Teo Žampa sa dotiahol na bratov. Niekedy je v tréningoch horúco, tvrdí Adam

Bratia Žampovci počas sústredenia na Novom Zélande.
Bratia Žampovci počas sústredenia na Novom Zélande. (Autor: Osobný archív Adam Žampa.)
Nikola Baďová|6. sep 2022 o 15:00

Na Novom Zélande chcú trénovať do konca septembra.

BRATISLAVA. Bratská trojica Žampovcov pokračuje v príprave na novú sezónu alpského lyžovania na južnej pologuli.

Slovenskí reprezentanti sa tradične predstavili v pretekoch Austrálsko-novozélandského pohára, kde zvíťazili v obrovskom slalome aj v super-G.

„V pretekoch si môžeme vyjazdiť kvalitné FIS-ové body, ale záleží na tom, akí pretekári sa postavia na štart. Na základe kvality účastníkov sa prirátava prirážka, z ktorej sa odvíjajú body. Čím lepšie FIS-ové body, tým lepšie štartové číslo vo Svetovom pohári,“ uviedol pred odletom Andreas Žampa. 

Slovenskí lyžiari navštevujú južnú pologuľu pravidelne od roku 2011. Pre pandémiu posledné dva roky nemohli vycestovať. V čase, keď v Európe panuje horúce leto a snehu na ľadovcoch ubúda, im zastávka na Novom Zélande prišla vhod. 

„Na Nový Zéland sme pricestovali po troch rokoch s vidinou toho, že si chceme otestovať nový materiál a zodpovedne sa nachystať na hlavnú sezónu, na Svetový pohár. Chceme odštartovať dobre pripravení,“ vysvetlil v tlačovej správe najstarší Adam. 

Bratia spolu na stupňoch víťazov

Na konci augusta sa bratia Žampovci predstavili na pretekoch FIS v rámci austrálsko-novozélandského pohára. V pretekoch obrovského slalomu a super-G dosiahli jedno víťazstvo, dve druhé a tri tretie miesta. 

V super-G si Adam Žampa vyjazdil dvakrát druhú priečku. Príjemným prekvapením bolo umiestnenie najmladšieho Tea Žampu, ktorý zaostal len o 32 stotín a doplnil brata na pódiu. Štvrté miesto obsadil Andreas Žampa. 

Preteky ANC v super-G. Adam Žampa 2. miesto, Teo Žampa 3. miesto.
Preteky ANC v super-G. Adam Žampa 2. miesto, Teo Žampa 3. miesto. (Autor: Winter Games NZ)

„V Coronet Peak sa mi podarilo byť na stupni víťazov s bratom Adamom v super-G, za čo som veľmi rád a v obrovskom slalome som bodoval v kontinentálnom pohári, takže som veľmi spokojný.

Do novej sezóny to pre mňa znamená, že budem mať lepšie štartovacie číslo na Európskom pohári a tiež na FIS pretekoch,“ tešil sa devätnásťročný reprezentant.

V obrovskom slalome si pripísal Andreas Žampa cenné víťazstvo a tretie miesto. Na stupňoch víťazov ho doplnil Adam na tretej priečke. 

„Som veľmi rád za tento úspech v Kontinentálnom pohári. Víťazstvom v obrovskom slalome som si zlepšil svoju pozíciu a Svetový pohár odštartujem túto sezónu s lepším štartovým číslom. Rovnako sa veľmi teším aj z úspechov mojich bratov,“ prezradil Andreas. 

Teov úžasný progres

Začiatkom septembra v stredisku Coronet Peak pokračovali FIS-ové preteky v rámci národného šampionátu. Najväčší úspech zaznamenal Teo Žampa, ktorý vyhral preteky obrovského slalomu. 

Toto víťazstvo posunulo mladého lyžiara vo svetovom rankingu z 850. miesta do prvej trojstovky a vo svojom ročníku sa poskočil medzi najlepšiu pätnástku. V juniorskej kategórii nahliadol do top 30. 

Na budúcoročných majstrovstvách sveta juniorov v rakúskom St. Antone má šancu prekonať 9. miesto brata Andreasa z alpskej kombinácie z Quebecu 2013. Najlepším juniorským výsledkom v obrovskom slalome je 13. miesto z Jasnej 2014 takisto od prostredného z bratov Žampovcov. 

„Dúfam, že mu to v sezóne prinesie super motiváciu a zároveň ukáže, aký veľký potenciál sa v ňom skrýva. Som veľmi rád, že Teo dokázal, že patrí naozaj medzi veľmi nádejných pretekárov. Má na to, aby bojoval medzi najlepšími v Európskom a aj vo Svetovom pohári. 

Teší ma, že nás Teo nasleduje a veľmi sa na nás doťahuje, niekedy v tréningoch je to naozaj horúce. Držím mu palce, aby urobil čo najlepší výsledok na MS juniorov, ešte zlepšil svoje body a mohol tak štartovať spolu s nami na Svetovom pohári,“ povedal Adam Žampa. 

Preveria ich Nóri

Súrodenci chcú na južnej pologuli zostať až do konca septembra. V stredisku Coronet Peak sa stretli s viacerými tímami. Sparingpartnerov im robilo americké duo River Radamus a Tom Ford. 

„Prípravu zatiaľ hodnotím veľmi kladne. Od tréningov až po preteky, ktoré sme už stihli absolvovať. Mali sme top podmienky, aj keď tých samotných tréningových dní nebolo veľa, možno 4-5, následne sme začali súťažiť,“ vysvetlil Andreas.

Slovenský tím v rámci ostrova absolvuje ešte jeden presun. „Presunieme sa na Lake Ohau, kde budeme trénovať spolu s nórskym áčkom, na čo sa už tešíme. 

Máme možnosť trénovať na celej pretekárskej trati. Obrovský slalom je v dĺžke jednej minúty a kopec je veľmi podobný Söldenu, kde je prvá zastávka Svetového pohára,“ pokračoval prostredný z bratov. 

Preteky ANC FIS 2022

Super-G -(27. august 2022)

1. Willis Feasey (NZ) 1:03,45
2. Adam Žampa (SR) +0, 58
3. Garret Driller (USA) +1,01

Super-G (27. august 2022) 

1. Willis Feasey (NZ) 1:03,38
2. Adam Žampa (SR) +0,24
3. Teo Žampa (SR) +0,32

4. Andreas Žampa (SR) +1,05

Obrovský slalom - (29. august 2022)

1. Isaiah Nelson (USA) 1:47,19
2. Timon Haugan (NOR) +0,10
3. Andreas Žampa (SR) +0,11

4. Adam Žampa (SR) +0,62
20. Teo Žampa (SR) +3,73

Obrovský slalom - (30. august 2022)

1. Andreas Žampa (SR) 1:44,03
2. Isaiah Nelson (USA) +0,16
3. Adam Žampa (SR) +0,32

20. Teo Žampa (SR) +4,07

FIS preteky v obrovskom slalome – (01.09.2022)

1. Ian Gut (LIE) +1:37,62
2. Willis Feasey (NZ) +0,39
3. Andreas Soensterud +0,42

4. Andreas Žampa (SR) +1,16
6. Teo Žampa (SR) +1,37

FIS preteky v obrovskom slalome – (02.09.2022)

1. Teo Žampa (SR) 1:47.94
2. Willis Feasey (NZ) +0,15
3. Jack Adams (NZ) +0,17


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Teo Žampa sa dotiahol na bratov. Niekedy je v tréningoch horúco, tvrdí Adam