Bedmintonová sezóna vyvrcholila aj pre Prešov

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: TASR/AP)
Michal Frank|14. dec 2017 o 00:00

Svoje želiezka v ohni mal i klub PBA Prešov.

Cez víkend vyvrcholila tohoročná bedmintonová sezóna, konali sa majstrovstvá Slovenska U13 a dospelých v Trenčíne.

Svoje želiezka v ohni mal aj klub PBA Prešov.

Na slovenskom šampionáte dospelých reprezentovali klub PBA Prešov Tomáš Banyász, Petra Baranová a Mia Tarcalová, medzi trinástkármi Tadeáš Diro, Nina Janková, Lujza Lea Kurimaiová a Ester Stašková.

Posledne menovaná hráčka sa stala jedinou finalistkou z Prešova, no v boji o zlato v dvojhre vyhrala Zvolenčanka Lea Výbochová.

Lujza Lea Kurimaiová priviezla z Trenčína dve bronzové medaily, zo štvorhry a mixu. Dospelí tentoraz vyšli naprázdno.

Viac sa darilo hráčom PBA Prešov týždeň predtým v Ilave na Majstrovstvách Slovenska U19. Tri bedmintonistky PBA získali dokopy jeden majstrovský titul a k tomu ďalšie štyri pódiové umiestnenia.

V dievčenskej štvorhre triumfovala v dramatickom finále Sára Stašková s Miou Tarcalovou. K majstrovskému titulu pridali obe aj bronz z dvojhry a Mia navyše aj striebro z mixu so svojím ilavským partnerom.

Nestratila sa ani Júlia Chmurovičová, vekom ešte pätnástkarka, ktorá si domov doniesla bronz zo štvorhry so svojou dolnokubínskou partnerkou, keď im cestu do finále zhatil práve prešovský zlatý pár.

V mladších kategóriách mal klub PBA Prešov medailovú žatvu. Na majstrovstvách Slovenska sedemnásťročných sa darilo Mii Tarcalovej. Ako jednotka turnaja nestratila na ceste za zlatom ani set a stala sa majsterkou Slovenska.

Druhé zlato a druhý titul si Mia vybojovala v štvorhre po boku klubovej partnerky Júlie Chmurovičovej. K tomu pripojila aj striebro z mixu. Júlia si v mixe vybojovala bronz, po boku klubového spouhráča Borisa Karpjáka.

Na MSR pätnásťročných v Rozhanovciach vynikli najmä Boris Karpják a Júlia Chmurovičová. Obaja si domov priniesli po jednej zlatej a dvoch strieborných medailách, čím sa Boris stal najúspešnejším chlapcom a Julka druhým najúspešnejším dievčaťom celých majstrovstiev.

Mia Tarcalová sa zúčastnila aj Majstrovstiev Európy do 17 rokov v Prahe, kde sa v mixe dostala medzi najlepšiu osmičku.

Svoje účinkovanie opísala pre klubovú facebookovú stránku slovami: „Majstrovstvá Európy do 17 rokov v Prahe boli pre mňa už druhé v rade, mala som možnosť nastúpiť v družstvách aj jednotlivcoch a to mixe a dvojhre. Po celkom úspešných dvojhrách ktoré som odohrala za družstvo, som celkom motivovane nastúpila v jednotlivcoch. No po dvoch úspešne odohratých kolách som v 32 pavúku nestačila na hráčku z Turecka. Mix bol pre mňa aj Kuba niekoľkokrát úspešný, keďže sme sa umiestnili na konečnom 5.-8. mieste. Bolo pre nás veľkým potešením, keď sme sa dozvedeli, že sme historicky druhí (hneď po Martine Repiskej) Slováci, čo sa na ME umiestnili v Top 8. Od medaily sme boli naozaj kúsok, keďže v druhom sete sme s Nemcami prehrali 19:21. Celé ME beriem ako veľkú skúsenosť a určite veľkú motiváciu do ďalších rokov, hlavne v 19-ke. Môžem povedať, že kategóriu do 17 rokov som ukončila celkom úspešne. Veľká škoda je aj to, že s mojou klubovou štvorhrovou partnerkou sme ako tohtoročné majsterky Slovenska nemohli hrať v individuálnej súťaži, keďže ju reprezentačná trénerka nenominovala na ME.“

Článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny č.49/2017. V predaji od utorka 12. 12. do pondelka 18. 12.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bedmintonová sezóna vyvrcholila aj pre Prešov