Johannes Thingnes Bö ovládol šprint, Slováci budú v stíhačke chýbať

Johannes Thingnes Bö vyhral zlato v šprinte na ZOH Peking 2022.
Johannes Thingnes Bö vyhral zlato v šprinte na ZOH Peking 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. feb 2022 o 11:15 (aktualizované 12. feb 2022 o 12:27)

Bronz pre Nórsko pridal brat víťaza Tarjei Bö.

Biatlon na ZOH Peking 2022

PEKING. Nórsky reprezentant Johannes Thingnes Bö sa stal víťazom sobotňajších rýchlostných pretekov na 10 km na zimných olympijských hrách v Pekingu.

Dvadsaťosemročný pretekár triumfoval o 25,5 s pred Francúzom Quentinom Fillonom Mailletom a 38,9 s pred starším bratom Tarjeom Böom.

J. T. Bö i Fillon Maillet získali v Pekingu medailu vo všetkých troch pretekoch. Nór má dve zlaté a jeden bronz, Francúz nazbieral zlato a dve strieborné.

"Sme hrdí, že ako bratia môžeme stáť vedľa seba na jednom pódiu. Bol to náš veľký sen. Podarilo sa nám to už na majstrovstvách sveta, na ZOH až teraz. Je to neuveriteľný pocit," citovala DPA slová Johannesa Thingnesa Böa.

Ani jeden z kvarteta Slovákov sa nezmestil do 60. miesta. Slovensko tak nebude mať zastúpenie v nedeľňajších stíhacích pretekoch na 12,5 kilometra.

Najlepší spomedzi slovenských reprezentantov bol v šprinte Šimon Bartko. Do cieľa prišiel s mankom 2:58,4 min a obsadil 65. priečku.

Napriek trom trestným okruhom zdolal o 3,5 sekundy druhého najlepšieho Slováka Michala Šimu, ktorého s jedným trestným okruhom klasifikovali na 68. pozícii.

"Keďže v šprinte sú iba dve streľby, tri chyby nie sú veľmi dobrý výkon. Pripravil som sa nimi o stíhačku, a veľmi ma to mrzí. Ani bežecký výkon nebol ideálny. Necítil som sa dobre. Pred pretekmi som spadol na kostrč a pri behu ma to obmedzovalo," povedal Bartko pre RTVS.

Zvyšní dvaja Slováci, Matej Baloga a Tomáš Sklenárik, sa umiestnili až medzi poslednými v 94-člennom štartovom poli.

Šimon Bartko na ZOH 2022 v Pekingu.
Šimon Bartko na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)

Baloga s jednou chybou na strelnici obsadil 85. miesto, Sklenárik s tromi nepresnými výstrelmi skončil o dve priečky nižšie.

"Streľba dnes bola fajn, ale v behu to bolo veľmi zlé. Necítil som sa vôbec dobre, lyže mi nesadli a bolo to pomalé. Urobím všetko pre to, aby som pomohol štafete a aby to bolo bežecky lepšie," povedal Šima pre RTVS.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Johannes Thingnes Bö ovládol šprint, Slováci budú v stíhačke chýbať