Laco ani Habal, v Košiciach vsadili na Košarišťana

Na snímke uprostred nová brankárska posila HC Košice Andrej Košarišťan, vpravo prezident HC Košice Július Lang, vľavo športový manažér HC Košice Jan Šťastný
Na snímke uprostred nová brankárska posila HC Košice Andrej Košarišťan, vpravo prezident HC Košice Július Lang, vľavo športový manažér HC Košice Jan Šťastný (Autor: Judita Čermáková)
Patrik Fotta|6. jún 2019 o 12:42

Do kádra ešte môže pribudnúť exkluzívny obranca.

Nový brankár HC Košice Košarišťan: fotogaléria

6.6.2019

Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Hokejisti HC Košice vstúpia do novej sezóny s brankárskou dvojicou Andrej Košarišťan a Stanislav Škorvánek.

Vedenie oceliarov angažovalo 25-ročného gólmana po odchode Vladislava Habala, ktorý v klube pôsobil posledné tri sezóny.

Košičania sa snažili o dohodu aj s Jánom Lacom, ten sa však napokon chce venovať rodine. Na ľad by mali košickí hokejisti vykorčuľovať koncom júla.

Laco má dvere otvorené

S brankárskou otázkou si v metropole východu aj napriek mierne komplikovanej situácii dokázali poradiť.

„Po veľmi ťažkom rozhodnutí ukončenia spolupráce s Vladislavom Habalom a mojom osobnom rozhovore s Jankom Lacom, o ktorého sme veľmi stáli, mi povedal, že sa chce po úžasnej hokejovej kariére teraz venovať hlavne svojej rodine. My to absolútne rešpektujeme. Dvere u nás bude mať kedykoľvek otvorené. Museli sme rýchlo zareagovať, pretože post brankára je veľmi kľúčový. Po komunikácií s našimi trénermi brankárov a oslovení našich externých skautov a odborníkov zo slovenského hokeja sme si vytipovali meno Andrej Košarišťan,“ povedal športový manažér HC Košice Jan Šťastný.

Káder oceliarov je už takmer kompletný, pribudnúť by ešte mohlo meno jedného skúsenejšieho obrancu, o ktorého prejavili záujem.

„Chceli by sme dať príležitosť aj viacerým chlapcom z našich mládežníckych kategórií. Mne sa pozdáva Roman Faith, ktorý je ročník 2002 a mal parádnu sezónu v doraste. Chceli by sme aby od 17. júla začal fungovať s áčkom. Podobne je na tom Dávid Boldižár, ktorý sa vrátil z bratislavského Slovana. Týchto chlapcov by sme chceli vidieť na ľade a vyskúšať ich,“ uviedol Šťastný a dodal.

„Máme ešte záujem o jedného exkluzívneho obrancu, na ktorého rozhodnutie zatiaľ čakáme. Ide o Slováka, ktorý je spätý s týmto prostredím a zároveň ho aj osobne dobre poznám.“

Neznáša komornú atmosféru

Košarišťan sa pre košickú ponuku rozhodol aj z dôvodu, že bola najserióznejšia zo všetkých, ktoré po sezóne dostal.

„Jednanie klubu bolo priame a rýchle. Cítil som, že o mňa majú veľký záujem. V Košiciach je skvelý realizačný tím a aj to samozrejme zavážilo. Verím, že sa celému tímu bude dariť,“ skonštatoval Košarišťan.

Rodák z Dolného Kubína sa teší aj na krásne prostredie Steel Arény.

„Mám rád štadióny, kde je na zápasoch dobrá atmosféra. Nemám rád ticho ako je v Budapešti, kde človek počuje každý šepot. Podobné to bolo aj v Žiline a ja sa priznám, že takú komornú atmosféru neznášam. Verím, že ľudí bude hokej baviť a na štadióny budú chodiť v hojnom počte,“ povedal Košarišťan.

Vlani v Nových Zámkoch odchytal v základnej časti 47 zápasov s priemerom 2,26 gólu na jedno stretnutie a úspešnosťou zákrokov vyše 93 percent.

Viac ako individuálne štatistiky ho však zaujíma tímový úspech.

„Priznám sa, že štatistiky ani veľmi nesledujem. Radšej by som mal úspešnosť 85% a dostal sa s tímom na vrchné priečky.“

Michalovce nebudú len do počtu

Nasledujúca extraligová sezóna bude zrejme po návrate Slovana, príchode Michaloviec a zavedení kvót na legionárov špecifická.

„Slovan by určite zvýšil kvalitu ligy. Vo všetkých mestách by bol veľkým lákadlom. Každý by sa na nich chcel vytiahnuť. Osobne si myslím, že kvóty na legionárov príliš veľa nezmenia, možno až na pár tímov. Aj maďarské kluby ukázali kvalitu a majú tam na hokej dobré podmienky. Myslím si, že aj Michalovce skladajú dobrý káder a nebudú len do počtu.“

Košarišťan sa bude zatiaľ pripravovať na novú sezónu individuálne, k tímu sa pripojí až v lete.

„Klub nám dal voľnú ruku, čo sa týka prípravy, takže ja osobne to využijem. K mužstvu sa pripojím koncom júla, keď sa pôjde na ľad. Raz do týždňa ale budeme mať brankársky tréning, takže vtedy sa vždy pridám k chlapcom.“

Člen širšieho reprezentačného výberu sa teší aj na samotné mesto, ktoré chce postupne spoznať. „V Košiciach som už párkrát bol, ale keďže sú veľmi veľké určite ich nespoznám za rok celé. Viem, ale že mesto je naozaj krásne a teším sa, že si ho trochu pochodím a poobzerám.“

Škorvánka pozná zo Žiliny

So svojím brankárskym kolegom Stanislavom Škorvánkom už v jednom klube pôsobil a navzájom sa tak dobre poznajú.

„Poznáme sa ešte z pôsobenia v Žiline, kde som hrával ako dorastenec. Myslím, že sme spolu boli aj na nejakých zápasoch. Jeho otec ma trénoval, takže poznám aj jeho. Teším sa na našu spoluprácu a verím, že nám to pôjde,“ uviedol Košarišťan.

Posledné dve sezóny strávil v kluboch, ktoré nehrali o najvyššie priečky – Liptovský Mikuláš a Nové Zámky.

Pred tým však pôsobil v Banskej Bystrici, kde mali rovnako ako v Košiciach najvyššie ambície.

„Každý rád hrá v tímoch, ktoré sú v hornej polovici tabuľky. Nikomu nie je príjemné byť niekde dole a bojovať o záchranu. Je to najmä psychicky dosť nepríjemné. Ja sa teším, že som v Košiciach a verím v úspešnú sezónu, do ktorej pôjdeme s pokorou.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Laco ani Habal, v Košiciach vsadili na Košarišťana