Ramsay má istotu troch hráčov zo zámoria. Celkovo ich môže byť až desať

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|10. apr 2018 o 15:56

Na majstrovstvách sveta chcú hrať Sekera, Jurčo a Jaroš. Naopak, Halák a Pánik neprídu.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

PIEŠŤANY. Každý rok v tomto čase sú fanúšikovia v očakávaní, ktorí slovenskí hokejisti zo zámoria posilnia národný tím na majstrovstvách sveta.

Vlani neprišiel do tímu trénera Zdena Cígera ani jeden. Teraz to necelý mesiac pred začiatkom šampionátu vyzerá pre nového kouča Craiga Ramsayho o niečo pozitívnejšie.

1. Halák a Pánik neprídu

Na majstrovstvách sveta v Dánsku sa zo slovenských hráčov z NHL s určitosťou nezahrá Marián Gáborík, ktorý absolvoval operáciu platničiek. Sezónu si nepredĺži ani útočník Marek Hrivík, ktorý má otras mozgu.

3

hráči zo zámoria potvrdili, že chcú reprezentovať Slovensko na MS v Dánsku.

K tímu sa nepripoja ani brankár Jaroslav Halák a útočník Richard Pánik. V oboch prípadoch však dôvodom nie je zranenie.

„Pánik čaká prírastok do rodiny, Halákovi sa skončil kontrakt. V jeho prípade som ani neočakával pozitívnu správu, takže z toho nie som prekvapený. Obe rozhodnutia rešpektujeme,“ reagoval generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

2. Sekera chce hrať, hoci je zranený

Na májovom šampionáte v Dánsku by mali štartovať minimálne traja slovenskí hokejisti zo zámoria. Dvaja z nich pravidelne nastupovali v NHL.

Prvým je Tomáš Jurčo, ktorý už dlhšie prezentoval, že na majstrovstvá chce ísť. Druhým je Andrej Sekera, ktorý si momentálne lieči zranené koleno.

Hokejista Andrej Sekera.
Hokejista Andrej Sekera. (Autor: TASR)

„Jurčo by sa mal k tímu pripojiť na posledný týždeň prípravy. Reprezentovať chce aj Sekera, hoci má zdravotné ťažkosti,“ tvrdí Šatan.

Tretím hráčom zo zámoria, ktorý by mal pomôcť národnému tímu, je obranca Christián Jaroš, ktorý si v tejto sezóne zahral svoje prvé dva zápasy v NHL za Ottawu.

3. Chcú aj hráčov z fariem

V play off NHL sa predstaví štvorica slovenských hokejistov – brankár Peter Budaj, obranca Zdeno Chára a útočníci Tomáš Tatar a Marko Daňo.

„So všetkými som sa rozprával. Ak by niekto z nich nebol úspešný v prvom kole play off, budeme ho kontaktovať. Zatiaľ ani jeden nevyslovil jednoznačné stanovisko,“ naznačil Šatan.

Do úvahy prichádzajú aj traja mladíci, ktorí pôsobia v nižšej zámorskej AHL – obrancovia Erik Černák, Martin Marinčin a útočník Peter Cehlárik.

„Sezóna sa im končí o týždeň neskôr. Budeme ich kontaktovať, či v prípade vypadnutia v play off budú chcieť prísť. O všetkých by sme mali záujem,“ priznal Šatan.

4. Laco končí, na MS nepôjde

Do ďalšieho týždňa prípravy na šampionát nastúpila dvojica brankárov Denis Godla – Dávid Hrenák, ktorá chytala aj naposledy v dvojzápase proti Švédsku. Na tréningoch by ich mal doplniť gólman dvadsiatky Jakub Kostelný.

„V piatok sa k tímu pripojí aj Patrik Rybár, ktorý by mal odchytať aj jeden zápas v Nemecku,“ hovoril Šatan. Rybárov klub Hradec Králové v nedeľu vypadol v semifinále českej extraligy.

Ján Laco.
Ján Laco. (Autor: TASR)

Skúsený Ján Laco uplynulý týždeň trénoval sám v Liptovskom Mikuláši a mal sa rozhodnúť, či pôjde s tímom ďalej do prípravy. „Ján Laco sa do prípravy nezapojí,“ uviedol tréner brankárov Ján Lašák.

K národnému tímu by sa mal po finále českej extraligy pripojiť aj brankár Brna Marek Čiliak, ktorý má v play off skvelú formu. „Ak sa mu skončia klubové povinnosti, radi ho privítame. Zrejme sa bude biť o post jednotky,“ dodal Lašák.

5. Spýtajú sa aj Záborského

Okrem Rybára sa v piatok k reprezentácii pridá aj jeho klubový spoluhráč z Hradca Králové Lukáš Cingel. Ich spoluhráč obranca Dominik Graňák dostal týždeň voľna navyše.

Do úvahy ešte prichádzajú hráči z tímov finalistov slovenskej a českej ligy, teda z Banskej Bystrice, Trenčína, Brna a Třinca.

„Počítame s viacerými hráčmi, ktorí boli na olympiáde, ale do tímu sa môžu dostať aj iní, ktorí podajú extrémny výkon. V ďalšej nominácii budeme zvažovať aj hráčov zo Zvolena,“ vravel Šatan.

Finále fínskej najvyššej súťaže si zahrá útočník Tomáš Záborský, ktorý reprezentáciu dlhšie bojkotoval. „Počkáme, kým skončí, a budeme ho kontaktovať,“ dodal Šatan.

Nominácia SR na zápasy Euro Hockey Challenge proti Nemecku 14. a 15. apríla:

Brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín.), Dávid Hrenák (St. Cloud State Univ. NCAA/USA), Patrik Rybár (Mountfield Hradec Králové/ČR).

Obrancovia: Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha/ČR), Martin Fehérváry (HV 71 Jönköping/Švéd.), Martin Gernát (Lausanne/Švaj.), Mário Grman (Piráti Chomutov/ČR), Juraj Valach (Piráti Chomutov/ČR), Peter Trška (HC Vítkovice/ČR), Richard Stehlík (Rouen Hockey Elite 76/Fra.).

Útočníci: Martin Bakoš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všetci HK Poprad), Michal Krištof, Matej Paulovič, Tomáš Mikúš (všetci HK Nitra), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Michel Miklík, Ladislav Nagy, Marek Hovorka (všetci HC Košice), Eduard Šimun (HC Nové Zámky), Lukáš Cingel (Mountfield Hradec Králové/ČR).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ramsay má istotu troch hráčov zo zámoria. Celkovo ich môže byť až desať