Skóroval za Nitru, hral so Stochom. Exligista pomáha Hornej Kráľovej

Peter Popelka|10. nov 2022 o 13:43

Michal Jakubjak sa v Kristových rokoch teší parádnej forme.

Mládežnícky majster Slovenska. Zahral si druhú i prvú ligu. Skóroval za Nitru. Bol súčasťou jedného z najlepších kádrov Šale. Teraz futbalovo prebúdza Hornú Kráľovú, ktorá v šiestej lige naposledy zdolala dvoch favoritov a odlepila sa z dna tabuľky. Podceniť ju nemôže nik - ani líder zo Solčian, ktorého hráči KFC vyzvú už tento víkend. Čo bude kľúčom ku bodovému zisku? Aj o tom sme sa bavili s domácim ťahúňom Michalom Jakubjakom.

Začneme od konca – čo vás z Galanty priviedlo do Hornej Kráľovej?

Boli to Laci Kokeš a prezident Ľubo Kollár, s ktorými sa poznáme už dlhé roky a sme dobrí kamaráti.

Ako sa vám páči na súčasnom pôsobisku, ako hodnotíte úroveň dnešnej VI. ligy?

V Hornej Kráľovej to je úplne iné ako v iných kluboch, nemáme vyslovene nejakého sponzora. Všetko sa tu robí so srdcom, každé jedno euro vložené do klubu je z poctivej roboty ľudí okolo prezidenta, ktorí sa tu o nás starajú, za čo im patrí veľká vďaka.

Je to dôkaz, že aj z mála sa dá robiť dedinský futbal na takej úrovni, preto patria v nitrianskom kraji už dlhé roky k stáliciam dnešnej piatej či šiestej ligy.

Čomu Horná Kráľová vďačí za vydarený záver jari, keď v posledných ôsmich kolách prehrala len dvakrát, z toho raz u vicemajstra z Branču, ktorý ako nováčik V. ligy ešte nenašiel premožiteľa?

V prvom rade je to kolektív v našej kabíne. V druhom je to určite aj futbalový progres domácich hráčov, čo je jadro celého klubu a v treťom rade to je moja maličkosť (smiech).

Čo vám pomohlo ku presvedčivej výhre 5:1 nad silnými Alekšincami?

Ako som spomínal, základ celého klubu je kolektív, nielen v kabíne, ale aj mimo neho. Pomohlo nám to, že sme Horná Kráľová! Od trávniku, ktorý bol vynikajúco pripravený, lepší ako v Klasove, cez taktiku trénera Laciho až po krásne góly ,,nesmrteľného” Pištu Laláka…

Pred odchodom do Galanty ste po dve sezóny pôsobili v drese Nededu. Čo stálo za náhlym poklesom tímu zo 4. na 16. (a následne zostupovú 18.) priečku?

Na Neded mám len krásne spomienky, tiež tam futbal robili ľudia, ktorí ho milujú. Príčinou bol podľa mňa odchod trénera Andreja Filipa.

Ako spomínate na ročné hosťovanie vo Veľkých Lovciach?

V Lovciach to bol krásny rok a spoznal som tam veľa ľudí, na ktorých spomínam rád.

Ako s odstupom času hodnotíte časy v prvom tíme šalianskeho Dusla?

Bolo to veľmi špecifické, nakoľko som sa vrátil domov, kde som vyrastal. Boli to krásne sezóny, od návratu do druhej ligy až po pôsobenie v nej. Šaľa vtedy mala jeden z najsilnejších kádrov, na aký si pamätám.

Dosiahli ste s Nitrou aj nejaké trofeje?

V Nitre som začínal v kategórii starších žiakov. Bol to pre mňa iný svet, ale za to, že som tam mohol byť, vďačím najmä svojim rodičom a bratovi, ktorí ma vždy podporovali.

A úspechy? Bolo ich tam veľa, predsa sme boli v kategórií, kde hrali mená ako Miňo Stoch, Ľubo Kolár či Martin Chudý.

V tej dobe sme podľa mňa nemali konkurenciu, či v lige, či na turnajoch. Preto mi je až smutno, keď vidím dnešnú situáciu, že deti v Nitre nemôžu zažiť pocit, keď si vás klub váži.

Zahrali ste si aj prvú ligu, prípadne ste dostali ponuku od nejakého klubu z najvyššej súťaže?

Áno, mám pár štartov v lige, kde som sa aj strelecky presadil za čias pôsobenia trénera Pavla Hapala, ktorý mi dal šancu. Keby som si nezlomil nohu, moja kariéra by sa možno uberala inam, ale neľutujem nič, lebo by som zrejme nespoznal moju úžasnú manželku, ktorá je teraz mojou oporou a porodila mi synčeka Jakubka.

Na záver sa opäť vrátime k vášmu súčasnému klubu. V aktuálnej sezóne Horná Kráľová zaskočila už viacerých favoritov, naposledy tri body brala z Chrenovej. V poslednom kole jesene hostí lídra zo Solčian, čo by mohlo byť kľúčom k bodovému zisku?

Kľúčom k úspechu bude srdce a bojovnosť. Verím, že sa chalani namotivujú, zúročíme psychickú pohodu z posledných zápasov a ukážeme, že aj v Hornej Kráľovej sa hrá pekný futbal.

Na koniec by som chcel poprosiť mladých futbalistov, či už v mestách alebo dedinách, či hráte za klobásku alebo za peniaze: trénujte a dajte futbalu veľa času, verte mi, že je to najkrajší pocit, keď vám ten divák po zápase zatlieska a podá vám ruku. Lebo v tejto ťažkej dobe nám chýba viac lásky a ohľaduplnosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: