Bitka rowdies: dobodaný fanúšik a hromadné výtržnosti

Zranených fanúšikov v Anglicku museli ošetrovať policajní zdravotníci.
Zranených fanúšikov v Anglicku museli ošetrovať policajní zdravotníci. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. aug 2009 o 12:00

Londýn v utorok zažil vyčíňanie fanúšikov, aké si anglický futbal nepamätá celé desaťročia.

LONDÝN. Po dlhých rokoch pokoja sa britskej polícii vymkla z rúk kontrola nad futbalovými fanúšikmi a hneď z toho bolo vážne zranenie dobodané muža, viacnásobné prerušenie zápasu, invázia na ihrisko a bitky mimo štadióna.

To všetko sprevádzalo utorkový zápas 2. kola anglického Ligového pohára - Carling Cupu - londýnske derby medzi West Hamom a Millwallom. Do zásahu proti výtržníkom v okolí Upton Parku aj priamo na štadióne boli nasadené policajné poriadkové sily, situáciu monitorovala zo vzduchu helikoptéra, zo sediel koní jazdecké hliadky.

Najodvážnejší priaznivci sa po skončení stretnutia pustili aj do mužov v uniformách. „Už pred zápasom vypuklo niekoľko bitiek a potýčok. Videl som niekoľko ľudí s krvavými tvárami. Všade veľa kriku a rozbitých fliaš. Hádzali po sebe tehly, netuším, odkiaľ ich zobrali. Niektorí sa pokúšali vytrhnúť dlažbu. Objavilo sa aj pár ohňov," popísal dianie na „bojovom poli" v okolí Upton Parku jeden z miestnych obyvateľov John Whittingham.
Polícia zadržala dve osoby. „Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o plánovanú akciu zo strany niektorých fanúšikov," vyhlásil hovorca metropolitnej polície. Zranený 44-ročný muž, ktorého hospitalizovali s bodnými ranami v oblasti hrude, je v stabilizovanom stave.

Anglická futbalová asociácia (FA) udalosti rázne odsúdila. "Jednoznačne zavrhujeme všetky prejavy násilia a neporiadku, ku ktorým prišlo v Upton Parku a jeho okolí. Budeme spolupracovať so všetkými zainteresovanými orgánmi vrátane klubov a polície, aby sme utorkové udalosti vyšetrili. Očakávame, že všetci vinníci budú mať doživotne zakázaný vstup na futbalové štadióny. Nemajú v našom športe miesto," reagovala FA. Anglický futbal si nepamätá podobné vyčíňanie rowdies od 80. rokov minulého storočia.

Prvoligový West Ham United zdolal svojho súpera z tretej najvyššej anglickej súťaže Millwall 3:1 po predĺžení a postúpil do 3. kola.

Výtržnosti fanúšikov odsúdila aj Anglická Futbalová asociácia. „Absolútne odsudzujeme všetky nepokoje, ktoré sa odohrali v Upton Parku, vo vnútri aj mimo štadióna," uvádza sa vo vyhlásení. „Budeme spolupracovať so všetkými stranami, vrátane polície a klubov, aby sme presne určili fakty o udalostiach tohto večera," uviedla ďalej asociácia s tým, že očakáva doživotné vylúčenie výtržníkov z futbalových štadiónov. "Niet tu pre nich miesta," konštatovala FA.

Nachádzate sa tu:
Domov