Nováčik v bráne Bábu verí v majstrovské oslavy

Peter Popelka|29. mar 2023 o 14:41

Slovo pre Jána Žovica pred šiestoligovým šlágrom v Čeľadiciach.

Báb pred rokom v šiestej lige Stred finišoval štvrtý, hoci tabuľku po jeseni viedol. Na jej čele zimoval aj v aktuálnom ročníku k titulu má nakročené s trojbodovým náskokom. „Bábcelona“ v lete vymenila trénera i gólmanské duo, novou jednotkou medzi žrďami je Ján Žovic, známa futbalová tvár v topoľčianskom okrese. Postup do piatej ligy už v minulosti absolvoval, zopakuje tento kúsok v jarnej časti sezóny? Aj o tom sme sa s ním zhovárali pred šlágrom u obhajcu trofeje z Čeľadíc.

Kde ste s futbalom začínali? Chceli ste byť odjakživa brankár, alebo ste skúšali aj iné pozície?
S futbalom som začínal v Hrušovanoch. Pôsobil som tu po väčšinu svojej doterajšej kariéry. Už odmalička som chcel byť brankárom, vždy ma to medzi žrde ťahalo. Keď som bol žiakom, zahral som si na rôznych postoch od útočníka až po stredného obrancu. Na poste brankára som začal pravidelne hrávať od dorasteneckého veku.

Čo vám v roku 2015 umožnilo postup do V. ligy zo štvrtej priečky?
Ak si dobre pamätám, vtedy z topoľčianskeho „okresu“ postupovalo 5 mužstiev, ktoré sa umiestnili na prvých piatich miestach.

Boli ste s 9. priečkou v premiérovej sezóne spokojní? Čo vravíte na kvalitu vtedajšej súťaže?
S umiestnením sme neboli spokojní, pretože vedenie malo vyššie ciele. V tejto súťaži som toho kvôli zraneniam veľa neodchytal. Kvalita súťaže bola na veľmi dobrej úrovni.

Čo vás priviedlo do Horných Lefantoviec na polročné hosťovanie?
Ako som spomínal už v predchádzajúcej odpovedi, od roku 2012 ma sprevádzali zranenia. Po vážnej zlomenine predlaktia som sa snažil vrátiť do brány, čo sa mi aj podarilo. Pol roka som chytal v piatej lige. No potom opäť prišlo zranenie zápästia, tak som si chcel dať chvíľku pauzu od futbalu. Zranenia ma vlastne priviedli do Horných Lefantoviec, kde som chcel znova začať.

Ako sa vám o rok podarilo stať oblastným šampiónom v Ludaniciach?
Po zastávke v Horných Lefantovciach som prestúpil do Ludaníc, ktoré mali ambície byť v tabuľke čo najvyššie, čo sa nám aj hneď v mojej prvej sezónu podarilo a súťaž sme vyhrali.

Ďalšie dva ročníky ste zakončili v strede tabuľky. Zmenil sa káder po majstrovskej sezóne?
V ďalších dvoch ročníkoch prišlo ku zmenám trénera i hráčov. Sezóny nevyšli tak ako tie predchádzajúce a skončili sme v strede tabuľky.

Vo štvrtoligových Kovarciach to bolo presne naopak – vašu premiérovú sezónu tím končil na dne tabuľky, o rok vystúpal na 14. a neskôr 11. miesto. Čo prispelo k postupnému zlepšeniu výsledkov?
Po troch skvelých rokoch v Ludaniciach som dostal ponuku do 4. ligy, ktorú som zvážil. Vedel som, že nebudeme hrať o popredné miesta, čo sa potvrdilo a v prvej sezóne sme hrali o záchranu. V tom ročníku došlo počas zimnej prestávky k zmene trénera, čo nám výrazne pomohlo a tvrdou prácou pod vedením Kristiána Maťka sme sa v ďalšom ročníku dopracovali k lepším výsledkom. Vyhrali sme aj nad silnými Kozárovcami. Týmto by som chcel Kovarciam poďakovať za prejavenú dôveru a ich skvelú prácu vo IV. lige.

Prečo ste sa následne rozhodli, že posilníte práve Báb?
Z dôvodu náročnosti 4. ligy Kovarce túto súťaž opustili, preto som sa rozhodol zmeniť pôsobisko. Prišla ponuka z Bábu, ktorá ma veľmi zaujala, pretože chceli a chcú vyhrať súťaž.

Ako hodnotíte AQUAFLOT Cup, ktorého ste sa v decembri zúčastnili? Zahrali ste si ho aj s inými mužstvami?
AQUAFLOT Cup hodnotím veľmi dobre. Turnaj má vysokú kvalitu a som veľmi rád, že som sa ho mohol zúčastniť. Pre mňa to bola premiéra, ktorú som si veľmi užil. Len škoda, že sme vypadli v nešťastnom penaltovom rozstrele.

Čo „Bábcelone“ pomohlo na prvú priečku VI. ligy Stred? Čo treba robiť, aby ŠK vedenie udržal?
Fakt, že sme na prvom mieste, je výsledkom tvrdej driny na tréningových jednotkách pod vedením skúseného trénera Jána Štajera (niekdajší ligový futbalista, pozn. red.). Čo treba robiť? Ďalej makať, odviesť maximum v každom zápas, veriť, že budeme úspešní a že dotiahneme túto sezónu k majstrovským oslavám. 

FOTO: Peter Pargáč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: