18.02.2022 00:00
Deň 14
Peking 2022
Koniec

Biatlonistky trápil vietor. Fialková mala osem trestných okruhov, víťazka štyri

Paulína Fialková na ZOH v Pekingu 2022.
Paulína Fialková na ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|18. feb 2022 o 08:42 (aktualizované 18. feb 2022 o 10:16)

Zvíťazila francúzska pretekárka.

Biatlon na ZOH Peking 2022

PEKING. Slovenská biatlonistka Paulína Fialková obsadila na ZOH 2022 v Pekingu v pretekoch s hromadným štartom 26. miesto s ôsmimi streleckými chybami a mankom 3:46,8 min.

Zvíťazila francúzska biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová. O 15,3 sekundy zdolala striebornú Tiril Eckhoffovú, bronz si vybojovala ďalšia Nórka Marte Olsbuová-Röiselandová, ktorá zaostala o 34,9 s. Slovenská reprezentantka Paulína Fialková obsadila 26. priečku

Začala čistou položkou

Na úvodnú streleckú položku elitných pretekov prišlo 30-členné štartové pole pohromade, silný vietor ho však roztrhal. Čisto zastrieľalo jedenásť biatlonistiek vrátane Fialkovej, ktorá sa zaradila na deviatu priečku s odstupom necelých 10 sekúnd za vedúcou Eckhoffovou.

Na druhom bežeckom okruhu sa Slovenka posunula na ôsmu pozíciu, no jej manko na líderku o čosi narástlo. Horšie to bolo na druhej streľbe, kde panovali ešte náročnejšie poveternostné podmienky.

Fialková si tromi chybami, keď poslala mimo prvé tri výstrely, výrazne pokazila šance na prenikavý výsledok v súťaži, v ktorej pred štyrmi rokmi v Pjongčangu dominovala Anastasia Kuzminová.

Všetko komplikoval vietor

Na čele sa osamostatnili Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová. Aj na prvej položke v stoji komplikovali situáciu na strelnici extrémne veterné podmienky a obe Nórky museli absolvovať dva trestné okruhy.

Eckhoffovej trvala streľba omnoho dlhšie, k Olsbuovej-Röiselandovej sa na čele vďaka čistej položke pripojila Braisazová-Bouchetová. Fialková minula len raz a z tretej desiatky sa posnula na priebežné 16. miesto. O medailách sa rozhodlo na záverečnej štvrtej streľbe. Braisazová-Bouchetová netrafila prvou ranou, ale potom pálila rýchlo a najmä presne.

Na vedúcej pozícii sa udržala aj po jednom trestnom kole, všetkých päť terčov totiž nevybielila žiadna z jej najbližších prenasledovateliek. S pohodlným náskokom si dobehla po zlato, Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová uhájili striebro a bronz.

Fialková pridala až štyri nepresné výstrely a prepadla sa poradím, na poslednom bežeckom okruhu sa vytiahla aspoň na 26. miesto.

Medailistky z pretekov s hromadným štartom na ZOH v Pekingu 2022 - Tiril Eckhoffová, Justine Braisazová-Bouchetová  a Marte Olsbuová-Röiselandová.
Medailistky z pretekov s hromadným štartom na ZOH v Pekingu 2022 - Tiril Eckhoffová, Justine Braisazová-Bouchetová a Marte Olsbuová-Röiselandová. (Autor: TASR/AP)

Okrem točiaceho sa vetra robila pretekárkam problémy aj teplota mínus 14,2 stupňov Celzia. Najlepšie zastrieľala Ukrajinka Julia Džimová, ktorá s tromi chybami finišovala na siedmej priečke.

Všetky tri medailistky odbehli štyri trestné kolá rovnako ako Češka Markéta Davidová na štvrtej pozícii.

Dvadsaťpäťročná Francúzka dosiahla premiérový titul na vrcholných podujatiach, na ZOH 2018 bola členkou bronzovej štafety:

"Neuvedomujem si, čo sa stalo. V úvode olympiády som nemala formu, bola som pomalá na trati, ale vyrovnala som sa s tým. Dnes som bola veľmi pokojná, na prvej stojke som si povedala, že mám dobré lyže, že som v dobrom rozpoložení a nech sa stane, čo sa má stať. Na záverečnej položke som už bola uvoľnená."

Olsbuová-Röiselandová ako druhá v histórii po krajanovi Olem Einarovi Björndalenovi získala na ZOH cenný kov vo všetkých štyroch individuálnych súťažiach - zlato má zo šprintu a stíhačky, bronz z vytrvalostných pretekov i "massu". Z titulu sa tešila aj v miešanej štafete.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Biatlonistky trápil vietor. Fialková mala osem trestných okruhov, víťazka štyri