Aktuality

Víťazstvo žiarskeho oblastného výberu

Tomáš Gemza|1. jún 2018 o 10:22

Na tradičnom medzioblastnom turnaji štartoval v utorok 29. mája 2018 výber mladších žiakov U12 Oblastného futbalového zväzu Žiar nad Hronom.

V rámci pravidelnej rotácie organizátorov sa tento rok stretli výbery oblastí Banská Bystrica, Zvolen a Žiar nad Hronom na pôde ObFZ Zvolen, konkrétne na futbalovom štadióne MFK Lokomotíva Zvolen.

 

Turnaju predchádzal postupný výber kádra, v rámci dvoch kôl kontrolných tréningových jednotiek. Na prvej dostali šancu najmä hráči z oblastnej súťaže, doplnení o niekoľko hráčov, hrajúcich vo svojich kluboch žiacku II. ligu. Na druhom kontrolnom zraze sa už stretol finálny výber, ktorý následne štartoval na trunaji vo Zvolene.

 

Hlavný tréner výberu Ján Matonok zložil výber hráčov s ročníkom narodenia 2006 najmä z hráčov FK Pohronie (12), doplnených o dvoch hráčov FK Sitno Banská Štiavnica, dvoch z MFK Žarnovica a po jednom z MFK Nová Baňa a TJ PS Hliník nad Hronom.

 

Na samotnom turnaji sa výber ukázal ako veľmi dobre a citlivo zložený, keď dokázal svojim súperom, výberom ObFZ Banská Bystrica a ObFZ Zvolen, nielen vzdorovať, ale ich aj poraziť. Najmä víťazstvo 4:0 proti výberu ObFZ Banská Bystrica sa zrodilo po výbornom a (takmer) bezchybnom výkone. Súboj s ObFZ Zvolen bol vyrovnanejší a trochu poznačený únavou, keďže naši futbalisti naň nastúpili po krátkom 15-minútovom oddychu po skončení prvého stretnutia. Aj v tomto stretnutí však chlapci bojovali a ukázali veľkú vôľu nielen po víťazstve v stretnutí, ale aj v celom turnaji. Výsledok 2:1 v prospech ObFZ Žiar nad Hronom tak už po dvoch stretnutiach rozlúštil hlavnú tajničku - kto bude tohtoročným víťazom medzioblastného turnaja. Pred tohtoročným víťazstvom sa výberu ObFZ Žiar nad Hronom podarilo naposledy vyhrať medzioblastný turnaj v roku 2011, s výberovým ročníkom narodenia 1999.

 

Tréner nášho výberu Ján Matonok vyzdvihol hlavne chuť chlapcov zažiť niečo nové a reprezentovať zväzový výber: “Ďakujem chlapcom za reprezentovanie a ich klubovým trénerom za prácu, ktorú s nimi odvádzajú. Dúfam, že po tejto ich prvej reprezentačnej skúsenosti budú napredovať a pokračovať v nastavenom trende a prajem im do ich ďalšieho futbalového, ale aj osobného života, veľa šťastia,” dodal.

 

Ešte dôležitejšie ako samotný výsledok na ihrisku však bolo prvé kolo výberu hráčov do výberu SsFZ, ročník narodenia 2006, pod patronátom trénera mládeže SFZ Petra Štefaňáka. Vybratí chlapci z tohto medzioblastného turnaja sa v septembri 2018 stretnú s podobným výberom, ktorý vzišiel z turnaja oblastných futbalových zväzov Lučenec, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš. Aj z tohto stretnutia vzíde zúžený výber, fakticky výber Banskobystrického kraja a ten si zahrá z rovnako vytvoreným výberom Žilinského kraja. Z tohto finálového stretnutia vzíde záverečný výber SsFZ ročník narodenia 2006, ktorý bude pokračovať v spoločných aktivitách až do kategórie U14. Z nášho družstva bolo do spomenutého výberu vybraných až desať hráčov (7 priamo do výberu, traja v pozícii náhradníka), pričom vo výbere je zjavná dominancia FK Pohronie.

 

Výsledky medzioblastného turnaja 2018:

 

ObFZ Žiar nad Hronom - ObFZ Banská Bystrica  4 : 0  (2:0)

Góly: Legíň 2, A. Kapusta, Šmondrk

 

ObFZ Zvolen - ObFZ Žiar nad Hronom  1 : 2  (0:1)

Góly: Frank - Suchý, Pavlenda

 

ObFZ Zvolen - ObFZ Banská Bystrica  4 : 8  (2:1)

Góly: Frank, Matuška, Fašanga, Baňas - Ďurica 2, Kostelný, Poljovka, Solárik, Greško, Faško, Hanzlovič

 

1. ObFZ Žiar nad Hronom 2 2 0 0 6:1 6
2. ObFZ Banská Bystrica 2 1 0 1 8:8 3
3. ObFZ Zvolen 2 0 0 2 5:10 0

 

ObFZ Žiar nad Hronom na turnaji reprezentovali:

Samuel Ríz, Marek Hromádka, Tobiáš Legíň, Martin Petro, Dominik Mihálik, Patrik Suchý, Filip Arvay, Alex Kapusta, Jakub Kapusta, Andrej Urgela, Šimon Ivan, Richard Wágner (všetci FK Pohronie), Martin Dobák, Martin Pavlenda (obaja FK Sitno Banská Štiavnica), Samuel Janovič, Matúš Šmondrk (obaja MFK Žarnovica), Marián Šrámek (MFK Nová Baňa), Patrik Cabánik (TJ PS Hliník nad Hronom). Tréner Ján Matonok, asistent trénera Tomáš Gemza, technický vedúci Zdenko Považan.

 

Počty hráčov jednotlivých FK, navrhnutých do výberu SsFZ U12, ročník narodenia 2006:

FK Pohronie: 5 + 3 náhradníci (Dominik Mihálik, Andrej Urgela, Tobiáš Legíň, Patrik Suchý, Alex Kapusta + náhradníci Samuel Ríz, Martin Petro, Jakub Kapusta)

MFK Lokomotíva Zvolen: 4

MFK Dukla Banská Bystrica: 2 + 1 náhradník

FK Železiarne Podbreová: 2 + 1 náhradník

MFK Detva: 2

Jupie FŠ M. Hamšíka Banská Bystrica: 1 + 1 náhradník

MFK Žarnovica: 1 (Matúš Šmondrk)

TJ PS Hliník nad Hronom: 1 (Patrik Cabánik)

MFK Strojár Krupina: 1 náhradník

Hráčov hodnotili a vyberali: Peter Štefaňák, Ernest Peterke, Marek Jobko, Ján Matonok, Peter Kocka

 

ObFZ Žiar nad Hronom ďakuje hráčom a trénerom za reprezentáciu a klubom a rodičom hráčov za spoluprácu pri tvorení výberu a dopravovaní hráčov na zrazy a turnaj.

 

Text a foto: Tomáš Gemza

Súvisiaci obsah