Chce konkurovať Ledeckej. Všestrannosť je cesta k víťazstvu, vraví jej tréner

Rebecca Slezáková.
Rebecca Slezáková. (Autor: facebook)
SITA|13. júl 2022 o 15:12

Slezáková si má dávať vyššie ciele.

BRATISLAVA. Slovenská prekážkarka Rebecca Slezáková na nedávnych majstrovstvách Európy v atletike do 18 rokov v Jeruzaleme ukázala svoj potenciál, v pretekoch na 100 m aj 400 m prekážok obsadila piate miesto.

Členka klubu AC Malacky sa kvalifikovala na šampionát v piatich disciplínach, no štartovala iba v jej dvoch najsilnejších a v oboch si vybojovala účasť vo finále. Podľa jej trénera Petra Filipa toho ukáže v budúcnosti ešte viac.

"Som o tom presvedčený, že nás Rebecca ešte prekvapí. A v sezóne 2023 si bude sama dávať o niečo smelšie a vyššie ciele.

Takže určite sa dostaneme k tomu, že na najbližšom veľkom podujatí bude chcieť získať medailu. Len ešte neviem, v akej disciplíne," povedal Filip o svojej zverenkyni pre oficiálny web Slovenského atletického zväzu.

Jej zbrane? Konkurencia a psychická sila

Slezáková pred ME v Jeruzaleme avizovala, že bude spokojná s finálovou účasťou, čo sa jej podarilo hneď dvakrát.

"Tú medailu si ona sama za cieľ nedala najmä z dôvodu, že sa nechcela pozerať až priveľmi dopredu. Treba si uvedomiť, že ešte pred rokom bola slovenskou dvojkou vo väčšine disciplín.

A za jedinú sezónu sa stala líderkou. Prepísala viaceré slovenské rekordy, splnila nejeden limit. Takže tá medaila by bola možno asi až priveľký skok, teda ak sa bavíme o zisku cenného kovu na veľkom európskom podujatí. Aj preto som ostatných vo vyhláseniach trochu pribrzďoval. Dnes som rád, že sme splnili to, čo bolo naším cieľom," pokračoval Filip.

Filip vie, čo sa v Slezákovej ukrýva a teší ho, že by na Slovensku mohla pribudnúť konkurencia pre Emmu Zapletalovú, Danielu Ledeckú či Viktóriu Forster.

"Koncentrácia a psychická sila sú jej veľmi silné zbrane. Tak zvyčajne spoznáme tých najlepších pretekárov a ona to v sebe rozhodne má. Nemenej dôležité je aj to, ako si vie zadefinovať svoj osobný cieľ."

Všestrannosť je cesta k víťazstvu

Mladá Slovenka si čoskoro bude musieť vybrať disciplíny, ktorým sa začne naplno venovať.

"Iste, už sa budeme musieť rozhodnúť, čo vyberieme. A ten jej okruh v podstate šiestich disciplín výrazne zúžime na nejaké dve. Takže áno, tá špecializácia príde.

Viktória Forster.
Viktória Forster. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)

A tým pádom zmažeme tie technické nedostatky, ktoré sa prejavili aj v Jeruzaleme a ktoré zrejme rozhodovali v tých zlomových momentoch a medailových súbojoch," myslí si Filip.

Slezáková sa mohla v júli predstaviť aj na juniorskom svetovom šampionáte, ale podľa jej trénera by toho bolo na ňu priveľa.

"Splnila síce aj dva limity na majstrovstvá sveta kategórie U20, ktoré sa uskutočnia v kolumbijskom meste Cali. Ibaže na tento šampionát necestujeme.

Osobne si myslím, že pre mladého športovca sú dve veľké vrcholné podujatia za jeden mesiac až priveľkou záťažou. Preto sa pripravíme na jesenný viacboj. Chceme dokončiť tú našu koncepciu všestrannosti, pretože všestrannosť je cesta k víťazstvu," dodal Petr Filip.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Chce konkurovať Ledeckej. Všestrannosť je cesta k víťazstvu, vraví jej tréner