MONACObet liga

MONACObet liga - Posledný krok býva najťažší a presvedčili sa o tom aj Petržalčania

Radosť michalovských hráčov a trénera Františka Straku.
Radosť michalovských hráčov a trénera Františka Straku. (Zdroj: mfkzemplin.sk, Autor: Róbert Andrejov)
26. máj 2024 o 15:40
Radosť michalovských hráčov a trénera Františka Straku.
Radosť michalovských hráčov a trénera Františka Straku. (Zdroj: mfkzemplin.sk, Autor: Róbert Andrejov)

BRATISLAVA (SFZ) - Ani šiesty pokus nevyšiel. Odkedy sa hrá baráž v tomto formáte ani raz sa nestalo, aby z nej postúpil zástupca MONACObet ligy. Nepodarilo sa to tentoraz ani FC Petržalka. Tá síce na Tehelnom poli zvládla úvodný duel baráže, keď zdolala MFK Zemplín Michalovce 2:1, no v sobotňajšej odvete na Zemplíne prehrala 0:2. Michalovčania tak zotrvali medzi elitou.

O osude stretnutia sa prakticky rozhodlo za prvú polhodinu. Domáci mali vydarený štart do zápasu. Kým útočník Enzo Arevalo bol v posledných dvoch stretnutiach - v Košiciach i na Tehelnom poli - spaľovačom šancí MFK Zemplín, tentoraz bola efektivita na jeho strane. A riadna porcia šťastia tiež. Už v 9. min. slabá Arevalova hlavička zo záklonu, ktorá pripomínala skôr „malú domov”, na prekvapenie všetkých skončila v sieti. Lopta totiž pred brankárom Halouskom spadla akurát na udupané miesto v strede päťky a nečakane sa odrazila do opačnej strany. Brankár už nestihol zareagovať a Kelembet vykopával loptu už spoza bránkovej čiary. Bizarný moment nakopol ešte viac Michalovčanov a v 32. min. prišiel ďalší Arevalov gólový úder - tentoraz z kopačky. Magdov center Haloucek vyrazil iba do stredu šestnástky na Arevala, ktorý pohotovo poslal loptu do siete. „Stred päťky je vysypaný pieskom a po rozvičke tam zostali diery. Lopta skočila úplne na opačnú stranu. Stávajú sa aj také veci vo futbale. Gólu však predchádzal celý sled chýb. Mali sme čas ešte niečo urobiť so zápasom, no prišiel druhý gól. Naopak, my sme nedokázali streliť ani jeden,” povedal brankár Petržalky Pavel Halousek.

Zástupca MONACObet ligy sa rozhodne nemá za čo hanbiť. Ligistovi bol vyrovnaným súperom a bol blízko k prekvapeniu. Po prestávke mal veľkú šancu na zníženie a zdramatizovanie zápasu Haris Harba, no z dobrej pozície trestuhodne prestrelil. „Som pyšný na toto mužstvo. Sme síce sklamaní, no na druhej strane sme veľmi radi, že vidíme progres a že sme sa vydali dobrou cestou. V prospech Michaloviec rozhodli šírka kádra a skúsenosti hráčov,” konštatoval kapitán FC Petržalka Filip Oršula.

Sklamanie bolo cítiť na petržalskej strane, no zároveň aj odhodlanie zabojovať i o rok o najvyššiu súťaž. „Po vydarenom prvom zápase teraz zavládlo sklamanie. Boli sme veľmi blízko k prekvapeniu. Prvý zápas nám ukázal, že sa môžeme reálne popasovať o Niké ligu, no, žiaľ, v odvete sme na súpera nestačili. Verím však, že táto baráž nám dodá potrebnú skúsenosť, ktorú využijeme v nasledujúcom ročníku,” zastrájal sa záložník FC Roman Begala.

Naopak, na domácej strane vybuchla erupcia radosti. „Myslím si, že bolo zretelne počuť, ako každému jednému hráčovi i funkcionárom padali kamene zo srdca… Bol to zápas o všetko. Hrali sme za seba, za klub, za mesto. Vedeli sme, že to bude náročné a bolo to náročné, no nakoniec sm to zvládli,” poznamenal kapitán MFK Zemplín Igor Žofčák.

Obrovský aplauz sa ušiel trénerovi Františkovi Strakovi, ktorý totálne pobláznil mužstvo. Pred jeho príchodom mali Zemplínčania 6 bodov a 20 kôl čakali na prvé víťazstvo. Pod jeho pôsobením nazbierali 21 bodov a zaknihovali si 6 víťazstiev v najvyššej súťaži. Navyše zvládli i následnú baráž. „V histórii klubu asi nebola taká dlhá séria bez víťazstva. Pod trénerom Strakom prišiel totálny impulz. Tréner nám povedal, že nezažil také mužstvo, ktoré sa dokázalo z takého dna psychicky i fyzicky vyhrabať a nakoniec zachrániť celú sezónu,” priznal Matúš Marcin, ktorý v lige nastrieľal 10 gólov.

Inak, baráž pútala pozornosť. Na Tehelnom poli prišlo na prvý zápas 3898 divákov. Na odvetu zavítalo 2986 divákov (vstup bol zdarma). Takéto číslo A-mužstvo Michaloviec na domácom zápase nepamätá dlhé roky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: