Reprezentácia SR "A" ženy

Ženská reprezentácia sa v Nyone dozvie súperov pre kvalifikáciu o MS 2025 na Filipínach

23. máj 2024 o 19:25

Prvého európskeho kvalifikačného žrebu na nové majstrovstvá sveta žien vo futsale sa zúčastní 24 z 26 účastníkov UEFA. Zabojujú o štyri miestenky do Filipín.

Prvé Majstrovstvá sveta vo futsale žien FIFA sa budú hrať v roku 2025 na Filipínach a európska kvalifikácia sa začína októbrovým hlavným kolom, ktoré sa žrebuje vo štvrtok 30. mája o 14:15 SEČ a bude sa vysielať naživo prostredníctvom platformy UEFA.com.

Európska kvalifikácia prebieha v dvoch fázach, hrá sa formou mini turnajov s jedným usporiadateľom, reprezentácie odohrajú postupne hlavné kolo a elitné kolo. V hlavnom kole štartuje 24 tímov (všetci účastníci okrem Portugalska a Španielska nasadených priamo do elitného kola), ktoré budú rozlosované do šiestich skupín po štyroch.

Postup žrebovania

24 tímov je rozdelených do štyroch nasadzovacích pozícií na základe ich hodnotenia koeficientu národného tímu ženského futsalu:

Pozícia 1: Tímy v poradí od 3 do 8
Pozícia 2: Tímy v poradí od 9 do 14
Pozícia 3: Tímy v poradí od 15 do 20
4. miesto: tímy na 21. až 26. mieste

Štyri tímy (Švédsko, Česko, Srbsko a Moldavsko) boli vopred vybraté ako hostitelia skupín a budú vyžrebované do skupín 1 až 4. Skupiny 5 a 6 nebudú mať prideleného hostiteľa, pričom domáci tím v týchto skupinách bude určený až po žrebovaní.

Kôš 1 (usporiadatelia skupín)

Švédsko (nasadzovacia pozícia 1)
Česko (pozícia 2)
Srbsko (pozícia 3)
Moldavsko (pozícia 4)

Hostitelia budú rozlosovaní do skupín 1 až 4 a umiestnení na pozície zodpovedajúce ich koeficientu.

Kôš 2 (pozícia 4)

Litva
Francúzsko
Lotyšsko
Anglicko
Nórsko

Týchto päť tímov bude vyžrebovaných na pozíciu 4 do skupín 1 až 6, pričom im chýba skupina, ktorá už má hostiteľa (Moldavsko) prideleného pre túto pozíciu.

Kôš 3 (pozícia 3)

Slovensko
Bosna a Hercegovina
Kazachstan
Severné Írsko
Gibraltár

Týchto päť tímov bude vyžrebovaných na pozíciu 3 do skupín 1 až 6, pričom im chýba skupina, ktorá už má hostiteľa (Srbsko) prideleného pre túto pozíciu.

Kôš 4 (pozícia 2)

Chorvátsko
Holandsko
Bielorusko
Belgicko
Slovinsko

Týchto päť tímov bude vyžrebovaných na pozíciu 2 do skupín 1 až 6, pričom im chýba skupina, ktorá už má hostiteľa (Česko) prideleného na túto pozíciu.

Kôš 5 (pozícia 1)

Ukrajina
Maďarsko
Taliansko
Fínsko
Poľsko

Týchto päť tímov bude vyžrebovaných na pozíciu 1 do skupín 1 až 6, pričom im chýba skupina, ktorá už má hostiteľa (Švédsko) prideleného na túto pozíciu.

Na základe rozhodnutí výkonného výboru UEFA nemôžu byť Bielorusko a Ukrajina zaradené do jednej skupiny.

Zaujímavosti pred štartom kvalifikácie o MS:

  • Na UEFA Women's Futsal EURO (všetky tri ročníky vyhralo Španielsko) bola Ukrajina štvrtá v roku 2019, tretia v roku 2022 a druhá v roku 2023.
  • Maďarsko sa tiež kvalifikovalo v rokoch 2022 a 2023 na finále EURO so štyrmi účastníkmi (v ďalšom ročníku v roku 2027 sa rozšíri na osem).
  • Svoju súťažnú premiéru zažije Anglicko, Francúzsko a Nórsko.
  • Všetky miniturnaje sa odohrajú medzi 15. a 20. októbrom 2024. Šiesti víťazi skupín sa kvalifikujú do elitného kola, kde sa pripoja k Portugalsku a Španielsku.
  • Elitné kolo, vyžrebované 31. októbra 2024 sa odohrá od 18. do 23. marca 2025, bude pozostávať z dvoch skupín po štyroch. Do finále sa kvalifikujú dvaja najlepší v každej skupine elitného kola.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: