Žampa mal veľké problémy a výrazne stratil, Schwarz zaskočil Odermatta

Adam Žampa na MS v zjazdovom lyžovaní 2023.
Adam Žampa na MS v zjazdovom lyžovaní 2023. (Autor: TASR)
TASR, SITA|17. feb 2023 o 11:03 (aktualizované 17. feb 2023 o 12:20)

Najväčší favorti Odermatt stráca na lídra až 58 stotín.

MS v zjazdovom lyžovaní 2023

Obrovský slalom mužov - 1. kolo:

1.

Marco Schwarz

Rakúsko

1:19,47 min

2.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

+ 0,58 s

3.

Žan Kranjec

Slovinsko

+ 0,76 s

36.

Adam Žampa

Slovensko

+ 5,65 s

41.

Martin Hyška

Slovensko

+ 7,37 s

42.

Teo Žampa

Slovensko

+ 7,75 s

COURCHEVEL/MÉRIBEL. Rakúsky lyžiar Marco Schwarz si ako jediný poradil s nástrahami 1. kola obrovského slalomu na MS v zjazdovom lyžovaní 2023.

Vo francúzskom Courchevel postavil tréner jeho tímu na dlhom a ľadovom svahu náročný kurz, ktorý robil problémy aj superfavoritovi Marcovi Odermattovi.

Švajčiar zaostal 58 stotín, tretí Slovinec Žan Kranjec si do 2. kola (13.30 h) zobral manko 0,76 s.

Slovenskému reprezentantovi Adamovi Žampovi prvá jazda nevyšla. So štartovým číslom 25 sa zaznamenal 36. priečku (+ 5,65 s), keď v druhej polovici stratil kontakt s líniou a viacero oblúkov robil hlboko pod bránami.

Martin Hyška obsadil 41. pozíciu (+ 7,37 s) a Adamov mladší brat Teo 42. priečku (+ 7,75 s).

Jeho mladší brat Teo sa na štart chystal s číslom 49, Martin Hyška mal číslo 61.

Vedúci pretekár Svetového pohára i tejto disciplíny vyšiel na trať ako prvý a veľmi skoro bolo jasné, s akou svahovou ozrutou budú mať lyžiari do činenia.

VIDEO: Marco Schwarz a jeho jazda v 1. kole

Odermatt išiel čisto v strmých i plochších úsekoch zhruba minútu, potom spravil chybu a jej rýchlou korekciou stratil len 2-3 desatiny.

Do cieľa rýchlosť nestratil, ale po dojazde bolo z jeho gest vidno, že dlhokánsky "obrák" dal jeho kondícii zabrať.

Ďalší favorit v závese, Nór Henrik Kristoffersen držal s Odermattom krok až do záverečného úseku, kde s tvrdými nohami najprv neudržal stopu v kombinácii zatvorených bránok a následne nevládal rýchlo prenášať váhu v rytme cieľovej roviny.

Potom však s trojkou vyrazil Schwarz, muž, ktorý po slabšej fazóne vo Svetovom pohári vygradoval svoju formu na vrcholnom podujatí.

Čerstvý vicemajster sveta v kombinácii naznačil, že aj vo štvrtej súťaži na šampionáte má na atak pódiových priečok, ako jediný pretekár bez zaváhaní a v udržanom tempe zvládol celú 80-sekundovú trať.

Reakcie Slovákov

/zdroj: JOJ Šport/

Adam Žampa: "Musím povedať, že to nebolo nič moc. V cieli som sa ledva vykašľal. Od polovice trate som bol úplne hotový, vôbec som sa nevedel chytiť. Musím si dať ďalší paralen a neviem, či pôjdem druhé kolo. Dal som do toho všetko, ale nevyšlo to. Škoda. Problém bol najmä v energii. V úvode to bolo celkom fajn, ale v druhej polovici, keď bolo treba zabrať, tak to bolo veľmi ťažké.

V strede trate sa mi chcelo kašľať, čiže takto sa ide veľmi ťažko. Vedel som, že je to úplne zle. Začalo to včera po tréningu, celú noc som kašľal ešte viac. Skúsil som to, ale je to ako naschvál. Dva týždne sa pripravujeme a potom to takto dopadne, že nemôžem podať svoj najlepší výkon. Verím, že v druhom kole dám aspoň dobrú jazdu."

Teo Žampa: "Hodnotím to veľmi pozitívne, lebo v niektorých úsekoch sa mi podarilo ísť presne tak ako som chcel. Bol som trpezlivý na lyžiach a išiel som svoju jazdu. Bohužiaľ, urobil som tri chyby, ktoré sa podpísali pod výsledný čas. Trochu ma to mrzí, ale veľmi si užívam atmosféru v Courcheveli. V druhom kole urobím všetko pre to, aby to bolo lepšie ako v prvom.

Adam mi poradil, aby som zostal trpezlivý na spodnej lyži, tlačil to dolu kopcom a hlavne udržal rýchlosť a nerobil chyby. Žiaľ, dnes som ich urobil a už sa s tým nedá nič robiť. Trať je veľmi dobre pripravená a podmienky sú naozaj úžasné. Cítil som sa ako keby som išiel s číslom okolo 30. Na takejto trati trénujeme skoro stále. V druhom kole chcem vylepšiť výsledok z prvého, priblížiť sa k Top 30 a možno byť aj v nej."

Martin Hyška: "Je to určite najťažší obrovský slalom, aký som kedy išiel, čo sa týka ľadovej podložky, dĺžky trate a náročnosti stavby. Takže mal som veľký rešpekt. S výkonom som spokojný a som veľmi rád, že som prišiel do cieľa, lebo s niečím podobným nemám skúsenosti. Nechcem sa porovnávať s krajanmi, ale so svetovou špičkou. Strata 7 sekúnd je pre mňa obrovský úspech, keďže som netrénoval dva mesiace. Som rád, že som to zišiel a s nie najhorším časom."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Žampa mal veľké problémy a výrazne stratil, Schwarz zaskočil Odermatta