NFL je späť. Hviezda ligy skončila v putách, Kansas zachránila veľkosť kopačky súpera

Hráča tímu Miami Dolphins Tyreeka Hilla surovo zatkla polícia krátko pred štartom NFL.
Hráča tímu Miami Dolphins Tyreeka Hilla surovo zatkla polícia krátko pred štartom NFL. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|10. sep 2024 o 13:45

V rubrike Pick 6 nájdete to najzaujímavejšie z predošlého týždňa v NFL.

BRATISLAVA. Americký futbal je game of inches, teda hra centimetrov. A pokiaľ si niekto myslel, že je to len zaužívaná fráza, hneď úvodný zápas novej sezóny zámorskej NFL ho musel presvedčiť o opaku. 

Práve situáciou zo záveru zápasu na Arrowhead Stadium otvoríme ďalší diel rubriky Pick 6, ktorú vám prinášame už štvrtú sezónu.

Medzi šiestimi top momentmi kola sú aj lukratívny kontrakt, prvý zápas v Južnej Amerike, takmer vyrovnaný rekord NFL či zásah polície.

Pick 1: Dobrá rada od Mahomesa

Kansas City Chiefs začali úspešne púť za víťazným hetrikom, ktorý sa v histórii NFL ešte nikomu nepodaril. Doma zdolali Baltimore Ravens 27:20.

Xavier Worthy sa pri debute blysol behovým aj pasovým touchdownom a možno ho označiť za muža zápasu. Tento honor si pre seba mohol uchmatnúť hosťujúci Isaiah Likely, ale napokon bol smutným hrdinom.

Z dvojice tight endov Baltimoru absolútne zatienil Marka Andrewsa, nazbieral 111 yardov a zdalo sa, že svojmu tímu dal v závere šancu na víťazstvo.

Za stavu 20:27 chytil loptu v bodovacom území, rozhodcovia signalizovali touchdown a tréner John Harbaugh ukazoval, že Ravens nejdú kopať extra point, ale dvojbodovou konverziou chcú zápas rozhodnúť. 

Spomalené zábery však ukázali, že Likely pri dopade na zem nezmestil celú pravú nohu do end zóny. Špičkou bol mimo nej. Ak by mal možno o číslo menšiu kopačku, jeho druhý touchdown v zápase by platil.

"Určite to bolo nervy drásajúce, pretože z môjho uhla to na vyzeralo dobre. Ale potom sme mohli vidieť jeho kopačku, ktorá bola mimo ihriska. 

Nabudúce si musí obuť biele kopačky. To je moja rada pre neho," povedal Patrick Mahomes, čím narážal na to, že biele kopačky by splývali s povrchom, kam nemal Likely stúpiť a ťažšie by sa situácia posudzovala.

Pick 2: Dvojitý úder pre Packers

S Brazíliou sa spájajú mená ako Pelé, Garrincha, Ronaldo, Neymar či Ronaldinho. Je krajinou futbalu, ale v piatok s úžasom sledovala ten americký. 

Zápas NFL sa prvýkrát odohral v Južnej Amerike, pričom oň bol veľký záujem. Lístky sa vypredali za niečo vyše dve hodiny a jednu z budov v Sao Paule zdobila paľba s hlavnými protagonistami zápasu.

Diváci sledovali zaujímavé ofenzívne divadlo s trpkým koncom pre Green Bay Packers. Prehra s Philadelphiou Eagles 29:34 nebola tým najhorším. Fanúšikov "syrových hláv" mrzí najmä zranenie Jordana Lovea.

Mladý quarterback sa šesť sekúnd pred koncom dostal pod tlak dvojice hráčov, čoho dôsledkom je zranenie kolena a niekoľkotýždňová pauza.

O tom, aká je to strata pre Packers svedčí aj fakt, že vedenie klubu z neho spravilo jedného z najlepšie platených quarterbackov (55 mil. na rok).

Naopak, skvelý debut v novom tíme má za sebou Saquon Barkley. 

Bývalý running back New Yorku Giants si pripísal tri touchdowny, z toho jeden po akcii vzduchom. Akoby bol elitným wide receiverom. 

Tri touchdowny pri debute za Eagles naposledy dosiahol pred 20 rokmi Terrell Owens. Barkley môže byť hviezdou sezóny a Philadelphiu doviesť ďaleko.

Nova Sport 1
Zápasy 2. týždňa NFL na Nova Sport 1
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Pick 3: Prescott má naďalej dôveru

Keď je už reč o kontraktoch, NFL má nového najlepšie plateného hráča. Po vrecku sa buchol majiteľ najhodnotnejšieho klubu sveta Jerry Jones, ktorý svojmu quarterbackovi pošle na účet 60 miliónov ročne. 

Dak Prescott bude mať ďalšie štyri šance, aby umlčal kritikov a aby si fanúšikovia Dallasu mohli naozaj povedať, že toto je náš rok. 

"Musíte byť niekým výnimočným, aby ste si zaslúžil to, čo sme urobili. A myslím si, že Dak taký je. Mám v neho veľkú dôveru," povedal Jones.

Po prvom zápase sezóny môže byť 81-ročný pán spokojný, hoci Prescott nepredviedol nič svetoborné. Nebolo však treba, Dallas mal zápas v Clevelande pod kontrolou a suverénne zvíťazil 33:17. 

Vynikajúci výkon predviedla obrana na čele s Micah Parsonsom. Ten dostal cenu od Toma Bradyho, ktorý má za sebou premiéru v pozícii televízneho experta. "Veľmi si cením, že je od teba," odkázal mu Parsons.

Malou škvrnou v prípade Dallasu je chyba v závere prvého polčasu. Kickerovi Brandonovi Aubreymu postavili loptu 66 yardov od brány a bol úspešný. 

VIDEO: Brandon Aubrey takmer vyrovnal rekord NFL

Lenže napokon jeho pokus neplatil, keďže Cowboys porušili pravidlo o čase na rozohranie akcie. Aubrey tak nevyrovnal rekord Justina Tuckera, no okrem toho premenil štyri field goaly (57, 50, 46 a 40).

Pick 4: Vytiahli ho z auta ako zločinca

Nepríjemné chvíle tesne pred začiatkom sezóny zažila jedna z najväčších hviezd NFL Tyreek Hill. Wide receiver Miami Doplhins skončil v rukách polície.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»NFL je späť. Hviezda ligy skončila v putách, Kansas zachránila veľkosť kopačky súpera