Famózny zjazd predviedla nórska pretekárka, nečakané pódium pre Američanku

Ragnhild Mowinckelová sa teší v cieli zjazdu.
Ragnhild Mowinckelová sa teší v cieli zjazdu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|27. jan 2024 o 13:16

Preteky museli byť niekoľkokrát prerušené.

Svetový pohár v Cortine d'Ampezzo

Zjazd žien:

1.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

1:33.50 min

2.

Jacqueline Wilesová

USA

+0,35 s

3.

Soffia Goggiová

Taliansko

+0,44 s

4.

Laura Gaucheová

Taliansko

+0,59 s

5.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

+0,71 s

5.

Stephanie Venierová

Rakúsko

+0,71 s

CORTINA D'AMPEZZO. Nórska lyžiarka Ragnhild Mowinckelová zvíťazila v sobotňajšom zjazde Svetového pohára v Cortine d'Ampezzo.

Napriek vysokému štartovému číslu 20 dosiahla na prvý triumf v tejto disciplíne na podujatí SP.

Rovnako ako piatkové preteky v Cortine, aj sobotňajšie ovplyvnilo viacero pádov a aj poveternostné podmienky, pre ktoré museli byť viackrát prerušené.

Druhé miesto obsadila Američanka Jacqueline Wilesová so stratou 35 stotín, tretí najlepší čas dosiahla Talianka Sofia Goggiová s mankom 44 stotín.

Goggiová počas včerajších pretekov pobavila fanúšikov svojim spevom, keď si krátila čas počas prestávky spôsobenej pádom Mikaely Shiffrinovej.

Priebeh pretekov

Ako prvá odštartovala Češka Ester Ledecká, no už po 20 sekundách sa pre ňu preteky skončili, keď vyšla mimo trate a nevošla do bránky.

Nasledovala Talianka Laura Pirovanová, ktorá stanovila čas 1:34,71 min. Tretia v poradí Američanka Isabella Wrightová síce zašla ďalej než Ledecká, ale po hrôzostrašnom páde predčasne skončila a odviezol ju vrtuľník.

Talianka Sofia Goggiová vyšla na trať ako štrnásta a dovtedajšiu líderku Francúzsku Lauru Gaucheovú odsunula na priebežné druhé miesto s náskokom 15 stotín.

Po tom, čo Švajčiarka Joana Hählenová vyšla z trate a nedokončila, boli preteky prerušené pre silný vietor.

Po prestávke stihli svoje jazdy absolvovať dve pretekárky, no pre pretrvávajúci vietor komisári zvažovali, či pokračovať v pretekoch.

Po vyše 20 minútach sa poveternostné podmienky zlepšili. Goggiová vydržala na líderskej pozícii do momentu, keď Nórka Ragnhild Mowinckelová so štartovým číslom 20 predviedla suverénnu jazdu s najvyššou rýchlosťou v troch úsekoch a na Talianku získala 44 stotín.

VIDEO: Ragnhild Mowinckelová a jej víťazná jazda v zjazde

Medzi Mowinckelovú a Goggiovú sa svojím časom dostala Američanka Jacqueline Wilesová, ktorá za líderkou zaostala o 35 stotín.

Do sobotňajších pretekov sa prihlásilo 45 lyžiarok, desať z nich nedošlo do cieľa. Líderka priebežného poradia SP Američanka Mikaela Shiffrinová nenastúpila po tom, čo si v piatkovom zjazde poranila ľavé koleno a vynechá aj nasledujúce podujatie SP v Kronplatzi.

Neštartovala ani Slovenka Petra Vlhová, ktorá si počas uplynulého víkendu v Jasnej privodila roztrhnutý predný krížny väzu v pravom kolene a sezóna sa pre ňu skončila.

Ďalšia z potenciálnych favoritiek olympijská víťazka Corinne Suterová zo Švajčiarska odstúpila z piatkových pretekov po problémy s ľavým kolenom a do sobotňajšieho zjazdu nenastúpila.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Famózny zjazd predviedla nórska pretekárka, nečakané pódium pre Američanku