Hrajú s farárom, baraním gulášom kŕmia ligistov. Jágr spod Tribeča sa teší na sviatok

(Autor: MARTIN HAVRAN_HAVRANPHOTO)
22. jún 2023 o 15:00

Storočnica je paráda, vraví Pavel Kováč.

Či s Olympiakosom Pireus práve kraľoval Grécku a so Slovanom Slovensku, či reprezentoval, či ako 43-ročný spravil rekord najstaršieho hráča našej ligy, vždy vzadu v hlave živil jediné – vrátiť sa do Veľkých Uheriec. Tam, odkiaľ sa v sedemnástich odpichol do veľkého futbalu.

„Vždy som chcel končiť doma. Zovšadiaľ, aj zo zahraničia, som myslel na svoju dedinu,“ začal PAVEL KOVÁČ, brankár, ktorému by ste do rána rátali prvoligové štarty.

Legendárny Jágr hrá hokej za Kladno aj po päťdesiatke, 48-ročný brankár je teda ešte „mládenec“ a má čo dobiehať, cha-cha...

„Ach, na tieto otázky som si už zvykol... Moja kariéra asi už nebude dlhá, uvidíme, dokedy ma žena a deti budú púšťať na ihrisko. Futbal ma však baví rovnako ako pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi. Venujem sa mu, teda športu, dennodenne. Skutočne! Ak nie na tréningu, tak nahodím slúchadlá do uší a idem si zabehať. Na cestu, do hory, hocikde. Zvykol som si, že futbal je drina. Vždy som dúfal, že tvrdú prácu mi vráti,“ rozhovoril sa Pavel Kováč.

V duši nosí čosi, čo nie je v obchodoch ani nerastie na stromoch. Mentalitu patriota. Zarytosť srdciara, ktorý si dá radšej do kolena vŕtať, než v nedeľu doma prehrať.

„Vo Veľkých Uherciach sme vždy boli stopercentne hrdí na to, že hráme za svoju dedinu. Doba s legionármi z iných obcí sa nám nevyhla, no stále u nás hrajú domáci. Chvalabohu, v klube sa dobre pracuje s mládežou. Silná piata liga je veľká sláva, pre obec skvelá odmena za to, ako dobre sa tu roky robil futbal. Chvíľu trvalo, kým sme si po lanskom postupe zvykli na rýchlejšie tempo, no napokon sme každému boli dôstojným súperom. Sme radi, že dedine robíme dobrú reklamu,“ rozprával Pavel Kováč.

Kým on žiari v bráne, syn jeho bratranca Rudolf Kováč exceluje v útoku. „Najväčší kanonier v histórii klubu. Uznávaný v celom regióne. Možno v kariére nemal toľko šťastia ako ja, no bol a je mimoriadne pracovitým hráčom. A bez deka nadváhy. S tým som ja vždy bojoval, manželka mi dobre varí,“ usmievala sa osobnosť krajských súťaží.

Netají, že konca kariéry sa trochu bojí. Spoľahlivými výkonmi – veď pred minulým víkendom mali lepšiu obranu len štyria piatoligisti – odďaľuje plnohodnotné pripojenie sa k starým pánom. 

„Vždy cez týždeň si s nimi kopnem. Hrá s nami aj pán farár. Minule som ho hecoval, aby sa nepriznal, že mal ruku. Nepokúšaj ma – odvetil s úsmevom... To len svedčí o tom, že futbal vo Veľkých Uherciach je náboženstvo. Doslova,“ podotkol Pavel Kováč.

Turnaj o pohár SNP si pamätá ako chlapčisko, v sobotu vypukne už 76. ročník! „Otec robil vedúceho mužstva, brat hrával a vždy sa vedelo, že turnaj je jednoznačná udalosť leta. S kýmkoľvek sme mohli hrať prípravný zápas, turnaj bol skrátka turnaj. Slávnosť! Vždy sa varil baraní guláš a bola bohatá tombola. Chodili k nám aj prvoligisti,“ pyšne pridal brankár TJ Nový Život.

Na akcii roka si zachytá proti „svojim“ bývalým vionistom. „Bude to pre nich sviatok, že si môžu zahrať proti mne,“ vytiahol typický „kováčovský“ žartík. „Ale nie, teraz vážne – bude pre nás česť zahrať si proti prvoligistom! A hlavne na oslavách úžasnej storočnice nášho klubu. Je to veľká vec pre všetky osobnosti, ktoré formovali jeho rast,“ dodal gólman, na ktorého chodia fanúšikovia.

HARMONOGRAM 76. ROČNÍKA TURNAJA O POHÁR SNP
13.00 h Lehota pod Vtáčnikom – Tvrdošovce
14.30 h Veľké Uherce – FC ViOn
16:00 h Oceňovanie osobností domáceho klubu
17.00 h O 3. miesto
18.45 h Finále

FOTO: Fortuna liga.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: