05.02.2022 00:00
Deň 1
Peking 2022
Koniec

Rozhodla až cieľová rovinka. Nóri oslavujú v Pekingu druhé zlato

Johannes Thingnes Bö doviedol nórsku zmiešanú štafetu v biatlone k zlatu.
Johannes Thingnes Bö doviedol nórsku zmiešanú štafetu v biatlone k zlatu. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. feb 2022 o 11:15

Slovensko predčasne stiahli z trate.

Biatlon na ZOH v Pekingu 2022

Zmiešaná štafeta na 4x 6 km:

PEKING. Nórske kvarteto biatlonistov v zložení Marte Olsbuová Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö získalo na ZOH 2022 v Pekingu zlaté medaily v zmiešanej štafete.

Nadviazali tak na svoju krajanku Therese Johaugovú, ktorá o niekoľko minút skôr vyhrala v behu na lyžiach žensky skiatlon.

Dramatické preteky rozhodla až cieľová rovinka. Severania triumfovali s náskokom 0,9 sekundy pred obhajcami zlata Francúzmi, bronz patrí športovcom Ruského olympijského výboru (+1,5).

Slovenskú štafetu v zložení Ivona Fialková, Paulína Fialková, Michal Šima, Tomáš Sklenárik na treťom úseku predbehli o kolo a následne ju stiahli z trate. S deviatimi trestnými okruhmi ju klasifikovali na 17. mieste.

Nórov nezastavilo ani zlyhanie Eckhoffovej

Preteky v stredisku Čang-ťia-kchou výrazne ovplyvnil silný vietor a nízke teploty. Poradie štafiet sa menilo po každej streľbe v závislosti od toho, ako sa pretekári vyrovnali s podmienkami na strelnici.

Preteky bez trestného okruhu absolvovali len Švédi a domáci Číňania.

Po prvom úseku viedli Nóri zásluhou Marte Olsbuovej-Röiselandovej, no Tirill Eckhoffovej to na strelnici nešlo, keď musela ísť celkovo na tri trestné okruhy. Nóri vtedy klesli na 5. priečku.

Nórska biatlonistka Tiril Eckhoffová.
Nórska biatlonistka Tiril Eckhoffová. (Autor: TASR/AP)

Na druhom úseku sa do čela dostali Francúzi dobrým výkonom Julie Simonovej, avšak Emilien Jacquelin mal problémy so streľbou a pred posledným úsekom tak viedli Rusi, na čelo ich vytiahol Alexander Loginov.

V závere Eduard Latypov držal Rusov na čele aj po záverečnej streľbe, v tesnom závese však mal Quentina Fillona Mailleta a Johannesa Thingnesa Böa.

Obaja prenasledovatelia ho v závere predstihli. Nóri berú zlato napriek tomu, že v sobotu absolvovali až tri trestné okruhy, rovnako na tom boli aj Francúzi. Rusi ho síce odjazdili len raz, no v súčte im to stačilo len na bronz.

Sklenárik sa na trať nedostal

Ivona Fialková pokazila preteky už na úvodnej streľbe v ľahu, keď jej ani tri dobíjania nestačili na sklopenie všetkých terčíkov. Musela absolvovať tri trestné kolá a po prvej položke tak bola na poslednej 20. priečka.

Stojka jej už vyšla lepšie a po troch dobíjaniach sa dostala pred Ukrajinku Vaľ Semerenkovú. Sestre Paulíne odovzdala štafetu na 19. priečke.

Ani jej ležka nevyšla a musela absolvovať trestný okruh, vo výsledkoch za ňou bola len slovinská súperka. V stoji Paulína Fialková dobíjala len raz posunula slovenský tím. Na tretí úsek už nevybehli Slovinci, Bulhari ani Japonci.

Michal Šima mal náročnú úlohu, a keď na strelnici netrafil v ležke ani raz z ôsmich pokusov, rozhodcovia ho stiahli z trate, pretože ho lídri predstihli o jedno kolo. Tomáš Sklenárik sa už na trať nedostal.

V úvodnej biatlonovej súťaži si tak Slováci pripísali 17. priečku.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Rozhodla až cieľová rovinka. Nóri oslavujú v Pekingu druhé zlato