Jasná dostala od štátu oveľa menej. V Česku vyšetrujú cenu za Svetový pohár

Mikaela Shiffrinová pózuje s víťaznou trofejou po triumfe v Špindlerovom Mlyne v roku 2023.
Mikaela Shiffrinová pózuje s víťaznou trofejou po triumfe v Špindlerovom Mlyne v roku 2023. (Autor: TASR)
Sportnet|3. apr 2024 o 08:30

Detektívi skúmajú, či nedošlo k dotačnému podvodu.

PRAHA, BRATISLAVA. Česká polícia skúma účty za minuloročný Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Špindlerovom Mlyne. Podľa českého denníka MF Dnes majú detektívi podozrenie, že mohlo dôjsť k dotačnému podvodu.

Čo presne detektívov zaujíma, podľa MF Dnes nie je jasné, vo vnútri Českého zväzu lyžiarov sa však špekuluje, že môže ísť napríklad o nadhodnotenie niektorých služieb.

Denník zistil, že výdavky na minuloročnú akciu predstavovali vyše 96 miliónov korún (3,8 mil eur). Napríklad účty za „gastro“ vyšli lyžiarsky zväz takmer na šesť miliónov korún (237 000 eur).

Za ubytovanie počas podujatia zaplatil zväz spolu 12,7 milióna (vyše 500-tisíc eur). Elitným lyžiarkam totiž musia organizátori zabezpečiť ubytovanie aj pre ich tím.

Suma určená na marketing pretekov predstavovala takmer 19 miliónov korún (750 000 eur). Ďalšie takmer dva milióny (79-tisíc eur) stál materiál ako lopaty alebo oblečenie a 900 tisíc (35-tisíc eur) zaplatil lyžiarsky zväz za prácu trénerov a usporiadateľov.

Vyše šesť miliónov korún (237-tisíc eur) išlo z peňazí Národnej športovej agentúry na „prize money“, čiže odmeny pre víťazky pretekov.

Štát dal vyše 50 miliónov korún

Ako MF DNES uviedla už skôr, detektívi vo februári nenavštívili len sídlo lyžiarskeho zväzu a dom prezidenta Davida Trávníčka (ten je v inej kauze obžalovaný z poskytnutia úplatku).

Boli tiež v sídle spoločnosti Melida, ktorá je prevádzkovateľom skiareálu v Špindlerovom Mlyne a vlaňajší Svetový pohár spoluorganizovala. V predstavenstve spoločnosti Melida figuruje aj slovenský podnikateľ Igor Rattaj či český biznismen Daniel Volopich.

Podľa podkladov, ktoré má MF DNES, malo ísť za prenájom svahov Melide vyše 10 miliónov korún (395-tisíc eur). Firma však získala aj časť peňazí z kolónky „ostatné služby“, ktorá zahŕňa sumu dovedna 23,6 milióna korún (932-tisíc eur). O aké ostatné služby presne išlo, však nie je z pokladov jasné.

Viac ako päťdesiatmiliónovú dotáciu pre Svetový pohár od Národnej športovej agentúry musela predvlani schváliť česká vláda. MF Dnes pripomína, že dotačná podpora viac než dvojnásobne prekonala podobnú akciu na Slovensku.

Jasná dostala 765-tisíc eur

Tohtoročný Svetový pohár v stredisku Jasná dostal dotáciu 765-tisíc eur z Fondu na podporu športu. Zväz slovenského lyžovania ako organizátor podujatia žiadal 900 000 eur, no aj s poskytnutým príspevkom vyjadril spokojnosť.

Výška nákladov bola pritom obdobná, akú mala akcia v Špindlerovom Mlyne o rok skôr. Slovenskí organizátori ich odhadovali na 3,8 miliónov eur, teda asi 96 miliónov korún - zdôraznila MF Dnes. Svetový pohár 2023 v Špindlerovom Mlyne skončil napokon v strate 6 miliónov korún (237 000 eur).  

Príjmy boli najmä dotácie od štátu, respektíve Národnej športovej agentúry a tiež ďalšie peniaze od Královohradeckého kraja alebo mesta Špindlerov Mlyn.

Napríklad za predaj vstupeniek dostali usporiadatelia sedem miliónov korún (vyše 276-tisíc eur), za predaj oblečenia s tematikou podujatia potom 1,5 milióna (takmer 60-tisíc eur)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Jasná dostala od štátu oveľa menej. V Česku vyšetrujú cenu za Svetový pohár