Kedy bude Vlhová lyžovať opäť doma? Jasná nemá problém ako Záhreb

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|21. mar 2023 o 19:00

Za slovenské stredisko lobuje český delegát.

BRATISLAVA. Medzinárodná lyžiarska federácia FIS sa snažila do kalendára uplynulej sezóny priniesť niekoľko zmien. 

Špecialisti na rýchlostné disciplíny mali pôvodne odštartovať sezónu už na konci októbra. Pre nedostatok snehu však podujatie v Zermatte zrušili. 

Novinkou bola druhá zastávka na americkom kontinente po majstrovstvách sveta vo Francúzsku. Muži súťažili v technických aj rýchlostných disciplínach. 

„Pretekári to nekvitovali. Navyše, nevyšlo počasie a lyžiari prišli veľmi unavení,“ spomenula bývalá lyžiarka Eva Kurfürstová. 

Práca na novom kalendári

Šéf ženských pretekov FIS Peter Gerdol bol s ročníkom 2022/2023 spokojný. 

„Sezóna nebola ťažšia ako posledné dve. Neboli výborné snehové podmienky a bola to pre nás výzva. Na druhej strane, bolo veľa kvalitných pretekov. Zažili sme nezabudnuteľné momenty Mikaely Shiffrinovej a záverečné boje o malé glóbusy,“ povedal pre JOJ Šport. 

Mikaela Shiffrinová pózuje s malými glóbusmi za slalom, obrovský slalom a veľkým glóbusom za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.
Mikaela Shiffrinová pózuje s malými glóbusmi za slalom, obrovský slalom a veľkým glóbusom za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. (Autor: TASR/AP)

Gerdol potvrdil, že FIS pracuje na novom kalendári, kde sa snažili prispôsobiť novým podmienkam, ktoré nastali. 

Dôležité pri zostavovaní programu sú aj televízne časy a popularita lyžovania v krajine. „Snažíme sa neprekrývať mužské a ženské preteky v jednom štáte. Znamenalo by to menší záujem televízie. Muži berú na seba väčšiu pozornosť, čo znevýhodňuje ženský kalendár. 

Takisto myslíme aj na kombinovanie disciplín. Nie všetky strediská dokážu hostiť všetky typy pretekov. Tento rok sme mali päť slalomových pretekov za tri týždne na začiatku roka. Ani to nie je dobré. Snažíme sa nájsť rovnováhu.“

Predstaví sa slovenská lyžiarka Petra Vlhová v domácom stredisku Jasná už o rok? Aké sú šance vtesnať sa do kalendára Svetového pohára? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kedy bude Vlhová lyžovať opäť doma? Jasná nemá problém ako Záhreb