Štuhecová triumfovala v zjazde, včerajšia víťazka Goggiová vypadla

Slovinská lyžiarka Ilka Štuhecová.
Slovinská lyžiarka Ilka Štuhecová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|21. jan 2023 o 11:10

Vlhová podujatie v talianskej Cortine d'Ampezzo vynechala.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Cortina d'Ampezzo 2023

Ženy - zjazd:

1.

Ilka Stuhecová

Slovinsko

1:04,73 min

2.

Kajsa Vickhoffová Lieová

Nórsko

+ 0,26 s

3.

Elena Curtoniová

Taliansko

+ 0,34 s

4.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

+ 0,35 s

4.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

+ 0,35 s

6.

Priska Nuferová

Švajčiarsko

+ 0,37 s

CORTINA D'AMPEZZO. Slovinská lyžiarka Ilka Štuhecová vyhrala druhý z dvojice zjazdov Svetového pohára v Cortine d'Ampezzo.

V talianskom stredisku zvíťazila v sobotu s náskokom 26 stotín sekundy pred Nórkou Kajsou Vickhoffovou Lieovou a slávila prvý triumf v prestížnom seriáli po vyše štyroch rokoch.

Tretie miesto obsadila na skrátenej trati domáca Elena Curtoniová (+0,34 s). Víťazka piatkového zjazdu a líderka priebežného poradia disciplíny Sofia Goggiová po páde preteky nedokončila.

Štuhecová sa tešila z jubilejného desiateho prvenstva vo SP, z toho šiesteho v kráľovskej alpskej disciplíne. Tridsaťdvaročná Slovinka sa na víťazstvo načakala, predtým naposledy triumfovala v decembri 2018, keď vyhrala zjazd a super-G vo Val Gardene.

"Po štyroch rokoch som opäť na najvyššom stupienku. Neviem, čo k tomu povedať... Dnes som jednoducho cítila, že som pripravená, že viem presne, čo mám robiť, že musím útočiť a užívať si to. A toto je výsledok. Som skutočne veľmi, veľmi šťastná.

Je to excelentná odmena. Ďakujem všetkým, ktorí stáli pri mne a verili mi, že môžem byť opäť jednotka," citovala víťazku slovinská agentúra STA.

VIDEO: Víťazná jazda Ilky Štuhecovej

Líderka SP Mikaela Shiffrinová skončila na siedmom mieste (+0,39). Američanka tak naďalej čaká na 83. víťazstvo v prestížnom seriáli, ktorým by sa osamostatnila od krajanky Lindsey Vonnovej na čele historického poradia žien.

Shiffrinová vedie celkové poradie s náskokom 485 bodov pred Slovenkou Petrou Vlhovou, ktorá preteky v Cortine vynechala.

V porovnaní s prvým zjazdom organizátori trať skrátili, keďže v hornej časti panoval silný vietor. Štart presunuli až pod skok medzi skalami a zjazdárky dosahovali o pol minúty kratšie časy.

Priebežné poradia

vo Svetovom pohári nájdete na tomto odkaze >>>

V súťaži sa nepredstavila olympijská šampiónka z Pekingu Corinne Suterová, Švajčiarka doplatila na zranenie z piatka. Preteky museli na niekoľko minút prerušiť po páde Rakúšanky Niny Ortliebovej so štartovým číslom 7, ktorá skončila v ochranných sieťach.

Dokázala však sama zísť do cieľa, kde jej lekári diagnostikovali ľahší otras mozgu. Domáca favoritka Goggiová, ktorá štartovala hneď po nej, tak musela dlhý čas čakať v búdke.

Po prerušení odštartovala víťazka štyroch tohtosezónnych zjazdov agresívne, opäť predvádzala typickú riskantnú jazdu, na medzičasoch bola v zelených číslach a útočila na triumf.

V cieľovej pasáži ju však vyhodilo na terénnej vlne a nasledoval pád, Talianka sa našťastie bez viditeľných zranení zdvihla a zlyžovala do cieľa.

Vypadnutie najväčšej favoritky dokonale využila Štuhecová, ktorá predviedla na zjazdovke Olympia delle Tofane precíznu jazdu bez zaváhaní. Stratu na vedúcu ženu priebežného poradia disciplíny Goggiovú znížila na rozdiel 118 bodov.

Víkend v Dolomitoch zakončí nedeľné super-G (11.30 h). Vlhová v Cortine neštartuje, najbližšie sa predstaví v utorok a stredu v dvoch obrovských slalomoch v Kronplatzi.

Priebežné poradia vo Svetovom pohári

Celkové poradie (po 23 z 39 pretekov):

Poradie

Meno

Krajina

Počet bodov

1. 

Mikaela Shiffrinová

USA

1281

2.

Petra Vlhová

Slovensko

796

3.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

731

4.

Federica Brignoneová

Taliansko

572

5.

Sofia Goggiová

Taliansko

570

6.

Wendy Holdenerová

Švajčiarsko

569

6.

Marta Bassinová

Taliansko

552

8.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

471

9.

Elena Curtoniová

Taliansko

468

10.

Ilka Štuhecová

Slovinsko

388

Poradie zjazdu (po 6 z 9 pretekov):

poradie

meno

krajina

počet bodov

1.

Sofia Goggiová

Taliansko

480

2.

Ilka Stuhecová

Slovinsko

372

3.

Elena Curtoniová

Taliansko

278

4.

Corinne Suterová

Švajčiarsko

218

5.

Kira Weidleová

Nemecko

203

6.

Nina Ortliebová

Rakúsko

196

7.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

182

8.

Mirjam Puchnerová

Rakúsko

178

9.

Mikaela Shiffrinová

USA

176

10.

Cornelia Hütterová

Rakúsko

165

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Štuhecová triumfovala v zjazde, včerajšia víťazka Goggiová vypadla