Správy

Matúš Kozáčik: "Prajem si postup Slovákov a Čechov na európsky šampionát"

Viktoria Joríkova|31. mar 2015 o 00:00

ŽILINA (SFZ) - Bulletinový rozhovor sbrankárov slovenskej futbalovej reprezentácie Matúšom Kozáčikom

ŽILINA (SFZ) - Bulletinový rozhovor sbrankárov slovenskej futbalovej reprezentácie Matúšom Kozáčikom

Do reprezentácie nazrel v roku 2006, no na ďalšiu šancu čakal dlhých sedem rokov. Hovorilo sa o ňom ako o veľkej slovenskej brankárskej nádeji, no keď prijal ponuku cyperskej Famagusty, veril v jej naplnenie málokto. Tesne pred tridsiatkou sa vrátil do českej ligy a plzeňskej Viktorii pomohol k domácemu titulu a zažiaril na európskej klubovej scéne. Rodák z Dolného Kubína dostal dôveru trénera Kozáka v predošlej kvalifikácii v zápase v Lotyšsku, v príprave vychytal víťazstvo na nulu vo Vroclavi proti Poľsku a aj doma v Žiline v dueli s Maltou a stal sa brankárskou jednotkou v kvalifikácii o postup na EURO 2016. Reč je o 31-ročnej opore slovenskej futbalovej reprezentácie – Matúšovi Kozáčikovi. Článok vznikol ešte do uzávierky bulletinu pred zápasom s Luxemburskom.

Dokážete si spomenúť na reprezentačný debut pred viac ako deviatimi rokmi?

"Hrali sme proti Spojeným arabským emirátom, hralo sa na pôde súpera a ak ma pamäť neklame, odchytal som prvý polčas a do druhej časti hry nastúpil medzi žrde Dušan Kuciak."

Po premiére nastalo dlhé čakanie na reprezentačnú pozvánku. Počas pôsobenia v Slavii, Sparte a na Cypre žiadna neprišla. Neobávali ste, že reprezentačná kapitola je pre vás definitívne uzavretá?

"Nehovoril by som o obavách. Nomináciu však môžete čakať len vtedy, ak nastupujete pravidelne v klube a ak klub dosahuje úspešné výsledky. Po odchode do Anorthosisu Famagusta som sa stratil z očí, predsa len tréneri ťažšie sledujú futbalové dianie na Cypre v porovnaní s Českom. Situácia sa zmenila po príchode do Plzne. Zišla sa výborná partia hráčov, vybojovali sme titul, prišli zaujímavé zápasy a výsledky na európskej pohárovej scéne a ocitol som sa aj v reprezentačnom výbere."

Posunuli vás zápasy v pohárovej Európe brankársky kvalitatívne vyššie? Dokážu tieto zápasy zvýšiť sebavedomie a istotu gólmana?

"Zápasy v Lige majstrov a v Európskej lige majú špecifický náboj, určite v nich mužstvo a jednotlivci naberú cenné skúsenosti. Pre mňa neboli novinkou, počas pôsobenia v pražských kluboch v Slavii a Sparte som predtým niečo v pohároch odchytal. Pravda, v drese Plzne to bolo niečo iné, mužstvu sa darilo a dočkali sme sa zaujímavých zápasov a úspešných výsledkov."

V slovenskej futbalovej reprezentácii ste doteraz odchytali osem stretnutí, z toho štyri v kvalifikácii EURO 2016. Kvarteto víťazstiev v dueloch o európsky šampionát nám priniesol tucet bodov. Ktorá výhra sa rodila najťažšie?

"Prvá na Ukrajine. Týmto zápasom sme vstupovali do kvalifikácie, bol pre mňa prvým ostrým, hrali sme proti kvalitnému súperovi a ešte k tomu na pôde súpera. Odštartovali sme dobre a postupne prichádzali ďalšie víťazstvá a body do tabuľky."

Možno ste odpoveďou niekoho prekvapili, Španielsko, ktoré ste zdolali v druhom kvalifikačnom vystúpení patrí do absolútnej svetovej špičky. Víťazstvo Slovákov nad aktuálnym majstrom Európy sa nerodí každý deň. Oslávili ste to?

"Na oslavy nebol čas, hneď po zápase sme sa museli koncentrovať na ďalší duel v Bielorusku. Po stretnutí sme mali len krátky čas na regeneráciu, pred nami bol presun do Minska a v hlavách najbližší zápas. Na Španielsko nám zostanú pekné spomienky, ale toto víťazstvo bude mať pravú hodnotu iba vtedy, ak postúpime. Mne osobne duel so Španielmi vyšiel, dokázali sme streliť góly a dotiahnuť zápas do víťazného konca. Áno, na tento večer bude každý z nás dlho spomínať, no tri body potrebujeme potvrdiť výsledkami v ďalších zápasoch."

Uspeli sme proti Ukrajine i Španielsku, no do konca kvalifikácie je ešte ďaleko. Máme to najťažšie už za sebou, alebo nás ešte len čaká?

"Určite je pred nami ešte veľa práce. Keď sme vstupovali do kvalifikácie, nikto nečakal, že by sme mohli mať po štyroch zápasoch plný počet bodov. Teraz je dôležité dobrú pozíciu udržať, zúročiť. V každom zápase sa hrá o tri body, nič nie je vopred vyhraté. Keď sa však pozriem na to čo sme dosiahli a čo nás ešte len čaká, hovorím si, že toto už z rúk nesmieme pustiť. Verím, že to zvládneme."

Do kvalifikácie ste vstúpili ako brankárska jednotka a výkonmi ste si pozíciu udržali. Ako vnímate spoluprácu s hrdinom nedávnych úspechov slovenskej reprezentácie Jánom Muchom?

"Je absolútne bezproblémová. Futbalový život prináša veľa príbehov, veci vyšli tak, že sme v súčasnosti spolu v jednom tíme. Môžem povedať, že spolu s trénerom brankárov sa vzájomne podporujeme, vládne medzi nami uvoľnená atmosféra a to je veľmi dôležité."

Veľa sa hovorí o vplyve trénera Kozáka na znovuzrodenie reprezentačného tímu a skvelých výsledkov pod jeho vedením. Keby ste mali vybrať najdôležitejší faktor, ktorým kouč otvára dvere k úpešným výsledkom, ktorý by to bol?

"Prepojenie a cítenie s hráčmi. Tréner sám hral futbal na najvyššej úrovni, rozumie futbalu a vie sa vcítiť do kože hráča."

Vaša kariéra je úzko spätá s futbalom v Čechách, bude mať žilinský zápas pre vás špeciálny náboj? V kádri súpera je niekoľko hráčov Viktorie Plzeň. Očakávate pred zápasom hecovačky s klubovými spoluhráčmi?

"Mohli by sme sa dočkať pravej futbalovej atmosféry. Jednak sa nám v Žiline v poslednom čase darí, verím, že príde veľa slovenských fanúšikov a myslím si, že ich pricestuje veľa aj spoza rieky Moravy. A hecovačky? Asi nie. S chalanmi si vzájomne prajeme. Bolo by skvelé, keby obe mužstvá zvládli najskôr kvalifikačné zápasy a potom si užijeme po víťazstvách spoločný vzájomný duel. Česi to majú rozohraté rovnako dobre ako my, tiež majú plný počet bodov. Veľmi si prajem, aby na európsky šampionát postúpili reprezentačné tímy oboch krajín."

Očakávate v Žiline vypredané hľadisko?

"Ak by sa tak stalo, bolo by to fantastické. V takej atmosfére rastú aj výkony hráčov na ihrisku. Stačí sa spomenúť na Španielsko. Verím, že ľudia prídu a že sa dočkáme plných tribún."

Súperi sa veľmi dobre poznajú, čo by mohlo na ihrisku rozhodovať? S čím by sme mohli proti Čechom uspieť?

"Treba vziať do úvahy, že sa stretneme v priateľskom zápase, v tejto chvíli nie je jasné, aké zámery budú sledovať tréneri tímov, v akých zostavách mužstvá nastúpia. V hre je veľa faktorov, do predpovedí by som sa nepúšťal. Uvidíme, čo prinesie samotný zápas."

V ankete Futbalista roka ste sa objavili ako jediný brankár.

"Vážim si to a teším sa. V ankete hlasujú tréneri a novinári, samozrejme, každé takéto ocenenie poteší."

Futbalové Slovensko je v eufórii, fanúšikovia obrazne povedané už rezervujú hotelové izby v dejisku záverečného turnaja EURO 2016.

"Ako som povedal, máme krásnych dvanásť bodov, ale pred sebou rozhodujúce zápasy. Naše šance sa každým úspešným výsledkom budú zväčšovať, ale platí to aj opačne. Každým prípadným neúspechom by naše šance klesli. Verím, že to postupnými krokmi zvládneme, verím v postup."

Vizitka Matúša Kozáčika:

Dátum narodenia:

27. decembra 1983

Miesto narodenia:

Dolný Kubín

Klub:

FC Viktoria Plzeň

Post:

Brankár

Číslo dresu:

1

Reprezentačný debut:

10.12.2006 SAE - Slovensko 1:2

Reprezentačné zápasy:

9

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: