Správy

Kozák po Anglicku: Šli sme „na krv“, bez toho to nejde

Viktoria Joríkova|21. jún 2016 o 02:00

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Tréner Ján Kozák vyjadril presvedčenie, že minimálne ešte jeden zápas na majstrovstvách Európy nás čaká.

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Tréner Ján Kozák vyjadril presvedčenie, že minimálne ešte jeden zápas na majstrovstvách Európy nás čaká.

S odstupom noci, ako by ste zhodnotili pondelkový duel s Anglickom?

”Náročný zápas. Naším úmyslom bolo uhrať dobrý výsledok, čo znamenalo bodovať. A nebolo to ľahké. Úvod zápasu bol ešte ako tak, ale sila Anglicka je obrovská, naživo aj mňa prekvapilo, je to iné, ako sledovať záznam. Tlak súpera narastal, dopúšťali sme sa chýb, lenže Angličania šance nevyužili a my sme stále žili, túžba po dobrom výsledku nás hnala. Napokon sme bod uhrali a ja si ho veľmi cením.”

Zažili ste ako tréner taký tlak súpera?

”Bol to najťažší zápas, sú to majstrovstvá Európy... Neočakával som, že sa dostaneme až do takej hlbokej defenzívy. Anglicko má veľkú kvalitu, môže rozložiť sily, vytiahnuť čerstvých hráčov, kolega vsadil na zohratosť pravej strany z Liverpoolu, zautomatizované mechanizmy. Naši chlapci „šli na krv“, končili sme totálne vyčerpaní, prvýkrát máme problémy aj so zdravotným stavom, viacerí boli v utorok na vyšetrení v nemocnici, ale... Bez toho to nejde proti takému mužstvu, na takomto turnaji.”

Po víťazstve nad Ruskom ste poslali odkaz do Neapole, máte po remíze s Anglickom nejaký pre Liverpool?

”Škrtel je priamy človek, roky tvrdo pracuje v Liverpoole, stačilo sa s ním rovno porozprávať o budúcnosti klubu, hráča. To sa nerobí, že takéhoto futbalistu pošlete na tribúnu po jednom zlom výkone ani nie jeho, ale celého mužstva. Ale je to mladý tréner, ešte sa naučí...”

Avizovali ste zmeny v zostave, napokon neboli. Situácia sa tak napokon vyvinula, či ste aj vy taktizovali?

”Hmmm, aj ja som samozrejme uvažoval o zložení základnej jednenástky. Chcel som strany ihriska pokryť inak, ale nový štýl chce dlhobejší proces, nedá sa to zmeniť zo dňa na deň, napokon som zvolil rovnakú zostavu ako proti Rusku.”

Neuvažovali ste nad striedaním skôr?

”Pravú stranu sme mali pokrytú solídne, spolupráca Pekarík – Mak fungovala, opačná bola v odlišnej situácii. Jednak tým, že Sturridge je kvalitnejší hráč, odťahoval Hubočana a potom Weiss defenzívu nemá v krvi, hoci rýchlostne na Angličana stačil. Na druhej strane mal súper pred ním rešpekt, bola tu z našej strany hrozba rýchleho protiútoku, Angličania museli byť ostražití. Ale keď sa situácia v bránení nezlepšila ani po polčase, musel som vstúpiť do zápasu.”

Pred zápasom s Ruskom sme si predsavzali získať tri body, máme ich, pred Anglcikom sme chceli aspoň jeden, máme ho. Odráža to sabevdomie mužstva aj po prvej nešťastnej prehre s Walesom?

”Sám som chystal mužstvo tak, že cesta za postupom vedie cez víťazstvo nad Walesom, nestalo sa. Ale že naše mužstvo má silu, už viackrát dokázalo a aj tentoraz sa dostalo zo zložitej situácie vlastnými silami. Z pozície, v akej sme boli po prvom zápase, uhralo vo dvoch ďalších štyri body. To odráža našu kvalitu, skúsenosti. Zvládli sme dva veľmi ťažké zápasy za sebou, za to patrí hráčom uznanie, rovnako tak za to, ako sa prezentujú v stretnutiach, koľko síl odovzdávajú. Samozrejme, ešte máme možnosti zlepšenia, nie všetci hráči podávajú optimálny výkon, uvidíme ďalej, ešte máme ďalší zápas... Teda, som presvedčený, že nás ešte minimálne jeden. Všetko zapadne do seba a náš deň ešte príde.”

Koho by ste si želali za súpera v osemfinále?

”Ťažko si vybrať... Samozrejme, musíme sa pripraviť, gro záťaže leží na istej skupine hráčov. Ale pobijeme sa, či bude ten alebo onen súper.”

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: