Správy

VIDEO: Cieľom lekárov je minimalizovať riziko zranení reprezentantov

Viktoria Joríkova|26. máj 2012 o 00:00

ST. VEIT (SFZ) - Lekári reprezentačného tímu chcú s hráčmi pracovať dlhodobo a pomáhať im pri predchádzaní zranení

ST. VEIT (SFZ) - Lekári reprezentačného tímu chcú s hráčmi pracovať dlhodobo a pomáhať im pri predchádzaní zranení

Nováčikom v realizačnom tíme slovenskej futbalovej reprezentácie je Ján Baťalík. "My sa poznáme z kongresov futbalovej medicíny, takže som zapadol tak automaticky do systému," povedal o prijatí ostatnými členmi realizačného tímu Ján Baťalík. S doktorom Penerom sa dohodli na tom, že veci budú riešiť spoločne a vyberať budú tie lepšie riešenia. Baťalík sa bude do systému snažiť priniesť niečo nové, ale zároveň nenarušovať chod.

"Teoreticky ich mám zmapovaných dosť dobre. Systematicky som ich snímal, robili sme vyšetrenia rovnováhy, stability, nerovnováh, disbalancií. Som aj na to zvedavý, že keď urobíme kontrolné testy, a keď to porovnáme so stavom päť rokov dozadu, čo sa zmenilo," povedal o svojich úlohách a plánoch s reorezentačným tímom Baťalík. 

Hráči sú momentálne naladení už trochu inak, ale podľa lekára vnímajú dôležitosť týchto zápasov pri budovaní ducha tímu. "Oni sú už koncentrovaní na dovolenky," povedal Ján Baťalík o myšlienkach hráčov, ale zároveň dodal, že "Myslím, že keď príde zápas, oni sú už profíci, oni sa naladia."

Lekári sa hráčom budú snažiť vyjsť v ústrety pri liečbe dlhodobých a chronických problémov. "Pôjdu na špeciálnu laserovú terapiu, počkáme, keď laser nazaberie, budeme hľadať také spôsoby, ktorými budeme vedieť chronický stav upraviť," povedal Ján Baťalík o postupe pri liečbe Miroslava Stocha či Vladimíra Weissa ml. S doktorom Penerom sa dohodli, že s hráčmi budú v kontakte cez trénera a v prípade potreby, vycestujú za reprezentantami aj do zahraničia. Zároveň upozornil, že pri profesionálnych hráčoch je starostlivosť o zdravie prenechaná na hráča. Cieľom ich práce bude minimalizovať nerovnováhy a minimalizovať riziko úrazov.

A akí sú futbalisti pacienti? "Poslúchajú, keď oni majú problém. Keď my nájdeme problém, tak je to trochu zložitejšie," povedal o hráčoch Ján Baťalík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: