Shiffrinová je nezdolateľná, počúvala Vlhová. Počkajte, veď vám ukážem

Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová.
Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|2. mar 2022 o 20:00

Súperia už viac ako desať rokov.

BRATISLAVA. Kamarátstvo – nie. Rešpekt – áno. Petra Vlhová verzus Mikaela Shiffrinová. Vo svete športu patria v súčasnosti k najväčším rivalkám.

Dievča z Liptova, ktoré si musela všetko vydrieť sama za pomoci rodiny. A americká superstar, ktorá už v juniorskej kategórii bola hviezdou a mala kvalitné podmienky

Vlhová bola dlho v jej úzadí. Až postupnými krokmi sa dopracovala na úroveň americkej lyžiarky. Podľa odborníkov je v súčasnosti aj trochu pred ňou. Minimálne v slalome.

V celkovom hodnotení Svetového pohára však majú rovnaký počet – 1026 bodov. Do konca sezóny ostáva osem pretekov.

Kto napokon získa veľký glóbus? A ako vznikla ich veľká rivalita?

„Obe sme ročník narodenia 1995, som mladšia presne o tri mesiace. Naše kariéry sú popretkávané, stretávame sa celý život a sme rivalky. Veľké rivalky,“ opisuje Vlhová vo svojej autobiografii.

Shiffrinová už v pätnástich bola hviezda

Prvýkrát sa stretli na medzinárodných pretekoch Trofeo Topolino 2010, ktoré sú neoficiálnymi majstrovstvami sveta žiakov.

„Petra chytila svoj prvý špicar v sezóne a Shiffrinová vyhrala o 3,8 sekundy,“ prezradil Vlhovej vtedajší mládežnícky tréner Rastislav Mažgút.

O pár týždňov neskôr spolu súperili v kanadskom Whistleri, kde sa krátko predtým konali súťaže v rámci olympijských hier vo Vancouvri.

„Hoci mala Shiffrinová len pätnásť, bol okolo nej poriadny humbug. Bola už hviezda. Zámorskí novinári písali, že je to nástupkyňa Lindsey Vonnovej,“ tvrdí Mažgút.

V slalome Shiffrinová zvíťazila pred Vlhovou približne o sekundu. Ďalšie pretekárky výrazne stratili.

„Mikaela a Petra lyžovali inak ako ostatné dievčatá. Všetky jazdili tak, akoby mali nohy priklincované k zemi. Ony dve mali zdôraznené prestúpenie, vedeli si dvihnúť pätu i nohu. Bol v tom rytmus, nebolo to fádne,“ dodal Vlhovej mládežnícky tréner.

Vlhová často počúvala, že je nezdolateľná

Po prechode do juniorskej kategórie sa rozdiel medzi nimi prehĺbil. Kým Vlhová jazdila Európsky pohár, talentovaná Shiffrinová vhupla takmer okamžite do Svetového pohára.

A začala v ňom zdolávať aj skúsenejšie lyžiarky.

„Bola o tri či štyri roky pred ostatnými. Možno aj preto, že je z USA. Už ako dieťa mala vytvorené nadštandardné podmienky a od začiatku mala jasnú víziu, kam sa chce dostať,“ tvrdí Vlhová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová je nezdolateľná, počúvala Vlhová. Počkajte, veď vám ukážem