Správy

MUŽI A – Tréner Francesco Calzona pred Lichtenštajnskom: Chceme víťazstvo na základe výkonu

Peter Šurin|10. sep 2023 o 16:50
Zbrojili na tlčovke pred Lichtenštajnskom, vľavo tréner Francesco Calzona, vpravo útočník Róbert Polievka.
Zbrojili na tlčovke pred Lichtenštajnskom, vľavo tréner Francesco Calzona, vpravo útočník Róbert Polievka. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

SENEC (SFZ) – Portugalsko je už minulosť, pozeráme sa dopredu. V pondelok večer o 20:45 na bratislavskom štadióne pokračuje pre Slovensko kvalifikácia ME 2024 zápas s Lichtenštajnskom. Vlastne bez ohľadu na to, kto bude súperom sokolov, platí imperatív: vyhrať! Vedia to všetci v reprezentácii, tréner Calzona, jeho realizačný tím aj hráčska kabína, za ktorú sa vyjadril Róbert Polievka.

VÁŽNE ZRANENÝ ZREĽÁK. Na úvod zlá správa: na sobotňajšom tréningu si pretrhol vonkajší krížový väz v kolene Adam Zreľák. „Ostatní hráči sú v poriadku a pripravení nastúpiť,“ potvrdil taliansky tréner (viac vo videu).

TAKTIKA (NA) SÚPERA. Od Lichtenštajnska možno očakávať tradičný spôsob hry papierového outsidera, v jeho prípade dotiahnutý veľmi ďaleko – kúskovanie hry od začiatku stretnutia (viac vo videu od 1:03). „Upozornili sme na to našich hráčov, ale primárne sa musíme pozerať na seba. Chceme dosiahnuť výsledok na základe našej hry, nesmieme sa nechať vyviesť z tempa. Musíme rýchlo posúvať loptu, byť v neustálom pohybe, po strate lopty okamžite napádať a získať ju späť, trocha aj zariskovať smerom dopredu, zahrať nečakané prihrávky, teda vnútiť Lichtenštajncom našu hru“ načrtol plán Calzona.

ZMENY V ZOSTAVE. Budú. Proti Portugalsku sa na zápasovú súpisku nedostali Mak a Jirka, teraz by na nej byť mali. „Piatok nás stál veľa síl, fyzických aj mentálnych, a my tu máme dosť hráčov. Každý, kto je v kádri, si šancu zaslúži,“ tréner konkrétny nebol, ale niečo naznačil. Na otázku, či možno spoločne využiť dobrú formu ako Bénesa, tak i Dudu, reagoval: „Sú dobre pripravení, v oboch mám dôveru, rovnako ako v ostatných. Pri skladaní mužstva musíme myslieť na jeho vyváženosť.“

INÝ ZÁPAS. Každému je jasné, že pondelkový duel bude prakticky vo všetkom iný, ako ten piatkový. „Portugalsko prišlo k nám vyhrať, aj my sme chceli ten zápas vyhrať, oba tímy hrali na víťazstvo. V pondelok tak nebude. Ak ale budeme hrať proti každému ako proti Portugalsku, prehratých zápasov bude málo. Na konci spoločného procesu je výsledok, som rád, že nám ľudia začali veriť,“ povedal ešte reprezentačný tréner.

RÓBERT POLIEVKA: Súper sa nezdolá sám

„Proti Portugalsku sme urobili veľa dobrých vecí, ale nezískali sme ani bod, takže ďalšie tri musím mať po najbližšom zápase. Znamená to nadviazať v pondelok na piatkový výkon.
Dôležitý bude opäť ten tímový a z neho vyťažiť efektivitu.

Aj vo Vaduze sme šance mali, využili sme len jednu, ale dôležité bolo, že sme v tých príležitostiach boli. Rád by som sa gólovo presadil, gól by znamenal veľa pre mňa aj pre mužstvo.

Kým je 0:0, sú Lichtenštajnci nepríjemný súper, nezdolajú sa sami. Musí byť sústredení. A zopakujem, že aj efektívni.“



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: