Rehák Štefečeková: Teraz sa učím čaro Vianoc vytvárať

Zuzana Rehák Štefečeková.
Zuzana Rehák Štefečeková. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|20. dec 2021 o 21:35

Snažíme sa vytvoriť si vlastné vianočné tradície, vraví olympijská víťazka.

Jej športová kariéra je ukážková. V streľbe dosiahla ZUZANA REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ všetko. V lete na olympijských hrách v Tokiu vybojovala zlatú medailu v streľbe na trap. Svetovú kariéru už niekoľko rokov dokáže úspešne skĺbiť s rodinou. Zvláda všetko.

"Všetko tomu prispôsobujeme. Keď cestujeme, berieme so sebou deti ako kočence," vraví.

Máte medaily zo všetkých vrcholných podujatí. Zo šampionátov i z olympijských hier. No práve z olympiád máte v podstate stopercentnú bilanciu. Z každej ste priviezli medailu. Cítite sa ako špecialistka na olympiády?

Vyzerá, že je to tak. Ja hovorím, že sama som si na seba ušila ‚búdu‘. Po dvoch olympiádach a dvoch strieborných medailách ma totiž vyprevádzala rodina s tým, že teraz chcú zlato. A ja som ho skutočne priniesla. Neviem, čo budú chcieť, aby som priviezla z olympiády v Paríži. (úsmev)

Znamená to, že plánujete štartovať aj na nasledujúcich hrách? 

Chcela by som pokračovať. Trochu sa nám zmenili možnosti kvalifikácie. Budú len tri súťaže, cez ktoré sa budú dať vybojovať olympijské miestenky. Pokiaľ sa mi to podarí, pevne verím, že v roku 2024 budem v Paríži strieľať. 

V športovej kariére ste dosiahli všetky méty. V Tokiu ste si okrem zlatej medaily pripísali aj svetový rekord. Čím si udržiavate motiváciu?

Víťazstvá nikdy neomrzia. Priznám sa, že medzi súperkami som jedna z najstarších a vždy ma poteší, keď sa dokážem medzi mladých prebojovať. Dá sa povedať, že pre niektorých našich mladých športovcoch som vzorom. Teším sa, vždy keď postúpim do finále alebo keď vybojujem medailu, je to pre mňa známka toho, že patrím medzi top športovcov. 

Niektorí mladší medailisti z olympiády vravia, že nečakali, koľko majú povinností, s ktorými nepočítali. Vás to zrejme už nijako zvlášť nezasiahlo.

Nerozhádzalo ma to. No napríklad v roku 2012 som bola sama, nemala som ešte rodinu. Mohla som sa venovať tomu, čo som potrebovala. Teraz som mama a nie všade som mohla ísť. Je to iné, ale viem, že to patrí k tomu a rok po olympiáde to bude úplne iné. 

Ako sa vám darí skĺbiť vrcholovú športovú kariéru s rodinou? V lete ste sa prakticky s manželom striedali na letisku, keď vy ste sa vrátili domov z olympiády. On odlietal do Tokia na paralympiádu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Rehák Štefečeková: Teraz sa učím čaro Vianoc vytvárať