Sklamaný slovenský boxer nechcel po zápase hovoriť, tréner nechápal verdikt rozhodcov

Viliam Tankó so svojim trénerom Tomim Kidom Kovácsom.
Viliam Tankó so svojim trénerom Tomim Kidom Kovácsom. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|25. jún 2023 o 22:15

Viliam Tankó prehral na Európskych hrách v druhom kole.

NOWY TARG. Európske hry mu priniesli slávu. Mal 20 rokov, keď zažiaril na historicky prvom podujatí v Baku. V boxe získal bronz.

V živote to nemal ľahké, vyrastal v zlých podmienkach. Aj preto dostal prezývku „Šampión z chatrče“.

Prešlo osem rokov a Viliam Tankó súťaží na svojich tretích Európskych hrách.

V Krakove, presnejšie v Novom Targu, kde boxerské súťaže hostí tamojšia hokejová hala, chcel zabojovať o olympijskú miestenku. Skončil však už v osemfinále.

Nebol horší

V prvom kole zdolal Estónca Semjona Kamanina, keď ho za víťaza určili štyria z piatich rozhodcov.

V osemfinále ho čakal podstatne silnejší súper, Laša Guruli z Gruzínska, dvojnásobný bronzový medailista z majstrovstiev sveta a strieborný z majstrovstiev Európy. Na týchto podujatiach však štartoval vo váhovej kategórii do 67 kg, kým Tankó vtedy bojoval v kategórii do 60 kg.

Tentoraz sa stretli vo váhovej kategórii do 63,5 kg.

Slovenský reprezentant bol v prvom i v druhom kole presnejší a aktívnejší, v prvom kole dokonca na jeho súpera počítali. V treťom kole mal mierne navrch Gruzínec.

Po skončení zápasu obaja borci triumfálne zdvihli päste. Verdikt rozhodcov však vyznel v prospech Guruliho, všetci ho určili za víťaza.

To znamená, že Viliam Tankó na týchto Európskych hrách olympijskú miestenku nezíska. Tú si vybojujú štyri semifinalisti tejto váhovej kategórie.

Sklamaný Tankó po zápase nechcel hovoriť, jeho výkon zhodnotil reprezentačný tréner Pavol Hlavačka.

„Bol to veľmi dobrý zápas s favorizovaným súperom, dvojnásobným bronzovým medailistom z majstrovstiev sveta a strieborným z Európy, no ja osobne sa necítim z tohto zápasu ako porazený,“ vravel Hlavačka.

„Podľa môjho názoru nielen druhé kolo, ktoré mu dali všetci rozhodcovia, ale aj prvé kolo bolo jeho, dokonca dostal súpera do počítania. Naozaj nechápem ten výsledku z prvého kola. Mal som pocit, že Vili bol presnejší, súpera počítali. Prvé kolo malo byť jeho a v súčte s druhým to malo byť pre nás. Ale takto rozhodovalo tretie kolo a v ňom bol málinko presnejší Gruzínec,“ doplnil Hlavačka.

Skončiť chcel už vlani

Olympijský sen Viliama Tankóa však nemusí byť stratený. V budúcom roku ešte budú dva svetové kvalifikačné turnaje, kde sa o miestenky uchádzajú tí športovci, ktorí si nevybojovali olympijskú kvótu na kontinentálnych kvalifikáciách.

Otázne však je, či na ne Viliam Tankó pôjde. Skončiť chcel už vlani.

„Realita je taká, že boxom som si nezarobil takmer nič. Dlho som žil z úspor, ale keď sa tie minuli, musel som si požičiavať od svojej mamy alebo od rodičov mojej priateľky,“ hovoril v nedávnom rozhovore pre Sportnet.

Priateľka ho presvedčila, aby sa nevzdal športových ambícií. Vycestoval na európsky šampionát, kde skončil na 5. mieste.

V lete si našiel prácu. Tvrdí, že roboty sa nebojí a kým má zdravé ruky a nohy, tak sa vie o seba postarať. Aj na Európske hry sa pripravoval popri práci.

„Chcem ešte dať sebe tú šancu zabojovať o olympiádu,“ vyhlásil v apríli.

V boji o Tokio skončil tesne pod čiarou. 

Bol vo výbornej forme

Podľa Pavla Hlavačku Tankó výkonnostne určite má na účasť v Paríži. Aj do Poľska prišiel vo výbornej forme.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Sklamaný slovenský boxer nechcel po zápase hovoriť, tréner nechápal verdikt rozhodcov