Na Banskobystrickú latku sa hlásia zvučné mená. Už aj americký univerzál Harrison

JuVaughn Harrison.
JuVaughn Harrison. (Autor: Instagram)
SITA|11. jan 2022 o 12:50

Skáče do výšky aj diaľky.

BRATISLAVA. Dvadsiaty ôsmy ročník tradičného výškarského mítingu Banskobystrická latka by mal byť na rozdiel od vlaňajška aj s divákmi.

Banskobystrickí organizátori sa nádejajú, že v utorok 15. februára aktuálna pandemická situácia dovolí, aby sa v hale na Štiavničkách mohla objaviť aspoň čiastková divácka kulisa.

"Musíme si počkať, aby sme na budúci týždeň informovali, ako budeme postupovať s predajom vstupeniek,“ povedal organizátor Ľubomír Roško.

Jednotkový výškarský míting s hudbou bude podujatím striebornej kategórie Svetovej halovej tour (World Athletics Indoor Tour Silver) s bodovaním pre svetové rebríčky na úrovni kategórie B.

V mužskej štartovnej listine pribudol do zoznamu účastníkov univerzálny talent z USA JuVaughn Harrison s osobným maximom 236 cm.

Tento 22-ročný Američan bol na OH 2020 v Tokiu výnimočný tým, že sa prebojoval do finále diaľky aj výšky a skončil tam celkovo piaty (815 cm) a siedmy (233 cm).

Do Banskej Bystrice príde aj úradujúci majster Európy Nemec Mateusz Przybylko s osobným rekordom 235 cm a tiež tradičný účastník, mexický rekordér Edgar Rivera.

Ako nová tvár sa predstaví švajčiarsky rekordér Loic Gasch. Už predtým bol potvrdený štart víťaza z roku 2020 a druhého z roku 2021 Kubánca Luisa Zayasa.

Jeho dva najlepšie výkony kariéry sú práve z haly Dukly na Štiavničkách 233 a 231 cm. Po ukončení kariéry Matúša Bubeníka sa ráta so štartom aktuálnej slovenskej jednotky - Lukášom Beerom.

Ktoré ženy sa hlásia

Medzi ženami pribudla do zoznamu účastníčok halová majsterka Európy 2017 Airiné Palšyté z Litvy, ktorá má na konte 201 cm.

Rovnako príde tradičné meno Talianka Alessia Trostová (200 cm), zatiaľ naposledy šiesta na halových ME 2021.

Prihlásená je aj Švédka Maja Nilssonová, ktorá mala premiéru na BBL vlani a potom v lete sa dostala do olympijského finále v Tokiu a zlepšila sa na 196 cm.

Už predtým bola oznámená premiérová účasť dvoch skokaniek z Austrálie. Strieborná z OH v Tokiu Nicole McDermottová má skočený národný rekord 202 cm a piata z Tokia Eleanor Pattersonová sa zatiaľ dostala tesne pod dva metre na 199.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Na Banskobystrickú latku sa hlásia zvučné mená. Už aj americký univerzál Harrison