v Manitobe Slovák odohral 51 zápasov a získal 29 bodov za dvanásť gólov a devätnásť asistencií. Daňo taktiež reprezentoval Slovensko na MS, kde zaznamenal jednu asistenciu. Winnipeg mu neponúkol predĺženie kontraktu a stal sa neobmedzeným voľným hráčom.

Peter Cehlárik (23 rokov)

  • Pozícia: útočník
  • Status: obmedzený voľný hráč
<>

Cehlárikovi vypršal nováčikovský kontrakt a je v inej pozícii, ako ostatní spomínaní Slováci. Boston mu totiž dal kvalifikačnú ponuku, čím si naňho udržal práva. Cehlárik ju neakceptoval. Do úvahy teraz prichádzajú dve možnosti. Boston môže Cehláarika vymeniť do iného klubu, alebo s ním uzavrie zmluvu. Ak sa obe strany na sume nedohodnú, rozhodne o výške kontraktu arbitrážny súd. Cehlárik odohral v tejto sezóne za Boston 20 zápasov s bilanciou štyri góly a dve asistencie. K tomu pridal aj 57 duelov na farme v Providence a na konto si pripísal ďalších 39 bodov.

Okrem spomínaných hráčov si klub hľadajú aj dvaja ďalší Slováci, ktorí uplynulú sezónu strávili v AHL.

Dvadsaťšesťročný útočník Tomáš Jurčo dohral sezónu na farme Caroliny. S Charlotte Checkers napokon vyhral AHL a získal Calderov pohár.

Brankár Patrik Rybár strávil prvú sezónu v zámorí, odchytal 36 zápasov za Grand Rapids, farme Detroitu Red Wings.

Dvadsaťpäťročný gólman je v podobnej situácii ako Cehlárik v Bostone. Od Detroitu dostal kvalifikačnú ponuku, takže v zámorí zrejme ostane.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Takmer polovici Slovákov v NHL sa končí zmluva, nemajú istú budúcnosť