Novinky

MUŽI A – Deň druhý: Schranz má chuť na góly

Peter Šurin|10. jún 2021 o 11:15
Pred tréningom Marek Hamšík v opatere fyzioterapeuta Petra Hečka pod dohľadom Mareka Rodáka.
Pred tréningom Marek Hamšík v opatere fyzioterapeuta Petra Hečka pod dohľadom Mareka Rodáka. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

PETROHRAD (SFZ) – „Verím, že gól v národnom tíme dám zas, tentoraz na majstrovstvách Európy,“ Ivan Schranz  je stály optimista a život mu to náležite vracia. Naposledy prestupom do pražskej Slavie, ktorý sfinalizoval krátko pred odchodom do Petrohradu.

Štvrtok je druhým dňom pobytu slovenskej výpravy na majstrovstvách Európy, do prvého zápasu ostávajú ešte štyri. Hráči nabehli na „šampionátový“ režim, teda tréning a pred ním mediálne úlohy.

O najbližšej klubovej budúcnosti má jasno Dávid Hancko.  „Chvíľku to vyzeralo aj tak, že Sparta si opciu neuplatní, ale napokon došlo k dohode, ktorá uspokojila všetkých a som už jej kmeňovým hráčom,“ zhrnul dianie okolo novej zmluvy reprezentačný obranca. Aj preto cíti pohodu, ktorú navýšilo ešte účinkovanie mužstva v závere ligovej sezóny, keď vyhralo posledných päť súťažných stretnutí. „Som správne rozohraný, teším sa na zápasy na Eure.“

Ohlasy z domu sú priaznivé, aj Dávidovi chodia povzbudivé správy a odkazy. „Ľudia nám fandia, podporujú nás, cítime to,“ usmial sa a mimovoľne sa dotkol náramku pre šťastie. „Zobral som si ho ako talizman, šťastie by nám mali priniesť aj chrániče od Paťa Hrošovského, ale samozrejme, musíme mu ísť oproti dobrými výkonmi.“ 

Rovnaký názor má aj Ivan Schranz, keď prezentoval spoločné krédo mužstva: do každého zápasu ísť naplno a to prinesie výsledky. Hneď v premiére proti Poľsku, bárs v jeho zostave bude Lewandowski. „Bezpochyby je to výnimočný futbalista, ale my máme výborných futbalistov v obrane a pri stopercentnom výkone určite máme šancu. Každý súper na turnaji je ťažký, to všetci vieme, a berieme to tak, že my budeme ťažký pre každého,“ „Schranzi“ neuhýba na ihrisku ani pred otázkami.

Jeho liečený sval? „Cítim sa stále lepšie, s lekárskym štábom robíme na tom, aby som zasiahol do turnaja.“ Na konte v reprezentácii má jeden strelený gól, dal ho hneď v premiére proti Česku. Odvtedy však strelecky mlčí... „Ale do šancí som sa dostal, takže určite ďalší či ďalšie pridám.“ Ideálne čím skôr, teda v zápasoch Eura.

Asistent trénera Samuel Slovák: Pracujeme s alternatívami

„Máme za sebou dobrý kemp v Rakúsku, chalani vytvorili fakt dobrú partiu a v dvoch posledných zápasoch ukázali, že na to máme,“ zhrnul pohľad na mužstvo asistent reprezentačného trénera Samuel Slovák. „Verím, že nám nič nepokazí náladu, že sa nám budú vyhýbať zranenia a že si futbalovú slávnosť, akou je európsky šampionát, naplno užijeme.“

Do tém debát sa čoraz nástojčivejšie vtláča Poľsko, prvý súper. Popísalo a pohovorilo sa o ňom dosť, skôr či neskôr vyskočí meno Roberta Lewandowského, neobišiel ho ani náš tréner. „Poliaci majú veľa dobrých hráčov plus jedného Lewandowského, to všetci vieme. My máme tiež silná káder a dobrých hráčov,“ pridal svoj pohľad na očakávanú konfrontáciu.

Pre Slováka je to prvý veľký turnaj reprezentácii, na ktorom sa zúčastňuje. „Nováčikovskú nervozitu nepociťujem, veď ja hrať nebudem... Pravdou je, že je to veľké podujatie, uvedomujeme si to. Pre niektorých našich chlapcov to je už tretí šampionát, som rád, že ho zažívam zblízka.“ 

Ešte štyri noci a nastane deň prvého zápasu, rozdebatúvajú už tréneri medzi sebou zostavu na Poľsko? „Pracujeme s alternatívami,“ neprezradil Slovák viac, ako je nutné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: