Na olympiáde boli senzáciou, súperi ich nebrali vážne. Oni však chceli uspieť

Jamajskí bobisti ukázali svetu, že olympiáda je väčšia ako šport sám.
Jamajskí bobisti ukázali svetu, že olympiáda je väčšia ako šport sám. (Autor: mediacentrum.sk)
Miloslav Šebela|5. feb 2018 o 23:41

Jamajskí bobisti ukázali, že olympiáda je väčšia ako šport.

BRATISLAVA. „Někteří lidi nevěří, že jamajskej bob zvítězí,“ spievajú si v známej Disneyho komédii amatérski športovci z Jamajky, ktorí sa rozhodli dostať karibský ostrov na mapu zimných olympijských hier.

Populárny film Cool Runnings, u nás známy ako Kokosy na snehu, vznikol podľa príbehu jamajských bobistov na olympiáde v Calgary 1988.

V Kanade zabodovali svojou odvahou a vôľou presadiť sa v športe, ktorý im je vzdialený.

Olympiáda prvým ostrým štartom

S myšlienkou dostať Jamajku na zimnú olympiádu prišli dvaja americkí biznismeni – William Maloney a George Fitch. Mali na ostrove obchody a prechodne tam žili.

Chceli vyťažiť zo šprintérskych predností jamajských atlétov. Rýchly štart je v boboch základom úspechu. Keď prišli s ponukou za najlepšími šprintérmi, vysmiali ich. Nikto sa nenechal na bláznivý nápad nahovoriť.

Neobyčajní športovci na ZOH:

Mexický šľachtic Hubertus von Hohenlohe: zúčastnil sa na štyroch olympiádach v zjazdových disciplínach. Ako 47-ročný sa kvalifikoval aj na OH 2006, ale mexická federácia ho nevyslala.

Austrálski hokejisti: štartovali na OH 1960. Z piatich stretnutí mali skóre 8:78. Všetky zápasy prehrali dvojciferne. Československu podľahli 1:18.

George Tucker: portorický sánkar bez skúseností sa odvážil na jazdu v ľadovom koryte v Sarajeve 1984, po štyroch kolách mal na poslednom 30. mieste priepastnú stratu takmer polminútu.

Resat Erces: tureckému lyžiarovi namerali v zjazde v Garmisch-Partenkirchene 1936 v cieli 22 minút, dole svahom sa „rútil“ priemernou rýchlosťou 8 km/h.

Preto sa obrátili na armádu. Tá ponuku nebrala ako vtip a vojaci sa hlásili jedna radosť. Aby vybrali tých najlepších, museli dokonca zorganizovať kondičné testy.

„Išlo o sériu šprintov, výskokov, vrh guľou a tlačenie makety bobov," spomínal Devon Harris, jeden z bobistov.

Bol začiatok septembra 1987. Do olympiády ostávalo päť mesiacov. Šesť najlepších Jamajčanov sa začalo pripravovať na olympijskú misiu na dráhe v Lake Placid.

„Tam som po prvý raz videl sneh a ľad. Po ľade sme sprvu ani nevedeli poriadne chodiť," hovoril Harris.

Po krátkom zoznámení sa s toboganom a bobmi odleteli Jamajčania na preteky Tirolského pohára do Innsbrucku. Štyri mesiace pred olympiádou absolvovali jediné dva súťažné pokusy.

„Stále sme sa iba učili šport, v ktorom sme chceli súťažiť. Olympiáda bola našimi prvými veľkými pretekmi,“ naznačil Harris.

Jamajka si v Calgary rýchlo získala pozornosť fanúšikov. Suveníry s jamajskou tematikou boli žiadané. Exotickí športovci boli pre fanúšikov hrdinami. „Boli sme atrakcia. Držali nám palce,“ hovoril pilot štvorbobov Dudley Stokes.

V skutočnosti však boli Jamajčania veľkými outsidermi. A tak ich brali aj súperi. Málo skúseností potvrdila aj nehoda v tréningovej jazde.

Štart do olympijskej súťaže však mali bezchybný. „Pustili sme sa do toho ako praví Jamajčania. Siedmy najrýchlejší medzičas. Po sérii zákrut v dolnej časti sme však havarovali. Leteli sme asi stokilometrovou rýchlosťou,“ hovorí Harris.

Po výjazde z jednej zákruty nestihol pilot upraviť smer a posádka sa prevrátila.

Prekvapili v Lillehammeri

Podľa tohto príbehu nakrútili v Amerike úspešnú komédiu.

„Film naozaj dobre zachytil tímového ducha. Snažili sme sa uspieť, i keď nás nikto nebral vážne. Pravdivo je zobrazená aj naša nehoda na olympiáde. Ibaže to bola chyba pilota,“ tvrdí Harris.

Spoločnosť Walt Disney na príbehu zarobila 150 miliónov dolárov. Harris ako jediný z tímu dostal honorár 10­-tisíc.

„Nešlo nám o peniaze. Chceli sme dosiahnuť niečo veľké. Aj dnes som presvedčený o tom, že Jamajka môže vyhrať olympijskú súťaž bobistov,“ dodáva.

Jamajka je od hier v Calgary pravidelným účastníkom súťaže bobistov. Najväčší úspech dosiahli vo štvorboboch v Lillehammeri. Obsadili 14. miesto.

Tridsať rokov po vystúpení jamajských bobistov v Calgary sa na olympiádu 2018 v Pjongčangu premiérovo kvalifikoval aj ženský tím z karibského ostrova.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Na olympiáde boli senzáciou, súperi ich nebrali vážne. Oni však chceli uspieť