V piatej lige hrá legenda Trenčína. Kleščík s AS dobyl dva tituly ako kapitán

Peter Popelka|2. jan 2023 o 10:06

Rozprávali sme sa s oporou Trenčianskych Stankoviec.

Začínal medzi barakmi, na tréningy žiakov chodil každý deň bicyklom. Nakoniec ho vzali do Trenčína, kde dvakrát získal double ako kapitán a bol pri slávnostnom otvorení nového štadióna, život legionára si vyskúšal v susednom Poľsku i Čechách, teraz zimuje v top štvorke V. ligy ako hráč Trenčianskych Stankoviec, kde na lídra súťaže stráca šesť bodov.

Dámy a páni, Peter Kleščík.

Kde a na akej pozícii ste s futbalom začínali? Vyskúšali ste si aj iné posty než stred obrany?

S futbalom som začínal za panelákom, kde som býval. Neskôr som každý deň sadal na bicykel a cestoval na dedinku s názvom Raková, kde som strávil nejaké roky, kým som sa presunul k starším žiakom Čadce. Postov som si vyskúšal viac, od stredu zálohy cez útok až po kraj a stred obrany.

V akej vekovej kategórii ste odchádzali z Čadce? Akú súťaž ste tu hrávali?

V kategórii U16 som odchádzal z Čadce (druhá a tretia liga dorastu) na osemročné športové gymnázium do Trenčína, kde sme hrali najvyššiu súťaž.

Ako sa zrodil váš prestup do Trenčína v roku 2004?

Šiel som na talentové skúšky na osemročné športové gymnázium do Trenčína, kde ma prijali. Potom som pol roka trávil ešte na hosťovaní v Čadci, ale celý týždeň som trávil v tréningovom procese Trenčína.

Čo by ste si pomysleli, keby vám vtedy niekto povedal, že budete súčasťou slávnostného výkopu pri otváraní nového štadióna?

Na slávnostný výkop na novom štadióne v Trenčíne som ani nepomyslel. Verím, že čoskoro bude úplne dokončený a spustený pre ľudí, aby si mohli znova užívať divadlo v podaní futbalu, ktorý ich bude baviť a prinášať radosť nielen Trenčanom, ale aj všetkým ich fanúšikom.

Čo rozhodlo o tom, že ste začali plniť funkciu kapitána tímu?

Popravde si to veľmi nepamätám, ale viem, že keď som bol prvýkrát kapitánom, určený hráč z nejakého dôvodu nehral a ja som ním ostal natrvalo, keďže som bol spomedzi všetkých v klube najdlhšie.

Čo vám pomohlo obhájiť titul pod vedením trénera Martina Ševelu?

Bolo tam viacero faktorov - vynikajúci vstup do súťažného ročníka, ktorý nás presvedčil o tom, že môžeme ísť cestou obhajoby titulu v lige, ďalej individuálna kvalita mužstva, výborná partia i realizačný tím, túžba, cieľ, ochota, pracovitosť a v neposlednom rade ľudia s fanúšikmi, ktorí nám priali a stáli za nami počas celej sezóny.

Čo vám dal rok v drese českého 1. FK Příbram?

Po 15,5 roku to bola obrovská zmena - deti s manželkou doma a ja sám v Česku. Znova som spoznal výborných ľudí, zanietených pracovať pre rodinný klub, boli tu výborní spoluhráči, členovia realizačného tímu i majitelia. Prišiel aj Covid a dlhé odlúčenie od rodiny, ale skúsenosť z českej ligy hodnotím veľmi pozitívne, to pôsobisko mi dalo do života strašne veľa.

Ako hodnotíte svoje pôsobenie v poľských Chojniciach?

Prestup som riešil v poslednej možnej chvíli. Aj napriek vzdialenosti som si zvolil nižšiu profesionálnu ligu v Poľsku. Prišiel som po mesiaci individuálnej prípravy, čo bolo aj vidieť. Kým som sa do toho dostal, sezóna sa blížila ku koncu a mužstvo bojovalo o postup, čiže som odohral iba dva celkom slušné zápasy, ale nesmierne šťastný za šancu vyskúšať si to 900 km od domu. Nepoznal som mesto ani reč, bola to ďalšia skvelá skúsenosť do budúcna, z ktorej môžem ťažiť.

Prečo ste sa rozhodli posilniť Trenčianske Stankovce?

Zanietení a ochotní ľudia, ktorí každý deň robia servis okolo klubu, výborný tréner, prezident i partia, o čom sa dodnes každý jeden tréning presviedčam. Ambície klubu ma presvedčili o tom, že to bola výborná voľba aj napriek ponukám z vyšších súťaží, či už slovenských, alebo zahraničných. Rozhodla aj možnosť vrátiť sa a pracovať pre klub, kde som strávil polovicu svojho života.

Aké sú tabuľkové ciele vášho tímu v jarnej časti sezóny?

Pre mňa osobne tabuľkové žiadne, na tabuľku nepozerám. Kvalita tohto mužstva je schopná vyhrať každý jeden zápas, ktorý bude nasledovať a čo to prinesie, si môžeme opäť povedať na konci sezóny. Každý zápas musíme hrať s víťaznou mentalitou, pretože to mužstvo má vysokú kvalitu a vynikajúce zázemie k tomu, aby spĺňalo najvyššie ambície.

FOTO: Martin Medňanský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: