18.02.2022 00:00
Deň 14
Peking 2022
Koniec

Po toľkých rokoch som vyčerpaná. Či skončím? Uvidíme, vraví Fialková

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|18. feb 2022 o 09:58

Paulína Fialková obsadila 26. miesto v pretekoch s hromadným štartom.

PEKING, BRATISLAVA. Už keď sa blížila na štadión mala úsmev na tvári. Pred cieľovou rovinkou si prevzala slovenskú vlajku. Pred cieľom ju poriadne rozprestrela.

Anastasia Kuzminová prežívala pred štyrmi rokmi pri svojich posledných olympijských pretekoch obrovskú radosť.

S veľkým náskokom ovládla preteky s hromadným štartom, získala zlato a v Pjongčangu vďaka nej zaznela pri slávnostnom ceremoniáli slovenská hymna.

Pjongčanské hry boli mimoriadne úspešné pre slovenský biatlon vďaka jej trom medailám. 

Štyri chyby bol excelentný výsledok

V Pekingu ako jediná dokázala súperkám konkurovať Paulína Fialková. Aj v pretekoch s hromadným štartom sa predstavila ako jediná zo slovenských reprezentantov. 

„Som rada, čo sa mi na olympiáde podarilo. Nechcem si na seba robiť pred týmto štartom tlak. Som vďačná za to, čo som dokázala,“ hovorila pred pretekmi pre RTVS. 

Podmienky v Čang-ťia-kchou sa mali v nasledujúcich dňoch výrazne zhoršiť, preto organizátori posunuli preteky na piatok. Aj v piatok však v biatlonovom areáli fúkal opäť vietor. 

Už pri nástrele mali biatlonistky veľké problémy a bolo zrejmé, že ak niekto absolvuje preteky s čistou streľbou, bude mať medailu. Práve v týchto podmienkach bude streľba rozhodujúcim faktorom. 

O tom, aká vypätá situácia na strelnici vládla, svedčí tretia strelecká položka, na ktorej Tiril Eckhoffová mierila vyše polminúty bez toho, aby čo i len vystrelila.

Nakoniec aj tak minula dva terče. Vietor dul v nárazoch a mnoho biatlonistiek pri streľbe dlho mierilo.

Najlepšou strelkyňou bola Ukrajinka Julia Džimová, ktorá netrafila tri terče. Medailistky netrafili po štyri.

Za bežných podmienok sú 4 trestné okruhy v takýchto pretekoch podpriemerný výsledok bez šance na medailu. V Pekingu to v piatok znamenalo excelentný strelecký výkon.  

Fialková bojovala

Paulína Fialková vybojovala v pretekoch s hromadným štartom 26. priečku. Mala výborný úvod pretekov a ešte pred druhou streleckou položkou bola na 8. priečke.

Potom sa však nevyhla trestným okruhom. Celkovo minula až 8 terčov. Akokoľvek hrozivo to vyzerá, nebola to najhoršia streľba. V týchto podmienkach to bol ešte prijateľný výsledok.

Anais Bescondová netrafila až polovicu všetkých terčov - 10.

"Boli to asi najťažšie podmienky, aké tu boli, ešte horšie ako v mixe. S tým vetrom to bolo divoké. Poslednú stojku som strieľala tak, že som už ani nevedela zamieriť na terč. Bol tam silný poryv vetra. Klobúk dole pred babami, ktoré to zvládli, ja bohužiaľ nie, ale aj to je biatlon," hodnotila preteky Fialková pre TASR.

Tiril Eckhoffová.
Tiril Eckhoffová. (Autor: TASR/AP)

Fialková aj v závere pretekov bojovala. Po poslednej streľbe predbehla ešte dve súperky. Na trati mala šestnásty bežecký čas spomedzi tridsiatky biatlonistiek.

"To ma naladí do posledných troch sveťákov a čo bude ďalej, uvidíme," povedala Fialková po pretekoch pre TASR.

Fialková má 29 rokov, štarovala na tretej olympiáde. Je toto jej posledná sezóna v kariére?

"V prvom rade rozmýšľam nad tým, že si potrebujem strašne oddýchnuť. Oveľa viacej, ako to bolo posledných desať rokov, keď som po troch týždňoch znova trénovala. Po toľkých rokoch vo svetovom biatlone cítim, že som fyzicky i psychicky vyčerpaná. Potrebujem oddych a čo bude potom, uvidíme," dodala Fialková.

Piata medaila pre Röiselandovú

Zlato si vybojovala Francúzka Justine Braisazová-Bouchetová. Striebro získala Tiril Eckhoffová. Bronz má Marte Olsbuová-Röiselandová. 

Pre Röiselandovú, ktorá je aj líderkou Svetového pohára, to bola na pekinských hrách už piata medaila. Získala tri zlaté a dve bronzové.

Neuspela len v ženskej štafete, kde Nórky skončili na štvrtej pozícii.

"Asi už starnem. Musím si premyslieť, čo budem robiť v budúcnosti," cituje NRK Röiselandovú.

"Ešte som sa nerozhodla, či skončím. Zatiaľ to neriešim. Rozhodnem sa po sezóne," doplnila druhá najúspešnejšia účastníčka ZOH 2022.

Lepšiu bilanciu v Pekingu má len jej reprezentačný kolega Johannes Thingnes Bö, ktorý získal štyri zlaté medaily a bronz.

O medailu bojovala česká biatlonistka Markéta Davidová, ktorá z poslednej streľby vybiehala štvrtá tesne za dvojicou Nórok. Bežecky však na Eckhoffovú a Olsbuovú-Röiselandovú nestačila a dobehla štvrtá. Medaila jej ušla o 19 sekúnd.

"Mrzí ma to. Znova mi to ušlo o jeden výstrel," ľutovala Davidová v rozhovore pre Českú televíziu.

"Snažila som sa. Nevypustila som do posledného metra nič, pretože tu sa môže stať čokoľvek, ale súperky boli lepšie," dodala.

Pri rozhovoroch v mixzóne Davidová nezadržala slzy.

"Štvrté miesto si za rok nikto nebude pamätať... Už teraz ma to mrzí. Už sa ma na nič nepýtajte, chcem ísť preč," cituje ju isport.cz.

Slováci sa trápili na strelnici

Zo slovenských biatlonistov zvládla hry v Pekingu najlepšie práve Paulína Fialková. Ako jediná sa dokázala priblížiť k špičke. Na náročných tratiach dosiahla sezónne maximum. V šprinte vybojovala 14. priečku, v stíhacích pretekoch skončila desiata.

"Bolo to tu náročné po každej stránke, nielen po fyzickej ale aj po psychickej. Bola som na to dopredu nastavená. Som rada, že mám dva veľmi pekné výsledky, na ktoré môžem byť pyšná," hodnotila pre RTVS svoje vystúpenie na pekinských hrách Paulína Fialková.

Z ďalších slovenských biatlonistov sa presadila Ivona Fialková, ktorá mala excelentné bežecké časy, no nedarila sa jej streľba. Jej najlepším výsledkom bola 36. priečka v stíhačke.

Z mužov sa výraznejšie nik nepresadil. Sklamaním je, že ani jedna z troch štafiet neabsolvovala celé preteky. Celkovo mali slovenskí biatlonisti problémy na olympijskej strelnici.

Lepší strelci nepotvrdili svoju úspešnosť a nedokázali sa presadiť ani vo veterných podmienkach.

Nedarilo sa najmä Henriete Horvátovej a Veronike Machyniakovej, ktoré doteraz zdobila solídna streľba.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Po toľkých rokoch som vyčerpaná. Či skončím? Uvidíme, vraví Fialková