Yes, je to tam. Žampa sa zabával, chválili ho Slováci i Česi

Adam Žampa.
Adam Žampa. (Zdroj: TASR/AP)
Juraj Berzedi|19. feb 2021 o 15:50

Žampa skončil lepšie ako Vlhová.

CORTINA, BRATISLAVA. Také emócie by skôr slovenskí fanúšikovia očakávali u Petry Vlhovej. Na majstrovstvách sveta v Cortine ich však ukázal jej krajan – Adam Žampa.

V druhom kole obrovského slalomu predviedol famóznu jazdu. Po nej mal v cieli náskok na druhého Francúza Victora Muffata-Jeandeta 1,36 stotín sekundy.

Žampa sa radoval, rozprestrel ruky a kričal do kamery, akoby zvíťazil. Aj keď si sadol do kresla pre lídra pretekov, vykrikoval: "Yes, je to tam!"

Na štarte pritom bolo ešte devätnásť lyžiarov. Až dvanásti z nich však skončili za ním.

Adam Žampa obsadil výborné ôsme miesto, čím vyrovnal najlepší mužský slovenský výsledok na majstrovstvách sveta. V roku 1989 skončil Marián Bíreš ôsmy v alpskej kombinácii. Mladší zo Žampovcov Andreas bol v Cortine dvadsiaty.

Zvíťazil Francúz Mathieu Faivre, ktorý získal na šampionáte už druhú zlatú medailu. Striebro bral Talian Luca De Aliprandini a bronz Rakúšan Marco Schwarz.

Sezónu prerušil pre bolesti chrbta

Po prvom kole nič nenasvedčovalo, že Adam Žampa dosiahne na majstrovstvách sveta najlepší individuálny výsledok v kariére. Po prvej jazde nebol s dvadsiatym miestom spokojný.

Za vedúcim Francúzom Alexisom Pintauraltom zaostal o 3,16 sekundy. Slovák vedel, že mohol ísť rýchlejšie a agresívnejšie.

V tejto sezóne už skončil vo Svetovom pohári v obrovskom slalome dvakrát v elitnej desiatke. V Santa Caterine bol na začiatku decembra siedmy a ôsmy. 

Naposledy skončil na 23. mieste v obrovskom slalome v Adelbodene. A potom šesť týždňov nesúťažil. Prerušil sezónu pre veľké bolesti chrbta.

Pozrite, ako naväzuje oblúky

Až prišiel šampionát v Cortine. A druhé kolo obrovského slalomu, v ktorom zašiel jazdu, akú predvádzajú najlepší.

„Pozrite, ako naväzuje oblúky, ako perfektne pracuje. Oveľa viac sa vykláňa ako v prvom kole. Je to o poznanie lepšia jazda,“ chválil ho komentátor Eurosportu Dominik Kárník.

„Adam dlho bojoval s boľavým chrbtom, mal mesačnú pauzu, ale s touto jazdou môže byť určite spokojný,“ dodala spolukomentátorka Eva Kurfürstová.

A slovenský lyžiar si to zjavne užíval. Keď ho zabrala kamera, usmieval sa a radoval. Zrejme najviac, keď až za ním skončil o päť stotín sekundy Nór Henrik Kristoffersen.

Majster sveta v obrovskom slalome z Aare mal pritom po prvom kole pred ním náskok 89 stotín sekundy. 

Tento výsledok je malé zlato

Žampa sa v druhom kole posunul o dvanásť miest dopredu.

„Zaslúži si absolutórium. Po peripetiách, ktoré mal v posledných týždňoch, by mu mali všetci zablahoželať. Fantastické,“ vravel spolukomentátor RTVS Timotej Zuzula.

„Škoda Adamovho prvého kola,“ dodal.

Adam Žampa si zaslúži absolutórium. Po peripetiách, ktoré mal v posledných týždňoch, by mu mali všetci zablahoželať. Fantastické.



Timotej Zuzula, lyžiarsky tréner

Žampa predviedol v druhom kole tretiu najrýchlejšiu jazdu.

„Tento výsledok je pre Adama i celý jeho tím malé zlato,“ reagovala bývalá lyžiarka Klára Křížová v štúdiu Českej televízie.

Pred pretekmi to nečakal

Z výsledku bol prekvapený aj slovenský lyžiar. Zrejme len málokto očakával, že v obrovskom slalome skončí lepšie ako Petra Vlhová, ktorá bola vo štvrtok dvanásta.

„Je pravda, že toto som pred pretekmi vôbec nečakal, hoci som vedel, že lyžujem veľmi rýchlo a na tréningoch to ide perfektne,“ načrtol 30-ročný Žampa pre Českú televíziu.

Po dvoch výborných pretekoch v Santa Caterine musel prerušiť sezónu pre bolesti chrbta. V januári vymenil lyže za rehabilitáciu a cvičenia s fyzioterapeutom.

„Vynechal som viaceré preteky a na šampionáte som si povedal, že nepôjdem ani paralelnú súťaž a všetku energiu dám do obrovského slalomu,“ pokračoval Žampa.

Pozdravuje rodinu do Česka

V prvom kole však za najlepšími výrazne zaostával. Bol až dvadsiaty.

„Urobil som hneď pred prvým medzičasom veľkú chybu. V druhom kole som vedel, že len jazda naplno mi môže niečo priniesť. Dnes to boli extrémne náročné preteky, bola to výzva, ale som šťastný,“ doplnil.

V nedeľňajšom klasickom slalome už štartovať nebude.

„Aj teraz ma bolí chrbát a lyžoval som s liekmi proti bolesti. Radšej sa pripravím na obrovské slalomy v Bansku. V slalome by som s vysokým číslom nemal veľké šance,“ vravel Žampa.

A na konci rozhovoru pre Českú televíziu doplnil: „Pozdravujem svoju rodinu do Česka.“



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Yes, je to tam. Žampa sa zabával, chválili ho Slováci i Česi