Dobrodruh v bielej košeli. Kto je kouč, ktorý pripravil potupu pre Argentínu?

Hervé Renard.
Hervé Renard. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|22. nov 2022 o 17:20

Hervé Renard je špecialistom na reprezentácie.

LUSAIL. V rozopnutej bielej košeli vyzerá ako hlavný hrdina francúzskeho dobrodružného filmu. Tréner Saudskej Arábie Hervé Renard je naozaj dobrodruh. Futbalový.

Skúsený 54-ročný štýlový kouč počas svojej bohatej kariéry trénoval na troch kontinentoch, viedol päť rôznych reprezentácií.

Stal sa prvým trénerom, ktorý vyhral Africký pohár národov s dvomi rôznymi krajinami a na MS v Katare bol strojcom zatiaľ najväčšej senzácie šampionátu.

Saudská Arábia pod jeho vedením zdolala jedného z favoritov turnaja Argentínu 2:1.

Nie je to o peniazoch

Pre Lionela Messiho a spol. to bola prvá prehra po 36 zápasoch. Pred stretnutím sa hovorilo o výbornej forme Argentíny a Saudskú Arábiu považovali za jeden z najslabších celkov turnaja.

V minulosti sa stávalo, že Saudi dostali na šampionáte nakladačky. V roku 2002 prehrali s Nemeckom 0:8, pred štyrmi rokmi zase podľahli Rusku 0:5.

Tento tím je však iný. Do Kataru cestovalo mužstvo Hervého Renarda s pozoruhodnou sériou. V posledných osemnástich zápasoch prehralo iba raz. V rebríčku FIFA sa dostalo zo 70. na 51. priečku.

Francúzsky tréner má na tom obrovskú zásluhu. Ázijskú reprezentáciu prebral v roku 2019 a vštepil jej svoj typický štýl s vysokým napádaním. Saudská Arábia pod jeho vedením vyhrala svoju kvalifikačnú skupinu na MS, predbehla Austráliu i Japonsko.

Pritom, keď Renard prijal ponuku zo Saudskoarabského kráľovstva, mnohí ho kritizovali, že to spravil len pre peniaze.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Dobrodruh v bielej košeli. Kto je kouč, ktorý pripravil potupu pre Argentínu?