Mládežnícky reprezentant pomohol Myjave ku bronzu v prvej lige. Teraz úraduje v piatej

Peter Popelka|2. jan 2023 o 10:09

Fabián Slančík dnes strieľa góly za Prečín.

Ako žiak zaujal v Banskej Bystrici, hoci v prvom zápase odohral iba polčas, opúšťal ju ako druhý top strelec sezóny, ligu okúsil aj s Myjavou či na ViOne, kde za pol roka bodoval so Slovanom, Trnavou i DAC a poznajú ho aj v Čechách, lebo svojho času nastupoval v Zbrojovke Brno. Fabián Slančík sa s nami podelil o spomienky na kariéru, akých v piatej lige nenájdete veľa.

Akú súťaž ste hrali s Veľkým Krtíšom? V ktorej kategórii ste klub opúšťali? Ako sa zrodil váš transfer do Banskej Bystrice?

Veľký Krtíš je moje rodné mesto, tam som vyrastal a začal s futbalom, kde som hrával najvyššie žiacke súťaže. Do dorastu som už prechádzal v Banskej Bystrici. Vybrali si ma na skúšku, kam som prišiel odohrať zápas za ich starších žiakov. Hral sa v zime a okolo ihriska boli vysokánske kopce snehu. Bol som tam ešte s jedným Krtíšanom P. Nilasom. Rodičia nás brali autom, boli sme dohodnutí, že odohráme len prvý polčas a ten nám vyšiel. Obaja sme hrali dobre, mne sa podarilo dať dva góly a tak sme obaja prestúpili.

Klub ste opúšťali ako druhý najlepší strelec, rok predtým ste sa lúčili domácim triumfom nad Slovanom. Na ktorý okamih či úspech v bystrickom drese spomínate najradšej?

Okamihov tam je množstvo. Myslím, že tam už bola výborná partia, všetci sme si rozumeli. Povedal by som, že sme tam boli ako rodina.

Čo vám dalo polročné hosťovanie v Lučenci?

Bolo to ešte v čase, keď som začínal v Banskej a potreboval som hrávať. Žiaľ, v Bystrici bola veľká konkurencia, tak som zvolil hosťovanie, ani neviem, ako sa zrodilo. Dostal som tam dosť príležitostí a skončili sme niekde v prvej polovici tabuľky. Bol som so sebou spokojný, následne som bol stiahnutý naspäť do prípravy.

Ako sa vám darilo v českej Zbrojovke Brno? Čo vravíte na podmienky v klube?

Začal som dobre, tréningy boli super, hralo sa mi fajn, no prišlo zranenie v prípravnom stretnutí proti Zlínu. Následne som sa dával dokopy, snažil som sa dostať naspäť a byť konkurencieschopný. Myslím, že podmienky sú tam super, či už tréningové ihriská, proces alebo vybavenie a regenerácia.

V ďalšom ročníku ste jeseň odohrali v Myjave, kde ste prispeli ku konečnej bronzovej priečke vo Fortuna lige. Čo stálo za tak vydareným ročníkom?

Strelecky sa mi nedarilo, ale boli tam iní hráči, ktorí zažiarili a dostali sme sa na 3. miesto. Myslím, že mužstvo bolo veľmi dobre zložené a tak som sa so Zbrojovkou dohodol ešte na hosťovaní v Zlatých Moravciach.

Ako hodnotíte polrok na ViOne, ktorý v jarnej časti sezóny 2015/16 doma obral o body Slovan, Trnavu i DAC?

Tam to bolo už o čosi lepšie. Výsledky sme mali celkom dobré, hrali sme v spodnej časti tabuľky, ale zachránili sme sa pred zostupom.

Čo vás presvedčilo ku návratu do Banskej Bystrice, ktorá v tom čase už hrala druhú ligu? Čo vám priniesol následný pobyt v Rakúsku?

V Zlatých Moravciach som sa nedohodol na predĺžení zmluvy a tak som ostal voľným hráčom. Žiaľ, v posledných dňoch prestupového obdobia bolo neskoro a tak som sa rozhodol prestúpiť do Kremsu. Po tomto angažmán sa mi ozvali z Banskej Bystrice, že chcú zachrániť druhú ligu a tak sme sa tam niektorí známi zišli zas. Odohrali sme super zápasy, no pár bodov nám k záchrane, žiaľ, chýbalo. Po zostupe sme boli dohodnutí, že polrokom sa rozlúčime.

V Slovenských Ďarmotách ste boli druhým najlepším strelcom a tím skončil na 4. priečke IV. ligy. Prečo ste klub opustili už po roku?

Nakoniec som zakotvil v Ďarmotách, keďže to je blízko Veľkého Krtíša, mal som tam veľa známych a cítil som sa tam ako doma. Hralo sa mi dobre a myslím, že som celkom dosť prispel k umiestneniu mužstva. Rozhodol som sa však ísť za prácou do Bratislavy a pritom som si našiel angažmán v Rakúsku, konkrétne v Tadtene, kde som strávil krásne dve sezóny.

Prečo ste sa rozhodli posilniť Prečín? Ako sa vám páči nové pôsobisko?

Keď som prišiel do Považskej, nikoho som tu nepoznal, takže to všetko bolo spontánne. Po dlhšej pauze som začal trénovať s Považskou a následne som sa rozhodol, že s futbalom opäť začnem tu. Myslím, že čo sa týka podmienok v klube, tie sa extrémne menia a zlepšujú. Ľudia okolo futbalu tam robia maximum a verím, že postupne sa to bude vracať. Myslím si, že čo sa týka podmienok, je to tam na veľmi dobrej úrovni. Máme tam regeneráciu, pomôcky na tréning akéhokoľvek rozsahu, chodí ku nám aj masérka. Myslím, že každý tam môže byť spokojný.

FOTO: športky.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: