Slovensko má prvú medailu, kanoista Beňuš získal striebro

Matej Beňuš získal striebornú olympijskú medailu.
Matej Beňuš získal striebornú olympijskú medailu. (Autor: TASR)
Sportnet|9. aug 2016 o 19:11

Slováka obral o zlato opäť Francúz. Na Tonyho Estangueta nadviazal Denis Gargaud Chanut.

C1 - finále:

1.Denis Gargaud ChanutFrancúzsko94,17 s0
2.Matej BeňušSR95,02 s0
3.Takuya HanedaJaponsko97,44 s0
4.Vítězslav GebasČR97,57 s0
5.Sideris TasiadisNemecko97,90 s2
6.Benjamin SavšekSlovinsko99,36 s4
7.Casey EichfeldUSA99,69 s4
8.Ander ElosegiŠpanielsko101,27 s4
9.Jose CarvalhoPortugalsko105,74 s4
10.David FlorenceVeľká Británia109,00 s4

RIO DE JANEIRO. Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš vo svojej olympijskej premiére vybojoval striebornú medailu.

V utorňajšom finále desiatky najlepších  bol na Štadióne Whitewater vo štvrti Deodoro lepší ako on iba olympijský víťaz Denis Gargaud Chanut.

V prospech Francúza rozhodlo 85 stotín sekundy. Bronz putuje do Japonska zásluhou Takuju Hanedu.

Matej Beňuš vybojoval striebro: fotogaléria

9.8.2016

"Je to úžasný pocit. Odkedy Michal Martikán priniesol zlato z Atlanty 1996, bolo mojím snom získať medailu z olympijských hier. A dnes sa mi splnil," uviedol Matej Beňuš v rozhovore pre RTVS po slávnostnej ceremónii.

"Bolo to veľmi ťažké. Už v semifinále som videl, že konkurenti išli veľmi dobre. Do finále som dal všetko. Našťastie mi to vyšlo, zlepšil som sa o päť sekúnd."

Štartoval už ako tretí

Zverenec Juraja Minčíka sa v porovnaní so semifinále výrazne zlepšil - až o šesť priečok. Vtedy išiel vyložene na istotu a viacero nájazdov do bránok mu nevyšlo podľa predstáv. Vo finále to však na trati s 24 bránkami rozbalil naplno.

Matej Beňuš nadviazal na Michala Martikána.
Matej Beňuš nadviazal na Michala Martikána. (Autor: SITA)

S potrebnou mierou rizika - ale plynulo - zvládol náročné úseky s protivodnými bránkami a rýchlo sa ponáhľal do cieľa.

Vzhľadom na ôsmu priečku v kvalifikácii dvadsaťosemročný Bratislavčan štartoval v desaťčlennom finále ako tretí a po skvelej jazde nasledovali v jeho prípade ešte dlhé minúty čakania na rozuzlenie.

Martikán predpokladal, že mu trať bude sedieť

Napokon sa mu oplatilo počkať na najväčší úspech kariéry. "Maťo sa vyvaroval chýb, čas 95 sekúnd je podľa mňa medailový," predznamenal po Beňušovej jazde úradujúci majster Európy Alexander Slafkovský v štúdiu RTVS.

"Podľa toho, čo som videl na papieri, sú na trati dve kľúčové miesta. Bude to okolo bránok 7 až 10, kde je jedna náročná kombinácia a potom záver - bránky 19, 20, 21. Maťovi Beňušovi by tie miesta ako pravákovi mali sedieť," uviedol dvojnásobný olympijský víťaz Michal Martikán pre RTVS ešte pred finálovými jazdami.

Mateja Beňuša zdolal len Denis Gargaud Chanut (v strede). Tretí skončil Japonec Takuya Haneda.
Mateja Beňuša zdolal len Denis Gargaud Chanut (v strede). Tretí skončil Japonec Takuya Haneda. (Autor: TASR)

Beňuš vybojoval dvadsiatu piatu medailu v histórii účastí športovcov samostatného Slovenska v letnej verzii olympijských hier. V súčte s medailami zo zimných olympiád je to celkovo tridsiaty cenný kov.

Člen ŠCP Bratislava nadviazal na svojich úspešných predchodcov Michala Martikána, Elenu Kaliskú, Pavla a Petra Hochschornerovcov a Juraja Minčíka. Stal sa šiestym Slovákom, ktorý vybojoval cenný kov - prvým teraz v Riu.

Mama mu verila

"Je to šialené, nesmierne sa teším. Musíme si zvyknúť na to, že máme doma striebro z olympijských hier, ale myslím si, že to ľahko zvládneme," uviedol bezprostredne po skončení súťaže otec Mateja Beňuša Ladislav.

"Verila som, že donesie medailu. Som šťastná a ďakujem všetkým, ktorí Maťkovi posielali pozitívnu energiu a držali mu palce," dodala mama Jana.

Rodičia Mateja Beňuša so synom.
Rodičia Mateja Beňuša so synom.

"Som nesmierne šťastná, že sa to Maťkovi podarilo, že to finále tak parádne zašiel," tešila sa Beňušova manželka Ivana.

"Ešte pred pretekmi sme sa rozprávali a povedal, že bude vďačný za medailu, či už by to bola strieborná, bronzová, alebo zlatá," prezradila.

"Finále som prežívala s Matejovými rodičmi, hoci ja som ho veľmi nepozerala, len som sa trošku nervózne prechádzala po byte. Tento rok bol pre nás všetkých náročný, ale stálo to za to. Má striebro a je to nádherný pocit, ktorý mu zo srdca doprajem," uzavrela Ivana Beňušová.

Slovenské medaily z divokej vody:

OH Atlanta 1996

Zlato: Michal Martikán (C1)

OH Sydney 2000

Zlato: Pavol a Peter Hochschornerovci (C2)

Striebro: Michal Martikán

Bronz: Juraj Minčík (C1)

OH Atény 2004

Zlato: Elena Kaliská (K1), Pavol a Peter Hochschornerovci

Striebro: Michal Martikán

OH Peking 2008

Zlato: Michal Martikán, Elena Kaliská, Pavol a Peter Hochschornerovci

OH Londýn 2012

Bronz: Michal Martikán, Pavol a Peter Hochschornerovci

OH Rio de Janeiro 2016

Striebro: Matej Beňuš (C1)

ONLINE PRENOS

Sideris Tasiadis nedokázal zopakovať čistú jazdu z kvalifikácie, na rozdiel od Beňuša inkasoval dve trestné sekundy a práve preto končí mimo medailových pozícii a je až piaty. Slovensko má striebornú medailu.

Španiel Ander Elosegi však už na prvej bránke nazbieral dve trestné sekundy. Neskôr si pripísal ďalšie a v cieli zaostáva o 7,10 sekundy, čo znamená, že Slovensko bude mať medailu. Matej Beňuš skončí najhoršie tretí.

Zlato to nebude a môže ho mať Francúz. Denis Gargaud Chanut išiel skvelo, neurobil chybu a Beňuša zdolal o 0,85 sekundy.

Denis Gargaud Chanut získal zlatú medailu.
Denis Gargaud Chanut získal zlatú medailu. (Autor: SITA/AP)

Ani jeden z veľkých favoritov Benjamin Savšek Beňuša nepredstihol. Je priebežne štvrtý. Ak ešte jeden pretekár skončí za Slovákom, Beňuš získa medailu.

Súperi Beňuša ubúdajú a náš kanoista stále vedie. Nestačí naňho ani Čech Vítězslav Gebas, zaostal o 2,55 sekundy. Zostávajú už len štyria pretekári.

Japonec Takuya Haneda išiel výbornú jazdu. Na prvých dvoch medzičasoch bol lepší ako Beňuš. V záverečnej časti trate však čosi stratil, akoby mu došli sily a vlny ho pribrzdili. V cieli je druhý o 2,42 sekundy za Slovákom.

Matej Beňuš je stále priebežným lídrom.
Matej Beňuš je stále priebežným lídrom. (Autor: TASR)

Brit David Florence na Beňuša nestačí. Zbabral hneď úvod, na prvom medzičase strácal už viac ako tri sekundy. Potom zariskoval a nevyšlo mu to. V cieli zaostal za Beňušom o 13,98 sekundy a je priebežne posledný.

Matej Beňuš na úvod mierne strácal, ale zašiel čistú jazdu a výrazne zlepšil svoj kvalifikačný čas. Časom 95,02 sekundy sa suverénne zaraďuje na prvé miesto. Na Eichfelda má náskok 4,67 sekundy.

Jose Carvalho z Portugalska na Američana nestačil. Robil chyby, zbieral trestné sekundy (4), strácal. V cieli s časom 105,74 zaostal o 6,05 sekundy.

Finále kanoistov na divokej vode sa začalo. Na trati je Američan Casey Eichfeld. Absolvoval dravú jazdu, ale nevyhol sa chybám. Napriek štyrom trestným sekundám dosiahol lepší čas (99,69), ako mal Matej Beňuš v kvalifikácii.

Matej Beňuš predviedol jazdu na istotu.
Matej Beňuš predviedol jazdu na istotu. (Autor: TASR)

Semifinálový výkon na medailu stačiť nebude

RIO DE JANEIRO. Slovenský singlkanoista Matej Beňuš postúpil do finále C1 na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Na divokú vodu v Deodore sa v utorňajšom semifinále vydal ako deviaty v poradí, prezentoval sa štandardnou jazdou bez trestných sekúnd a po dojazde do cieľa si zaistil účasť medzi desiatkou najlepších.

Beňuš už v kvalifikačných jazdách ukázal, že v Riu bude mať medailové ambície. 

Organizátori pretekov postavili na semifinále menej náročnú trať v porovnaní s rozjazdami, o čom svedčil aj minimálny počet trestných sekúnd prvých kanoistov. Čisto ju zašiel aj Beňuš, ktorého mierne spomalila len druhá polovica kanála.

Menšie problémy mal najmä s valcom za bránkou číslo 15, no situáciu ustál a do cieľa prišiel so stratou 2,75 s na priebežného lídra Španiela Andera Elosegiho.

Z priebežnej tretej priečky ho odsunuli ešte piati konkurenti. 

Dravšou jazdou sa prezentovali Japonec Takuja Haneda, Brit David Florence, Slovinec Benjamin Savšek, Francúz Denis Gargaud Chanut aj nemecký favorit Sideris Tasiadis, ktorý sa stal suverénnym semifinálovým víťazom časom 95,63 sekundy. Beňuš naňho v cieli stratil až 5,05 sekundy.

"Semifinále bolo také, ako som chcel - aby som neurobil veľkú chybu a aby som postúpil. Jazda nebola ideálna. Stratil som veľa, ale bola to nová trať a taká skôr oťukávacia jazda, aby som si ju vyskúšal. Bolo vidieť, že všetci sú opatrnejší a nerobia chyby," hovoril v cieli semifinále Matej Beňuš.

Mateja Beňuša priamo v Riu hnalo dopredu aj veľké množstvo slovenských fanúšikov.
Mateja Beňuša priamo v Riu hnalo dopredu aj veľké množstvo slovenských fanúšikov. (Autor: TASR)

"Treba ísť minimálne lepšiu jazdu ako teraz. S týmto to na medailu stačiť nebude. Strata zo semifinále nie je rozhodujúca. Vo finále sa ide opäť od nuly. Bude to úplne iná jazda. Teším sa na to," dodal Beňuš.

Finále C1 s desiatkou najlepších je na programe od 20.16 SELČ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovensko má prvú medailu, kanoista Beňuš získal striebro