FUTBALOVÝ ŽIVOT JOZEFA  ŠTAFURU

Šéfredaktor|11. sep 2018 o 00:00

Bývalý košický futbalista a československý reprezentant oslávil 11. septembra 70. narodeniny.

Keď sa spomenie meno Jozef Štafura, mnohým starším futbalovým fanúšikom prebehne mysľou známa stredová trojica Štafura, Polák, Daňko, ktorá v sedemdesiatych rokoch hrávala za VSS Košice, neskôr za ZŤS Košice. Rodák z Pavloviec nad Uhom sa dožil okrúhleho jubilea.

Jožko s futbalom začínal ako sedemročný žiačik miestnej školy. Vzrastom malý chlapec, ale futbalovo mu myslelo. Jeho rýchlosť, kľučky, presná prihrávka prevýšil mnoho starších futbalistov. Po skončení strednej školy, rok pred vstupom Varšavských vojsk do Československa v roku 1967 nastúpil pracovať do známeho chemického podniku Chemko Strážke a zároveň začal hrávať futbal za miestny klub Strážske. Zo začiatku nedostával príležitosť v základnej zostave, ale po niekoľkých mesiacoch sa už miesto v základnej zostave našlo. Svojim futbalovým kumštom zatienil omnoho starších a skúsenejších hráčov. Dostal sa do pozornosti pozorovateľov rôznych prvoligových mužstiev a tak sa v roku 1969 upísal prvoligistom z VSS Košice. S mužstvom košických VSS precestoval kus sveta a má len tie najlepšie spomienky. Jeho prvým trénerom v Košiciach bol pán tréner Jozef Vengloš, od ktorého sa veľa naučil. V súťažnom ročníku 1971 – 1972 Košice hrali Pohár UEFA a v prvom kole sa stretli so Spartakom Moskva, keď doma vyhrali 2:1 a u súperov prehrali 0:2. Nepostúpili. V nasledujúcom ročníku hrali opäť Pohár UEFA v prvom kole s Honvédom Budapešť. Košice doma vyhrali 1:0 a u súpera prehrali vysoko 2:5. Opäť nepostúpili. Dobré výkony stredopoliara si všimli aj futbaloví funkcionári a tréneri reprezentácie Československa a nominovali Štafuru z košických VSS na kvalifikačný zápas na MS v roku 1974 a tak v máji 1973 nastúpil so štátnym znakom v Dánsku. Zápas aj jeho zásluhou skončil 1:1. Jožko odohral celý zápas. Počas jeho kariéry mal aj problémy so zdravím. Po vážnom ochorení pľúc dlhšiu dobu strávil na liečení vo Vysokých Tatrách. Mnohí odborníci mu predpokladali koniec jeho futbalovej kariéry. No iba ošetrujúci lekár doktor Hass veril, že v nej bude pokračovať. Po polroku sa vrátil na futbalové trávniky. Za desať rokov na prvoligovej scéne československého futbalu vo farbách VSS a dva roky v ZŤS Košice odohral 251 zápasov a strelil 26 gólov. Po skončení futbalovej kariéry pôsobil ako asistent trénera Jana Zachara v 1. FC Košice a ako asistent trénera Milana Lešického pri slovenskej reprezentácii do 21 rokov. Ďalej to boli kluby vyšších a nižších súťaží ako Medzilaborce, Michalovce, V. Hrušov, Kamenica nad Cirochou, Strážske, mládež v FK Humenné a iné. V súčasnosti je trénerom MFK Snina, účastníka III. ligy VsFZ.

Jožko Štafura sa v týchto dňoch dožíva 70 rokov. Preto funkcionári, spolupracovníci, hráči MFK Snina, rodina, kamaráti, známi a futbaloví fanúšikovia jubilantovi prajú všetko najlepšie, pevné zdravie, rodinnú pohodu a dobré futbalové výsledky so svojim mužstvom.

Živióóó, Jožko!

Text a foto: Pavel ANDRAŠČÍK

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: