Basketbal vo Svite je na vzostupe

Prezident BK Iskra Svit Ján Drobný.
Prezident BK Iskra Svit Ján Drobný. (Autor: archív)
Marián Dic|15. feb 2018 o 00:00

Ján Drobný: Vytvorenie novej stratégie a premien v klube priniesli účinok.

SVIT. Basketbal pod končiarmi Vysokých Tatier síce nepatrí až k takým popredným kolektívnym športom akými sú predovšetkým hokej a futbal, ale aj napriek tejto skutočnosti si za posledné roky predsa len dokázal vybudovať svoj podstatný význam najmä na slovenskej basketbalovej scéne.

Veľkou mierou sa o to zaslúžil aj jeden z popredných basketbalových mužských klubov BK Iskra Svit. Svoj markantný vzostup v konkurencii ostatných klubov potvrdzuje v najväčšej miere seniorský tím pôsobiaci v extraligovej súťaži, kde si dokázal za posledné roky získať popredné miesto.

Nielen na tento nesmierne potešiteľný jav v kolektíve seniorov, ako aj na celkový postup pri pravidelne vynakladanej práci pre úspešné napredovanie tohto v dnešnej dobe už známeho klubu nielen na Slovensku, ale aj pod Tatrami sme sa v nasledujúcom rozhovore opýtali prezidenta BK Iskra Jána Drobného.

Basketbal v tomto menšom podtatranskom meste patrí už dlhé roky za prioritný klub, ktorý si postupom rokov získal pevné miesto na slovenskej basketbalovej scéne. Čo sa podľa vás v najväčšej miere podpisuje na rapídnom rozvoji a vzostupe tohto kolektívneho športu u vás vo Svite?

„Pred siedmimi rokmi sa náš klub dostal do nepríjemného stavu, že balansoval na pokraji existencie, čo nebolo pre svitský basketbal vôbec jednoduché, ako si s týmto neželateľným problémom čím najrýchlejšie poradiť. Postupná výmena vedenia, ktorá vtedy nastala, sa však premietla do pozitívnej stability, ktorú možno v súčasnom období podčiarknuť, či už je to po finančnej, ale aj výsledkovej stránke. Vzhľadom na túto skutočnosť sa chcem vrelo poďakovať všetkým, ktorí sa v tomto čase podstatnou mierou i s vynakladaním svojho úsilia podieľajú na každodennom chode klubu. Nášmu mestu a najmä klubu sa zásluhou toho opäť podarilo vrátiť medzi užšiu basketbalovú špičku na Slovensku, čoho dôkazom bol nielen triumf v Slovenskom pohári v sezóne 2013/14, ale taktiež aj aktuálne piate miesto v prebiehajúcej sezóne Eurovia SBL.“

Účinkovanie medzi slovenskou elitou vyžaduje maximálne množstvo vynaloženej práce, čo nie je vôbec jednoduchou záležitosťou. Ste presvedčený, že spolupráca nielen celého realizačného tímu, ale aj všetkých trénerov a hráčov dokáže bez väčších problémov ťahať spoločne za jeden koniec povrazu, aby to dokázalo prinášať požadovaný účinok i výsledky?

„Správna chémia je aj v tomto kolektívnom športe stále alfou a omegou podčiarkujúcou výsledky tímu. Už druhú sezónu vedie Iskru z pozície hlavného trénera Michal Madzin, ktorý je podľa mňa jednou z najdôležitejších osôb podieľajúcich sa na dlhodobej stratégii nášho klubu. Tento skúsený, ale aj talentovaný kouč začínal najskôr pri mládežníckych tímoch, no postupne sa posunul na pozíciu asistenta vtedajšieho trénera Svitu Rudolfa Juga, odkiaľ sa vďaka svojmu kvalitnému koučingu a odvedenej práci v ňom presunul pred sezónou 2016/17 na post hlavného kormidelníka seniorského tímu. Netreba zabúdať ani na našich hráčov, ktorí sú taktiež dôležitou súčasťou kolektívu a aj od nich záleží, aké výsledky dokáže mužstvo v súťaži dosahovať. Popritom nás všetkých veľmi potešilo, že počas letnej prestávky sa nám podarilo v kádri udržať viaceré opory z minuloročnej sezóny, ako sú Pavol Lošonský a Saša Avramovič. Tie sa nám navyše podarilo v tíme vhodne doplniť aj o ďalších vyspelých hráčov, ktorými sú Maurizio Galata, Marek Ivan a Filip Dratva. S blížiacim sa štartom nového súťažného ročníka Eurovia SBL vyšlo nášmu vedeniu na výbornú aj angažovanie zahraničných skúsených basketbalistov, z ktorých sa nám v pomerne rýchlom čase bohužiaľ na dlhšiu dobu zranil Marko Radonjič.“

Pre neustále napredovanie a pravidelné pôsobenie vášho BK medzi elitou slovenských tímov je jednou z prvoradých záležitostí vynakladať čo najväčšie úsilie finančne pokrývať klub vo všetkých oblastiach, počnúc už výchovou mladých basketbalových talentov, ktorým u vás taktiež venujete maximálnu pozornosť. Veríte, že funkčnosť klubu dokáže stáť na pevných nohách a rozvoj tohto športu pod vysokými sieťami bude bez akýchkoľvek väčších starostí napredovať aj v nastávajúcom období?

„Nepochybujem o tom, že financovanie športu je v dnešnej dobe na Slovensku náročné, bez ohľadu na to, či je to u populárnejšieho kolektívneho športu ako je futbal, hokej alebo basketbal. S týmto neľahkým problémom sa pravidelne stretávame aj v našom malom meste, v ktorom je vždy tvrdým orieškom, ako si s ním čo najlepšie poradiť. Prvoradou záležitosťou pre nás je čo najviac si vážiť každého jednotlivca, ktorého akákoľvek pomoc pre kvalitnú funkčnosť klubu je jeho silnou stránku. Očividne sme sa o tom presvedčili pred niekoľkými rokmi, keď výmena vedenia BK pomohla k tomu, aby sa klub dokázal znovu postaviť na nohy a vrátiť sa na pozície, na ktoré v minulosti vždy patril. Nemalou súčasťou tohto opätovného celého rozvoja sú samozrejme stále aj naši verní fanúšikovia, ktorí v hojnom počte navštevujú nielen domácu Iskra arénu, ale dokonca sú aj súčasťou niektorých stretnutí na ihriskách súperov.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Basketbal vo Svite je na vzostupe