Správy

Tesák jediný novic v kádri reprezentačného áčka na zápas s Macedónskom. Debut v tridsiatke?

Viktoria Joríkova|11. jún 2015 o 00:00

SENEC (SFZ/PETER ŠURIN) - V reprezentačnom zozname áčkarov sa objavil prvý raz. "Ak ma pamäť neklame, tak na konte mám v národných farbách jeden štart. Za dvadsaťjednotku," ťahal Lukáš Tesák (nar. 8. marca 1985) z pamäte, či to bolo za trénera Jurkemika alebo Bubenka

SENEC (SFZ/PETER ŠURIN) - V reprezentačnom zozname áčkarov sa objavil prvý raz. "Ak ma pamäť neklame, tak na konte mám v národných farbách jeden štart. Za dvadsaťjednotku," ťahal Lukáš Tesák (nar. 8. marca 1985) z pamäte, či to bolo za trénera Jurkemika alebo Bubenka

Nuž, bolo to pred desiatmi rokmi, odvtedy sa za futbalovou kariérou posúval zo Slovenska na Ukrajinu a potom do Ruska, dianie v reprezentácii vnímal ako tuhý pozorovateľ a veľký sympatizant.

Teraz je však vážny aktér!

"Cítim sa výborne," v krátkej vetičke zhrnul obsah päťdňového prípravného kempu a prvé hodiny na ostrom predzápasovom zraze. Napriek tomu, že bol jediným nováčikom v kádri Jána Kozáka, necítil sa stratený. Futbal je správny spôsob na nadviazanie kontaktu a získanie kamarátstiev, jedným z Lukášových pôsobísk bola aj Žilina a tam boli jeho spoluhráčmi Peter Pekarík, Adam Nemec i Tomáš Hubočan.

Hoci je teraz jeho pôsobiskom ruská Tula, domovom mu ostala práve Žilina, kde sa rodák zo Žiaru nad Hronom usadil a býva už siedmy rok. "Plánujem tam ostať aj naďalej a..." spojil si životnú cestu s významným futbalovým bodom: ak by v nedeľu proti Macedónsku nastúpil - "za čo len minútu budem vďačný, som pripravený" - bol by to debut v jeho osudovom meste.

Tvrdo drel, na neho presne platí výraz, že „makal“. Vlastný otec sa na jeho adresu vyjadril, že "nebol to žiaden extra talent, ale poctivec s príkladným prístupom a reprezentačný dres si zaslúži," nezalieval mu to Lukáš trochu? "Mal pravdu, pozná ma od narodenia, vychoval ma. Moja futbalová cesta je tvrdá robota každý deň, piatok-sviatok, mesiace a roky. Slovensko má dosť naozaj dobrých futbalistov, teší ma účasť v tejto nominácii, beriem ju zároveň ako môj záväzok do budúcna." Tým jasne naznačil, že si trúfa ostať v reprezentačnom kádri, na priamu otázku svoju presvedčenie zdupľoval jednoslovne: "Samozrejme!"

"Zápas s Macedónskom bude taký, aký si ho spravíme sami," tradičnú rétoriku o rešpekte voči každému súperovi použil aj Tesák, ale nezamotal sa do fráz. "Futbalová kvalita je na našej strane, musíme ju však potvrdiť na ihrisku, inak sú to len reči."

Ako reálne vidí svoju šancu hrať, nechcel číselne konkretizovať: "To je na trénerovom rozhodnutí," nedal sa nachytať na to, že je jedným z mála ľavákov v našom tíme. Len opakovane hovoril, že je pripravený, že túži po premiére v prvom mužstve, že nemá žiadne osobné skúsenosti s macedónskym futbalom. A že je vďačný za možnosť byť v tejto chvíli v tomto kádri trénerom i Janovi Muchovi, ktorý hosťoval zo Samary práve v Arsenale Tule. "Vari aj pošepol trénerom, že tam som, ako hrám a že by som mohol byť použiteľný," šibalským úškrnom doplnil pohľad na spoluhráča-brankára, ktorému na diaľku poďakoval.

Jeho pozícia je na ihrisku vľavo. Post? Spočiatku to bolo vyššie, bližšie k súperovej bráne, v jednej žilinskej chvíli ho však stiahol tréner Pavel Vrba na post obrancu. "Tam som sa našiel," prizvukuje realitu, ktorá v tejto chvíli teší aj Jána Kozáka. Ten sa vyjadril, že má v hlave viacero možností, ako zostaviť defenzívny rad pri vynútenej absencii Jána Ďuricu. Minimálne v jednej z nich figuruje aj Lukáš Tesák.

Bol by to debut v tridsiatke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: