Správy

Štefan Havlíček oslávil životné jubileum

Marian Pecho|26. máj 2016 o 02:00

Dlhoročný futbalový funkcionár a tréner má 70 ....

Štefan Havlíček sa narodil 19. apríla 1946. 

Futbal hrával aktívne za Moraviu Hodonín a Duklu Uherské Hradište. 

Po návrate z vojenčiny, ako hovorí p. Havlíček, sa v roku 1965 stal inštruktorom z povolania v Automobilovom učilišti v Nitre. Funkcia mu neumožňovala aktívne hrať futbal a tak sa dal na funkcionársku dráhu. Od roku 1967 robil vedúceho družstva a neskôr i asistenta trénera pri doraste Dukly Nitra, ktorý hral v I.B a neskôr aj v I.A triede i v Majstrovstvách kraja. Za tento dorast hrali žiaci školy, ktorí boli z celého Československa. Medzi nimi i veľa talentov. Najväčším bol v rokoch 1970-1974 Ivan Bilský, ktorý na odporúčanie p. Havlíčka prešiel do AC Nitra, kde aj nastúpil v dvoch ligových kolách, potom ale prešiel do Dukly Praha.

V roku 1974 Ministerstvo obrany rozhodlo o zrušení Dukly Nitra a tak pán Havlíček prešiel do klubu AC Nitra, s ktorým už predtým niekoľko rokov spolupracoval. Popri zamestnaní trénoval najskôr žiakov, neskôr i dorastencov. V októbri 1983 sa stal trénerom z povolania. Až do leta 1990 bol vedúcim trénerom TSM. V lete 1990 sa stal profesionálnym funkcionárom  - sekretárom mládeže prvého profesionálneho klubu - FC Nitra. Na tejto pozícii bol až do 31.12.1997. V júli 1998 ako v tom čase nezamestnaný sa prihlásil do konkurzu SFZ na funkciu sekretára mládeže SFZ a v auguste 1998 bol na uvedenú funkciu prijatý.

V lete 2006, keď sa sťahoval ZsFZ do Nitry, bola p. Havlíčkovi ponúknutá funkcia vedúceho sektretára ZsFZ, ktorú vykonával až do marca 2013, kedy na vlastnú žiadosť odišiel do dôchodku.

Štefan Havlíček počas trénerského pôsobenia v Nitre trénoval vyše 500 hráčov. Mnohí  nich sa stali ligovými hráčmi, či dokonca reprezentantmi - napr. Ján Greguš st., Ľubomír Moravčík, Peter Hnilica, Marián Bochnovič, Róbert Tomaschek, Miroslav König, Igor Demo, Ľuboš Kollár, Milan Rimanovský, František Halás, Marek Mikuš, Milan Lednický, Peter Gunda, Jozef Antalovič, Miroslav Bédi a mnohí ďalší.

Z trénerských úspechov p. Havlíčka spomenieme:

  • 1979 - 2. miesto MSR ako tréner žiakov
  • 1983 - majster SR ako asistent trénera dorastu

Okrem toho v rokoch 1977 -1995 bol predsedom trénerskej komisie OFZ Nitra, v rokoch 1978 - 1986 členom krajskej trénerskej komisie a zároveň trénerom krajského Výberu žiakov.

Od roku 1992 pripravoval a vydával Spravodaj FC na majstrovské stretnutia 1. ligy a bol dopisovateľom medzičasom zrušeného pražského týždenníka Gól.

Keď to zhrnieme, pán Štefan Havlíček venoval práci pre futbal viac ako  45 rokov života. Za túto prácu bol odmenený rôznymi plaketami, čestnými uznaniami a je držiteľom bronzového a strieborného odznaku SFZ. 

24.mája 2016 Výkonný výbor SFZ rozhodol pri príležitosti životného jubilea o udelení Zlatého odznaku SFZ, ktorý mu bude odovzdaný počas nadchádzajúcej Konferencie SFZ.

Pánovi Štefanovi Havlíčkovi aj my vyslovujeme poďakovanie za jeho dlhoročnú prácu v prospech futbalu a do ďalšieho života mu želáme veľa zdravia a radosti. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: