Správy

Dva hetriky ho vyniesli na čelo strelcov top súťaže ZsFZ, päťgólový brat je na čiernu robotu

Marián Dragúň|6. apr 2023 o 11:30

V nedeľu sa mu podaril husársky kúsok, keď strelil hetrik na horúcej pôde v Imeli. Len týždeň predtým dal zase čistý hetrik béčku FC ViOn. Útočník Damian Vavruš páli skraja jari ostrými a predral sa už do čela poradia strelcov našej najvyššej krajskej súťaže.

Po víkendovej prehre jesenného kráľa Majstrovstiev regiónu Lehoty pod Vtáčnikom v Gabčíkove sa dá čakať už iba gradácia v boji o titul, no futbalový labužník nemohol prehliadnuť dva hetriky útočníka Lednických Rovní Damiana Vavruša v dvoch po sebe idúcich kolách. Navyše, sklári z okresu Púchov zvíťazili v oboch stretnutiach zhodne 3:0 a ich najlepší jesenný strelec je po 19. kole so 16 gólmi prvý už aj v tabuľke najlepších kanonierov celej súťaže. Kouč Náther si môže mädliť ruky, ten je však vo vyjadreniach tradične nohami pevne na zemi. „Strelecká potencia Damiana Vavruša nás všetkých v klube teší, teraz však ide o to, aby si ju udržal čo možno najdlhšie. Jedným dychom treba povedať i to, že jeho góly sú zásluhou celého mužstva. Prajeme si, aby boli zároveň motiváciou pre všetkých našich hráčov,“ povie tréner ŠK LR CRYSTAL Lednické Rovne Matej Náther, ktorý sa ešte pred zimnou prípravou nebál hovoriť o návrate žlto-modrého klubu do tretej ligy, čomu podriadil celú zimnú zaberačku. „Z dvanástich možných bodov sme v úvode jari získali desať, pretože v Pate, ktorá je najmä doma silná, sme dvakrát v obrane pochybili a remizovali 2:2. Ešte však prídu ďalšie ťažké prekážky a my musíme vylepšiť niektoré detaily v hre a potom hlavne formu ustáliť. Určite nás teší, že sme sa v tabuľke posunuli z tretieho na druhé miesto, čaká nás však ešte dlhá cesta.“ Dodajme, že zo štyroch doterajších jarných stretnutí odohrali sklári až tri na pôde súpera a ak si udržia jesennú domácu neporaziteľnosť, ich cieľ postúpiť vyššie nemusí byť nereálny. 

Imeľu strelil spolu až päť gólov 

Zvíťaziť v Imeli, ktorý bol štvrtý, a ešte trojgólovým rozdielom nie je maličkosť. „V Imeli sa naozaj nehrá ľahko, je tam náročné prostredie a tlak od divákov doslova cítiť.“ V jeseni tam prehralo druhé Gabčíkovo 2:1, prvá Lehota dokonca 4:1, no Damian Vavruš akoby mal na imeľskú obranu recept, veď aj v domácom zápase 4. kola sa pod víťazstvo 3:0 podpísal dvomi gólmi. Z deviatich jarných gólov po jeseni bronzového tímu strelil až sedem rýchly zakončovateľ, ktorý prišiel do Lednických Rovní v zime pred rokom z Nemšovej. Po jeseni deväťgólový najlepší strelec mužstva zaujal futbalovú verejnosť na západe Slovenska dvomi hetrikmi v ostatných dvoch kolách Majstrovstiev regiónu - IV. ligy. V stretnutí 18. kola Lednické Rovne – FC ViOn Zlaté Moravce B Vráble (3:0) strelil po bezgólovom prvopolčasovom „trápení“ dokonca nefalšovaný čistý hetrik, kým v 19. kole v súboji extreťoligistov v Imeli prekonal rovňanský zakončovateľ skúseného Tomáša Balogha prvýkrát po polhodine hry, potom krátko po prestávke a tri plusové body definitívne poistil v 83. minúte. „Zápas v Imeli bol určite ťažší, preto si ten hetrik cením viac, ale v prvom rade chcem povedať, že všetky moje doterajšie góly sú zásluhou celého mužstva, ktoré sa na ne niekedy doslova nadrie. Spoluhráči mi dávali častokrát vynikajúce lopty za obranu a práve také mám rád,“ hovorí 24-ročný odchovanec Nemšovej Damian Vavruš, za ktorým prišiel po polroku, teda pred touto sezónou aj 20-ročný brat Peter, ktorý je s piatimi gólmi druhý najlepší strelec mužstva. Hrá pod hrotom a napríklad v 10. kole doma proti Gbelom rozhodol tri minúty pred koncom o tesnom víťazstve Rovňanov 1:0. „Peter doslova vyhľadáva tvrdé osobné či hlavičkové súboje, z ktorý ja občas čosi aj vyťažím. Skrátka, odvádza pre mňa čiernu robotu,“ smeje sa dobre stavaný hroťák, ktorý je vďaka svojej pravačke, častým nábehom za obranu a kolmiciam spoluhráčov už najlepším kanonierom neľahkej súťaže, v ktorej sa nájdu aj ostrejší zadáci. 

S loptou najlepší strelec Majstrovstiev regiónu Západ Damian Vavruš z Lednických Rovní. Foto: ARCHÍV D.V.
S loptou najlepší strelec Majstrovstiev regiónu Západ Damian Vavruš z Lednických Rovní. Foto: ARCHÍV D.V.

Súťaž strelcov vyhral v doraste 

„Súťaž strelcov som už vyhral v štvrtej lige dorastu za 44 gólov, no a po jesennej časti som ju viedol aj medzi mužmi v siedmej lige za Nemšovú, keď som potom v zime prestúpil do Lednických Rovní. Pred touto sezónou som mal cieľ - len pre seba - streliť dvadsať gólov. Som rád, že sa celkom darí a takto môžem pomôcť mužstvu približovať sa k nášmu cieľu.“ Streliť v zápase hetrik sa väčšine futbalistov nepodarí ani za celú kariéru, starší z bratského dua útočníkov Lednických Rovní však dal v tomto kalendárnom roku tri góly v jednom stretnutí až trikrát. „Cez zimnú prípravu sme vyhrali v českom Slávičíne 1:5 a tam sa mi podarilo streliť hetrik tiež,“ naveľa naveľa prezradil cenný hráč. Mimochodom, Slavičín je druhý v moravskej štvrtej lige. 

V jesennej dohrávke Kolárovo – Lednické Rovne (1:1) nastúpil Damian Vavruš (č. 9) až po prestávke a gólovo sa nepresadil. Foto: FK Kolárovo
V jesennej dohrávke Kolárovo – Lednické Rovne (1:1) nastúpil Damian Vavruš (č. 9) až po prestávke a gólovo sa nepresadil. Foto: FK Kolárovo

Najväčších konkurentov majú doma 

Teraz to vyzerá tak, že priebežný líder poradia strelcov by mohol svoj osobný predsezónny cieľ a hranicu dvadsiatich gólov prekročiť, on však zvrtol reč na inú métu. „Pre mňa je prvoradé čo najviac prispieť k nášmu spoločnému cieľu a tým je návrat do tretej ligy.“ Lednické Rovne zimovali tretie, tréner Matej Náther však svojej ceste veril stále. „Atmosféra v mužstve je výborná, tréner nás v týždni pripravuje špeciálne na najbližšieho súpera, ktorého silné či slabšie stránky s nami podrobne rozoberá. Hovorí s nami aj osobne a musím povedať, že ma to dokáže pred zápasom najlepšie namotivovať.“ V minulom kole prehrala prvá Lehota pod Vtáčnikom 2:0 v Gabčíkove, ten výsledok musel zarezonovať aj v kabíne Crystalu. „Na Lehotu sme strácali šesť bodov, teraz tri, takže nám to zahralo do karát.“ Lednické Rovne boli po jesennej časti spolu s Hurbanovom najlepšie v tabuľke domácich zápasov, v 24. kole príde na horné Považie tretie Gabčíkovo a v 24. zase vedúca Lehota. „Ideme od zápasu k zápasu a najťažší je pre nás ten najbližší súper. Určite však aj proti Lehote a Gabčíkovu pôjdeme s jediným cieľom a urobíme všetko pre úspešný výsledok.“ Snáď k nemu prispeje nejakým gólom práve najlepší strelec súťaže a nemusí byť ani taký výstavný, ako bol jesenný angličák z 20 metrov v Marcelovej. Práve Marcelovčanov privítajú túto nedeľu pred oblievačkou pri Váhu a podľa papierových predpokladov by nemalo chýbať ani korenie futbalu, veď vicelíder má formu ako hrom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: