Toto nie je biatlon, toto je lotéria, vraví Paulína Fialková. Slováci štafetu nedobehli

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková na ZOH v Pekingu.
Slovenská biatlonistka Paulína Fialková na ZOH v Pekingu. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|5. feb 2022 o 11:55

Slovenskí biatlonisti vybojovali v zmiešanej štafete 17. priečku.

PEKING, BRATISLAVA. Už pred sobotňajšími pretekmi zmiešaných štafiet na ZOH 2022 biatlonisti vedeli, že súťaže v olympijskom areáli budú náročné. Vietor sa kruto pohrával s ich nervami na strelnici.  

„Je to extrém,“ vravela pre RTVS ešte pred pretekmi Ivona Fialková. „Fúka silný vietor, ale keď budeme príliš dlho čakať, zamrznú nám ruky. Nebude to boj so súperkami, ale boj s mrazom,“ doplnila.

„Sú to neregulárne podmienky, ale čo sa dá robiť,“ komentovala súťaž pre RTVS jej staršia sestra Paulína. 

Vlajočky, ktoré biatlonistom ukazujú silu a smer vetra pri streľbe, veselo tancovali. Podľa predpovede sa sila vetra pohybovala od 10 do 20 km/h. 

Rozhodne to neboli ideálne strelecké podmienky.

Žiadny pretekár nedokázal absolvovať svoj úsek bez toho, aby na niektorej streľbe nemusel použiť náboje na dobíjanie. 

I. Fialková: Nevedela som zareagovať

Umiestnenie slovenského tímu určila už prvá streľba celej súťaže.

Ivona Fialková v ľahu minula všetky náhradné náboje, napriek tomu jej ostali nesklopené tri terče. Už v úvode tak Slováci mali viac ako dvojminútovú stratu a bojovali, aby sa posunuli z poslednej priečky. 

„Bolo to veľmi náročné. Myslela som si, že väčšie problémy budem mať so stojkou, no sklamala ma ležka, čo ma nesmierne mrzí. Rozbiehať štafetu je veľká zodpovednosť a hneď na prvej položke to nevyšlo,“ opisovala Ivona Fialková.

„Vlajočky stále viali. Skúsila som upraviť mieridlá doprava aj doľava, ale nepomohlo to. Nevedela som na to zareagovať. No netuším, v čom to bolo. Mohol to vietor vyfukovať smerom hore. Bolo to veľmi zradné.“ 

Ivona Fialková odovzdávala štafetu sestre Paulíne so stratou dvoch minút a 40 sekúnd na nórsky tím. Staršia z Fialkových netrafila jeden terč v ľahu, no podarilo sa jej posunúť na 17. priečku. Strata narástla na 3:40 minúty.

Šima nič netrafil

"Dnes bol asi väčší problém, že sa vietor oproti posledným dňom zmenil. Snažila som sa na to zareagovať. Ani neviem nakoniec, či som upravila mieridlá málo alebo príliš.

Snažila som sa robiť všetko možné, ale nepodarilo sa. Aspoň stojka dopadla obstojne," hovorila po svojom úseku Paulína Fialková pre RTVS.

"Zima celkovo umocňuje náročnosť pretekov v takejto nadmorskej výške. Dúfam, že ďalšie dni sa mi pôjde lepšie," dodala Fialková.

Paulína Fialková odozdáva štafetu Michalovi Šimovi.
Paulína Fialková odozdáva štafetu Michalovi Šimovi. (Autor: TASR)

Biatlonistov čaká v Čang-ťia-kchou ďalších desať súťaží. Reportér RTVS sa Fialkovej opýtal, čo si z tejto skúsenosti môže zobrať do ďalších pretekov. "Čo si z tohto zobrať? Toto nie je biatlon. Toto je lotéria. Veľa, málo... Neviem," odpovedala.

Na treťom úseku ešte Michal Šima dobehol na streľbu v ľahu, lenže ani jedným z ôsmich nábojov, ktoré mal na tejto položke, netrafil terč.

Musel by bežať ťažko uveriteľných päť trestných okruhov, ale keďže sa na strelnicu už vtedy blížili vedúci Francúzi, Šimu z pretekov stiahli. 

Bö uchmatol zlato v poslednej chvíli

Slovenská štafeta v prvých pretekoch biatlonistov obsadila 17. priečku. Hoci slovenskí biatlonisti neabsolvovali celé preteky, mali zo všetkých štafiet najhoršiu streleckú bilanciu - až deväť trestných okruhov a trinásť dobíjaní.

Olympijskými šampiónmi sa stali najväčší favoriti pretekov Nóri. Víťazstvo si uchmatli až v úplnom závere. V dramatickom finiši dokázal Johannes Thingnes Bö pred cieľom prešprintovať Quentina Filona Mailleta aj Rusa Latypova.

"Vlastne to bol pre nás najlepší scenár. Nezáležalo na tom ako prebiehali preteky dovtedy. Navždy si budem pamätať ako prechádzam cieľom prvý v tejto štafete," hovoril Bö pre televíziu NRK.

Francúzi získali striebro, Ruský olympijský výbor má bronz. Prvé tri štafety v cieli delilo len 1,5 sekundy. Nóri triumfovali napriek tomu, že Tiril Eckhoffová na druhom úseku musela bežať tri trestné okruhy.

"Je to nesmierne náročné. Keď vám na strelnici fúka vietor a musíte dlho mieriť, je to veľmi tazké," vravela pre nórsku televíziu NRK Tiril Eckhoffová. "Keď som minula tri terče, to bolo hrozné. Vôbec mi nebolo do smiechu," opisovala.

Nóri v biatlone roky dominujú. Streľbu dokážu zvládnuť v silnom vetre aj vďaka tomu, že si tieto podmienky simulujú na tréningu. Počas letnej prípravy na strelnici používali Nóri obrovský ventilátor, aby vedeli strieľať aj pri silnom vetre.

Davidová: Čisté zúfalstvo

Bez trestného okruhu absolvovali preteky len dve z dvadsiatich štafiet - Švédi a Číňania.

Švédom však ani taká bilancia nepomohla k tomu, aby získali medailu. Skončili na nepopulárnom štvrtom mieste.

Česká štafeta dobehla na 12. priečke. Problémy na trati mala Markéta Davidová, ktorej servismani dali nesprávne lyže. "Bolo to čisté zúfalstvo. Takto bezmocne som sa ešte necítila," cituje Davidovú isport.cz.

"Na strelnici som to ešte zvládla na dnešné podmienky celkom dobre, ale na trati ma všetci predbiehali," opisovala svoje pocity.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Toto nie je biatlon, toto je lotéria, vraví Paulína Fialková. Slováci štafetu nedobehli