Bardejovskí futbalisti vyzývajú k darovaniu krvi, sami idú príkladom

Futbalisti Bardejova darovali najcennejšiu tekutinu.
Futbalisti Bardejova darovali najcennejšiu tekutinu. (Autor: ahoj.tv)
Juraj Ščerbík|10. apr 2020 o 15:12

Hráči a funkcionári majú termín po traja.

BARDEJOV. Skupina futbalistov Partizána Bardejov sa v náročnej situácii, aká dnes v nemocniciach panuje, rozhodla darovať krv.

O najvzácnejšiu tekutinu je v období šíriacej sa choroby Covid-19 záujem.

S iniciatívou prišiel prezident futbalového klubu Partizán BŠ Stanislav Soroka.

„V médiách prebehla informácia, že v nemocniciach nie je dostatok krvi. Keďže teraz nehráme, chlapci sú doma, tak som zavolal nášho lekára Patrika Mihaľa, ktorý nám to zorganizoval s odbermi v mestskej nemocnici s poliklinikou. Oslovili sme trénerov, ktorí to posunuli ďalej, veď nie všetci naši futbalisti sú dostupní. Oslovili sme aj Bardejovskú Novú Ves a vytvorili sme skupinu, ktorá bude ochotná darovať krv. Máme presný harmonogram. “

Teraz ide o viac ako o góly

Teraz nehráme o body, góly a sekundy.

Aj keď vidíme začiatok pohybových a športových činnosti takmer v nedohľadne, vyhodnocovať danú situáciu v boji s koronavírusom by sme nemali odkladať ani na pozajtra.

„Odhodlaný prístup viac ako dvadsať chlapov ma potešil. Ja som naposledy daroval krv na vojenskej službe v roku 1998. Postavil som si otázku, prečo teraz nie. Po vyšetrení bolo všetko v poriadku a tak som daroval krv. Presvedčil som sa, že keď budem zdravý, tak to urobím častejšie. Darovali sme traja z 21 dobrovoľníkov. Po troch budú prijímať podľa potreby až do mája. My nemôžeme nikoho nútiť, ale po zdravotných testoch naznačíme každému o takejto možnosti pomoci chorým,“ pripomenul Soroka.

Dávajú impulz do okolia

Mladí futbalisti sa doteraz zo športu len tešili a nič vážnejšie vo veku ani nie tridsať rokov neprežili.

Stanislav Soroka netajil, že mnohí boli z toho prekvapení.

„Nie každému napadne, že poďme darovať krv. Oslovil som každého v klube. Kto nie je chorý, neberie lieky, bude to pre neho niečo nové. Bude mať pocit, že niekomu pomôže. My sa tým nechceme chváliť, možno len chceme naštartovať tých ďalších potenciálnych darcov krvi. Najmä športovci, ktorí idú príkladom a sú mladí a zdraví, by sa mali čo najskôr rozhodnúť. Lebo nielen v našej nemocnici v Bardejove, ale aj na celom Slovensku vzácna tekutina je potrebná. Dávame impulz z malého Bardejova, poďme do toho.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bardejovskí futbalisti vyzývajú k darovaniu krvi, sami idú príkladom